Iz Plavog podruma: «Pošip Korta Katarina 2010»

Pošip je najveća tajna hrvatskog vinarstva u kojoj uživaju znalci

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Pošip Korta Katarina oduvijek ima visoke ambicije i prosjek ga jednostavno ne zanima pa ima chablijevski, metalno-mineralni gard u kombinaciji sa mediteranskom dušom

Pošip je naše prvo zaštićeno bijelo, u ono doba, 1967., čuveno, a danas vrhunsko vino.
Ono je oduvijek najbolje čuvana tajna hrvatskog vinarstva, u kojoj još uvijek uživaju tek malobrojni znalci.
Pošip je, što je najveći mogući kompliment za vino, “vino – putnik”, koji preseljen iz prirodnog okruženja i lišen ambijentalne vrijednosti može itekako pružiti užitak pijenja.
Iz iskustva govorim, pošip je stranim poslovnim ljudima najdraža hrvatska bijela sorta i najdraži poklon.
Istina, sve donedavno je bio visoko alkoholno, rustikalno, teško, naporno i pomalo dosadno vino.
I pio se gotovo isključivo u Dalmaciji.
U očima naših ljudi, danas posve neopravdano, još uvijek pati od tog kompleksa. Tek mu je Mike Grgić, sredinom devedesetih, školovanjem u barrique-u, pružio tretman koji zaslužuje i pokrenuo posve novi, kozmopolitski pravac u njegovom razvoju.

Proizvovođač: Rivijera Orebić d.o.o.
Vino: Pošip Korta Katarina 2010
Porijeklo: Vinogorje Korčula
Sorta: pošip
Temperatura serviranja: 14۫C
Čaša: za bijela barikirana vina
Dekantirati: ne
Trajnost: piti ili čuvati
Odnos cijene i kvalitete: vrlo dobar (4)
Cijena: 140,00 kn
Ocjena: 4/6

Grgićev Pošip uzdigao se prvenstveno kvalitetom, ali za ono vrijeme i revolucionarno visokom cijenom, zagolicavši maštu aficionada, ali i trendsettera.
Danas su bazični inox-pošipi prilično neuvjerljivi i «neprepoznatljivi». Na prošle jeseni održanom prvenstvu sommeliera, u polufinalu, na slijepom kušanju, Pošip Čaru 2009 nitko nije odgonetnuo.
Vrhunski su to znalci, ali zbunjujući faktor očito je bila svježina i nedovoljna karakternost vina.
Pošip Korta Katarina oduvijek ima visoke ambicije i prosjek ga jednostavno ne zanima. Volim njegov chablijevski, metalno-mineralni gard u kombinaciji sa mediteranskom dušom.
Berba 2010. puno je mekša i feminiziranija u odnosu na prethodnice.
Elegantna i «slaka».
Kažu da su grožđe pobrali na vrijeme, prije velikih kiša i time spasili berbu, ali klimatski ne-baš-idealna 2010. ipak je uzela danak. Ogleda se u bitno  nježnijem tijelu. Što je ispalo super! Jer ih je teška berba navela da autoritet demonstriraju znanjem i stavom u podrumu, a ne na lozi nabildanim mišićima i toplinom.

Kameleonski prilagodljivim širokoj paleti jela

Pošip Korta Katarina 2010 otvara se blago suzdržanim mineralno-orašastim notama. S mirisom mora i tostiranih lješnjaka, citrusa i mediteranskih trava.
Punoća, sočnost i ugodna težina na srednjem nepcu, ali bez visokih pretenzija, čini ga istinskim vinom za gastronomiju. Kameleonski prilagodljivim širokoj paleti jela, restoranske ili kućne izrade od rumbe u pećnici do teletine pod pekom.
Orašasto-smolasti retrookus zorno progovara sortom i podnebljem. Kao i pikantan završetak. Mada se ne bih bunila da je barem mrvicu ekstraktnije.
Uglađeno je i fino i iznimno lako za rukovanje. Samo ga treba pristojno rashladiti. Na 14. Niža temperatura bi ga «ugasila», a viša učinila nezgrapnim.
Čak ni čaša ne treba biti prostorno prevelika. Da ga «previše zraka» ne «razvodni». Nježno je, elegantno, priljepčivo i šarmantno.
Ni ne okreneš se, a boca je već ishlapila.
Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>