Iz Plavog podruma: Franko Radovan «Chardonnay 2010»

Radovanov chardonnay probija se između svih istarskih malvazija

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Pročitajte zašto se iskusni pilci, nakon detaljno izdegustiranih istarskih malvazija, ipak najradije vraćaju jednom chardonnayu – onom Radovanovom

Ljetos me posjetio Moreno Coronica i s olakšanjem ustvrdio, da bi, ako se vrijeme drastično ne promijeni, tada nadolazeća berba mogla biti iznadprosječna.

Što nakon razvodnjene 2010. niti ne bi trebao biti neki problem, a zvuči mi poput poklona «s visina».

Prošlogodišnja «izazovna» berba je potvrdila da se vrhunski proizvođači znaju, za razliku od onih manje iskusnih, snaći u svim uvjetima, proizvevši i u teškim okolnostima, sasvim pristojna vina.

Šarmantne ljetne limunadice za odrasle, koje ni u ludilu ne mogu trajati dulje od godine dana u boci.

Svi su oni, npr. u malvaziji, potvrdili svoj stil. Kozlović muškatno-voćni, Coronica travnato-mineralni, Pilato cvjetni, Radovan travnato-citrusni, ali krajnje mi je zanimljivo, da se iskusni pilci, nakon detaljno izdegustiranih malvazija, ipak najradije vraćaju jednom chardonnayu. Onom Radovanovom.

Radovanov chardonnay oduvijek ima orašaste zaokruženosti, šarma i ljupkosti na pretek. Ne znam zašto, ali doslovno čaša i pol, omekšala mi je koljena.

Ne bi se reklo, ali Radovanov Chardonnay 2010 ipak broji respektabilnih 13 vol% alkohola.

I boja mu je chardonnajska, slamnatožuta i sjajna. A, kada se čaša fino orosi, odmah se bolje osjećam.

Bouquet mu je fin, precizan, čist, jednostavan i nepretenciozan. Zapravo očekivano citrusno-orašasti, s naglaskom na koricu grejpa i limuna, vlasac, tostirane lješnjake i cvjetove bagrema.

Proizvovođač: Franko Radovan

Vino: Chardonnay 2010

Porijeklo: Višnjan, Istra

Sorta: chardonnay

Temperatura serviranja: 12۫C

Čaša: degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: izvrstan (5)

Cijena: 80,00 kn

Ocjena: 4 čaše

Odmah na prvom nosu, točno znam, to je vino za ugodnu relaksaciju, bez ikakvih viših ambicija. U dva guta, čaša doslovno «ishlapi». U ustima također vlada carstvo citrusa.

Prvi dojam suhog, svježeg i ugodno slanog vina, na srednjem nepcu dobiva na intenzitetu, a na ugodnu gorčinu nadovezuje se i blaga pikantnost. Usporedba sa prethodnom berbom je neizbježna.

Berba 2009. je u svim segmentima izražajnija, moćnija, oblija, stabilnija, dugovječnija i s tugom moram konstatirati: odavna popijena, ali najveća snaga 2010., bez obzira što je u nužno nježnija, jest njena konstantnost i ujednačenost. Počevši od izgleda, preko mirisa do okusa.

U svim segmentima pokazuje istu liniju. Pažljivo sam ga rashladila, čak i, sram me bilo, malo pothladila, da mi poslije ne divlja u čaši.

Klasična degustacijska čaša najbolje mu pristaje. Jer, npr. Morachet čaša, za odškolovane chardonnaye, velike zapremnine i širokog otvora čaše, uvjetuje takav nagib glave, da mlaz vina dospijeva na sredinu jezika i razlijeva se po rubovima, naglašavajući pritom njegovu svježinu i tijelo. Pa nećemo baš mane naglašavati.

Klasična degustacijska čaša cijeni jednostavnost, čistoću i stil. Možda je najbolja preporuka za vino da boca, udvoje, u dva guta doslovno nestaje.

Magic!

Citrusno osvježenje dolazi nam sa zapada Istre.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>