Iz Plavog podruma: Gosset Excellence brut

Šampanjac sa stavom i mišićima

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Brut Excellence je kao bazični non-vintage  idealan poklon kada pozvonite prijateljima na vrata jer ne obvezuje, ali daje na važnosti

Šampanjac je istinsko all-round vino. Od oduvijek do zauvijek i što je još bitnije: primjenjivo u svako doba dana, uz svako raspoloženje, društvo ili soliranje, fantastično uz hranu.

Isprazna nazdravljanja više nikoga ni ne zanimaju.

Šampanjaca ima raznih. Velike kuće-velikih gabarita sve više se dodvoravaju masovnom ukusu koji preferira malo viši dosage, što osobno teško podnosim. Slađe je očito draže.

Iskreni šampanjci, keksasto-putrasti i suhi do kosti, predmet su obožavanja znalaca i nerazumijevanja početnika. Što nas sommeliere automatski stavlja u nezavidnu poziciju, jer logika potrošača je oduvijek bila da sve što je skupo, mora biti i instant-fantastično. A šampanjce treba naučiti voljeti, cijeniti i razumijeti.

Ma, to je veza za cijeli život.

Proizvođač: Champagne Gosset

Vino: Excellence brut

Porijeklo: Francuska

Sorta: chardonnay, pinot noir, pinot meunier

Čaša: flûte

Temperatura serviranja: 10-12۫C

Uvoznik: Žuto stablo doo, Zagreb

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Trajnost: piti ili čuvati

Cijena: 330,00 kn

Dekantirati: ne

Ocjena: 5/6

Iako je Gosset najstarija vinska kuća Champagne, nije ni masovna, niti masovno poznata, ali je oduvijek tiha patnja znalaca.

Brut Excellence njihov je bazični non-vintage, s približno jednakim omjerom chardonnaya i pinot noira uz maleni dodatak pinot meuniera.

Idealan poklon kada pozvonite prijateljima na vrata. Ne obvezuje, ali daje na važnosti. Ako ga donesete rashlađenoga, valjda će shvatiti da je vrijeme za «dobrodošlicu». Starinski, uski flûte nije za njega. Onaj pri vrhu suženi, već da, ali i klasična vinska čaša će poslužiti.

Odabrala sam klasičnu vinsku jer znam da mu je perlage fantastičan, a želim uživati u bouquetu.

Ne znam da li mi se ikada jedan šampanjac tako glasao u čaši.

gosset-excellence-brutŠumi k’o more.

U bouquetu ne inzistira na oksidativnoj priči, već se oslanja na zrelu voćnost krušaka, orašaste note i vanilij-kiflice. Ima i dozu egzotičnosti koja se šeće od citrusa do tropskog voća.

Začini su blagi. Tek malo bijelog papra i đumbira.

U ustima ima stav, mišiće, karakter i životnost. Svježina mu je tako prekrasno visoka. Budući da ne prolazi malolaktiku, nema smirivanja vibracija u ustima, automatski mu je i vijek trajanja dulji, što nama potrošačima ne znači mnogo, budući da je non-vintage.

Mi «starost» negodišnjaka u principu saznajemo kada je već kasno.

To se jasno vidi po čepu. Naime, što šampanjski čep više nalikuje  šampinjonu, to je dulje u boci. A, osjeti se to i u stilu.

Općenito, kada šampanjski čep prelagano izlazi iz grla boce, znak je za uzbunu. Osim ako nije riječ o doista pozitivno-starim i odležanim šampanjcima, za njih je to normalno. RD su priča za sebe.

Gosset brut Excellence prava je egzotična primamljiva navlakuša. Odradio je svoj vijek na kvascima. Što za NV podrazumijeva minimalnih 12 mjeseci na kvascima i 3 mjeseca boce. Degoržiran.

Baš mi se sviđa!

Ima prepoznatljiv karakter, ali i vješto kombinira šampanjsku odrešitost i voluminoznu punoću u ustima sa chardonnayskom elegancijom.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>