Iz Plavog podruma: Azienda agricola Prapian „Col del'Utia 2010“

Prosecco Col del’utia – idealan za ugodno pijuckanje unedogled

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Prosecco je pjenušac iz Veneta proizveden na bazi minimalno od 85% od sorte glera, koja daje strukturu svakoj bazi, s dodatkom verdisa – za svježinu, perere – za mirisnost, bianchette – za oblost u hladnim godištima, budući da je rana sorta, ali i chardonnaya i bijelog pinota – za opći dojam, eleganciju naravno i  nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka s hrvatskim prošekom

Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore je, počevši sa 1.4.2010., dobio status DOCG (denominazine d’origine controllata e garantita), što, pojednostavljeno rečeno, nama potrošačima garantira kvalitetu svake pojedinačne boce.

Ali, to se prvenstveno odnosi na brdašca u okolici grada Prosecca, gdje su vinogradi zasađeni na terasama s prirodno  manjim urodima.

Zato treba biti oprezan, jer „Igtijevci“ (indicazione geografica tipica): Veneto, Marca Trevigiana, Colli Trevigiani prostiru se kilometrima po „ravnicama“ Veneta i proizvode jeftine i masovne Prosecce stilski beznačajne i s velikim mjehurićima, ali u pola cijene, koji su podigli masovnost, ali paralelno i srušili image u očima znalaca.

U vrijeme kada je šampanjac postao skup, luksuzni prosecco znalački pronalazi put do svojih kupaca.

Amerika trenutno za njim luduje.

Ukupno se Prosecca godišnje proizvede oko 1 300 000 hl, ali samo 60 milijuna boca otpada na DOCG.

Proizvovođač: Azienda agricola Prapian

Vino: Col de l’utia

Sorta: 85% glera, verdiso, perera, bianchetta, pinot bianco, chardonnay

Porijeklo: Veneto, Italija

Temperatura serviranja: 6-10°C

Čaša: flute

Dekantirati: ne

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Trajnost: piti

Cijena: 75,00 kn

Ocjena: 4/6

Uvoznik: Vivat fina vina doo Zagreb

Prosecco je pjenušac iz Veneta proizveden na bazi minimalno od 85% od sorte glera, koja daje strukturu svakoj bazi, s dodatkom verdisa – za svježinu, perere – za mirisnost, bianchette – za oblost u hladnim godištima, budući da je rana sorta, ali i chardonnaya i bijelog pinota – za opći dojam, eleganciju naravno.

I nema apsolutno nikakvih dodirnih točaka s našim prošekom.

 

„Col del’utia“ godišnjak je, „millesimato“ berbe 2010., extra dry, dakle suh do kosti, proizveden je charmat metodom, gdje se druga fermentacija odvija u tankovima, a ne pojedinačno u svakoj boci, kao kod šampanjske metode.

Krećem u kušanje s rezervom, jer prvenstveno sam ljubitelj šampanjaca, preciznog, korpulentnog, ugodno oksidiranog i svježeg stila, koji nema niti jedan drugi pjenušac. Ali, ne treba uspoređivati.

Očekujem voće, cvijeće, eleganciju i lepršav stil. Ovo su idealni mjehurići za ugodno pijuckanje unedogled, za osvježenje, dobro raspoloženje, pratnju uz jelo.

Naranča, mandarina i korica limuna potpomognute bijelim cvjetovima caruju na prvom nosu.

U pozadini se tek naslućuje tostirano orašasta komponenta, zapravo na kvasce.

Živa istina je da je u ustima iznimno elegantan i pitak do boli.

Ugodan, neopterećujuće težine na srednjem nepcu, iznimno motivirajući, s ugodnom svježinom i identičnim aromama „cijelim putem“ na nosu, u ustima i u retru.

Pazite se, izaziva ovisnost!

Toplo preporučam.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>