Iz Plavog podruma: Azienda agricola Prapian „Col del'Utia 2010“
Prosecco Col del’utia – idealan za ugodno pijuckanje unedogled

Piše: Daniela Kramarić
Prosecco je pjenušac iz Veneta proizveden na bazi minimalno od 85% od sorte glera, koja daje strukturu svakoj bazi, s dodatkom verdisa – za svježinu, perere – za mirisnost, bianchette – za oblost u hladnim godištima, budući da je rana sorta, ali i chardonnaya i bijelog pinota – za opći dojam, eleganciju naravno i nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka s hrvatskim prošekom
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore je, počevši sa 1.4.2010., dobio status DOCG (denominazine d’origine controllata e garantita), što, pojednostavljeno rečeno, nama potrošačima garantira kvalitetu svake pojedinačne boce.
Ali, to se prvenstveno odnosi na brdašca u okolici grada Prosecca, gdje su vinogradi zasađeni na terasama s prirodno manjim urodima.
Zato treba biti oprezan, jer „Igtijevci“ (indicazione geografica tipica): Veneto, Marca Trevigiana, Colli Trevigiani prostiru se kilometrima po „ravnicama“ Veneta i proizvode jeftine i masovne Prosecce stilski beznačajne i s velikim mjehurićima, ali u pola cijene, koji su podigli masovnost, ali paralelno i srušili image u očima znalaca.
U vrijeme kada je šampanjac postao skup, luksuzni prosecco znalački pronalazi put do svojih kupaca.
Amerika trenutno za njim luduje.
Ukupno se Prosecca godišnje proizvede oko 1 300 000 hl, ali samo 60 milijuna boca otpada na DOCG.
Proizvovođač: Azienda agricola Prapian
Vino: Col de l’utia
Sorta: 85% glera, verdiso, perera, bianchetta, pinot bianco, chardonnay
Porijeklo: Veneto, Italija
Temperatura serviranja: 6-10°C
Čaša: flute
Dekantirati: ne
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Trajnost: piti
Cijena: 75,00 kn
Ocjena: 4/6
Uvoznik: Vivat fina vina doo Zagreb
Prosecco je pjenušac iz Veneta proizveden na bazi minimalno od 85% od sorte glera, koja daje strukturu svakoj bazi, s dodatkom verdisa – za svježinu, perere – za mirisnost, bianchette – za oblost u hladnim godištima, budući da je rana sorta, ali i chardonnaya i bijelog pinota – za opći dojam, eleganciju naravno.
I nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka s našim prošekom.
„Col del’utia“ godišnjak je, „millesimato“ berbe 2010., extra dry, dakle suh do kosti, proizveden je charmat metodom, gdje se druga fermentacija odvija u tankovima, a ne pojedinačno u svakoj boci, kao kod šampanjske metode.
Krećem u kušanje s rezervom, jer prvenstveno sam ljubitelj šampanjaca, preciznog, korpulentnog, ugodno oksidiranog i svježeg stila, koji nema niti jedan drugi pjenušac. Ali, ne treba uspoređivati.
Očekujem voće, cvijeće, eleganciju i lepršav stil. Ovo su idealni mjehurići za ugodno pijuckanje unedogled, za osvježenje, dobro raspoloženje, pratnju uz jelo.
Naranča, mandarina i korica limuna potpomognute bijelim cvjetovima caruju na prvom nosu.
U pozadini se tek naslućuje tostirano orašasta komponenta, zapravo na kvasce.
Živa istina je da je u ustima iznimno elegantan i pitak do boli.
Ugodan, neopterećujuće težine na srednjem nepcu, iznimno motivirajući, s ugodnom svježinom i identičnim aromama „cijelim putem“ na nosu, u ustima i u retru.
Pazite se, izaziva ovisnost!
Toplo preporučam.
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić