Iz Plavog podruma:Franko Radovan «Merlot 2009»

Radovanov Merlot je pravi šarmer, tih je i – brege dere

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Merlot iz 2009. pravi je šarmer – u nosu živ, vedar, malinasto-višnjasto voćan, eksplozivan i čist, a ima i neodoljivu čokoladasto pikantnu prašnjavost

Ako se na ijednog našeg vinara može primijeniti poslovica «tiha voda, brege dere», onda je to Franko Radovan.
Njegovi merloti i caberneti već godinama golicaju maštu enoaficionada i nepobjedivi su u klasi dnevnih odabira.
Značaj mu je već odavna nadrasao gabarite, jer 0,8 ha cabernet sauvignona i 0,7 ha merlota, nipošto ne mogu zadovoljiti potražnju silnih žednih usta.
Vinogradi su mu mladi. Dvanaestogodišnji cabernet sauvignon taman je u pubertetu, ali upravo je začuđujuće da šestogodišnji vinograd merlota može podariti tako dojmljivu koncentraciju u čaši.
Merlot i Cabernet sauvignon vječni su rivali, u neravnopravnoj borbi, jer je cabernet jednostavno bez konkurencije. Meni je to, ipak, najomiljenija crvena sorta.
I na samu pomisao na «bordoški bouquet» s mirisima crnog ribizla, crnog čaja i cedrovine, zaklecaju mi koljena. Ima sve: i kičmu i tijelo i mišiće i eleganciju i dugovječnost.
Merlot, ako izuzmemo velikane poput Petrusa i Masseta, u svim je segmentima nježniji i ni u jednom strastvenom enoaficionadu nije u stanju izazvati tako žestoke reakcije.
S novoizlazećim Radovanovim vinima, situacija je malčice drugačija.
Cabernet sauvignon 2008 inferiorniji je Merlotu 2009. Tuča u berbi 2008 očito je uzela danak na kvaliteti i smanjila količinu na svega 2500 boca.
Istarski terroir se naslućuje  prepoznatljivom mineralnošću i mediteranskom začinskom aromatičnošću, ali ukuhanim džemastim aromama šumskog voća nisam posebno impresionirana.
U ustima je još uvijek svjež i pomalo tvrd, a tiha zatomljena snaga nikako da procvjeta.
Nasuprot njemu, «Merlot 2009», pravi je šarmer. U nosu živ, vedar, prvenstveno malinasto-višnjasto voćan, eksplozivan i čist. Ima tu neodoljivu čokoladasto-pikantnu-prašnjavost. I u ustima slijedi isti nekompliciranu liniju.

Proizvovođač: Franko Radovan
Vino: Merlot 2009
Porijeklo: Višnjan, Istra
Sorta: merlot
Temperatura serviranja: 16۫C
Čaša: bordoška
Dekantirati: ne
Trajnost: piti ili  kraće čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 120,00 kn
Ocjena: 4/6

Ugodne je težine na srednjem nepcu, za tako mladi vinograd, doista je dojmljivo koncentriran.
Suh, mekan i obao. Što je posljedica dobrog odnosa sočnih i mekih tanina i poticajne svježine sa respektabilnom toplinom (14,1 vol %) i mladenačkom voćnošću. Jaaaako je dopadljiv.
Školovanje u drvetu, kombinacija novih i već u drugom i trećem prolasku korištenih francuskih i slavonskih barika, dalo mu je smjernice, ali mu, na svu sreću, nipošto nije diktiralo izričaj. Da ne poludi od silne strogoće i čvrstoće.
Do proljeća će tih 3500 boca jednostavno ispariti. Dekantirati ga nije potrebno. Taloga, ako ga uopće ima koja boca, ima minimalno, a silnim prozračivanjem neće bitno dobiti na kvaliteti mirisa.
Samo polako!
Nakon sat vremena u čaši ipak se otvorio. Koža, rogač, blondi duhan i slatki začini, tako su mi divno zamirisali. Školovano i odraslo.
Od ovakvog se vina i ogladni. Svi ti bordožani su krvožedni. O krvavom bifteku danonoćno sanjaju!
Toplo ga preporučam.
Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>