Iz Plavog podruma: Ščurek «UP 2006»

Pikantno, šarmantno i jako fino vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Ščurekov UP 2006 je kupaža merlota i caberneta koja zaslužuje mjesto u slovenskom “crvenom dream timu”

Prijatelji me uvijek lagano «bocnu» kada pišem o skup(lj)im vinima.
Moram pritom priznati da je i meni puno draže pisati o vinima s jako dobrim odnosom cijene i kvalitete, negoli «otkrivati toplu vodu» sa skupocjenim divotama. Ali zlatno pravilo «koliko šoldi, toliko muzike» oduvijek i zauvijek vrijedit će i za vina, pa je samo pitanje ljubavi, afiniteta i stanja u novčaniku, kada ćemo posegnuti za takvom bočicom.
U ova recesijska vremena, žurbe dakako nema, a skuplja vina u pravilu dobro podnose odležavanje u boci. Pokvariti se neće i samo čekaju na svojih pet minuta slave.
Ščurekov «UP 2006» kupaža je merlota i caberneta.
Na retroetiketi lijepo piše: proizvedeno 2000 boca, a ova «moja» boca je broj 146. Što dobro i iskreno zvuči.
Fino su napisali i da ga treba servirati na 16-18۫C. O temperaturi serviranja crvenih vina dalo bi se raspravljati. Očito je da i crvena vina treba rashladiti, ali najteže im je održavati «radnu» temperaturu za stolom. Ne treba bježati ni od vedrice sa malo leda i puno vode, kako bi vino zadržalo temperaturu, a ne se dodatno pothlađivalo. Da ne postane oporo i gorko.
Ščurekova Stara brajda, Movijino Veliko Rdeče, Simčičev Teodor ili E. Simčičev Duet, slovenski su crveni dream team. Ajme, hvata me nostalgija. Kao i Jakončičeva Carolina, zbog koje sam davno proputovala pola Slovenije i jedva-jedvice ju pronašla. Iz dobre berbe naravno. Toj ekipi slobodno se može pridružiti i Ščurekov «UP».

Proizvovođač: Kmetija Ivan in Stojan Ščurek
Vino: UP 2006
Porijeklo: Goriška brda, Slovenija
Sorta: 85% merlot i 15% cabernet
Temperatura serviranja: 18°C
Čaša: bordoška
Dekantirati: da
Trajnost: piti ili čuvati
Odnos cijene i kvalitete: skupo i fino
Cijena: 500,00 kn
Ocjena: 5/6
Uvoznik: Yellow tree doo, Zagreb

Fine bočice zahtijevaju i znalačko društvo. Nema mi gorega od činjenice da ozbiljno vino ostane neprepoznato ili da mu se najveće vrline pripisuju kao mane. Nedavno sam dragoj prijateljici ponudila čašu šampanjca, koji, «gle čuda» divno miriše na kvasce, gljive i brioche, a njoj se učinio «star».
Moja greška, trebala sam ju voditi od početka.
Šampanjci i velika crvena vina svaku će gastro svečanost učiniti nezaboravnom. Merlot može biti, u nekoj basic varijanti, malinasto-banalan, ali kad igra zaozbiljno, iznimno je elegantan, mekan, puten i podatan, vrlo često pikantan.

Igra na šarm!
«UP 2006» obavezno treba dekantirati. Nakon sat vremena u čaši u potpunosti mi je otvorio dušu. Nikakva velika društva. To je vino za piti udvoje! Već na prvom nosu začina k’o u priči. Slatkih začina, anisa, cimeta, klinčića, rogača, gorke čokolade, cedrovine, ali i minerala. Zrela voćnost, kako i priliči, ostaje u pozadini. Zadimljenost kreće u napad. Iznimno senzualan bouquet. U ustima nema niti jednog oštrog ruba. Mesnatost, hrapavost i sočnost stopili su se u «jedno».
Ima gard i eleganciju ozbiljnog vina i urođen šarm. Mene je osvojio!
Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>