Iz Plavog podruma: Vlado Krauthaker „Graševina 2011 Pomale-Jelkovac“

Šampionka je rođena, a ime joj je Graševina Pomale – Jelkovac

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Odrasla sam slušajući konstatacije o fenomenalnom sljubljivanju Jadranskog i Panonskog mora, a s mineralnošću ove graševine nikada nismo bili bliže tom idealu, a strani gosti nam i nakon dva desetljeća i nadalje ulaze u restoran s papirićem na kojem piše „Graševina Krauthaker“

Na Festivalu Graševine Hrvatske 2012. šampionom graševine berbe 2011. proglašena je Krauthakerova.

Grande aplauzi!

Ali ne ona „klasična“, već s položaja Pomale-Jelkovac.

Glasna šaputanja kažu da će naša „šampionka“ biti namijenjena isključivo restoranskoj sceni.

Lako ju je prepoznati.

Proizvovođač: Vinogradarstvo-podrumarstvo Krauthaker

Vino: Graševina Pomale-Jelkovac 2011

Porijeklo: Vinogorje Kutjevo, Slavonija

Sorta: graševina

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 60,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Iskusnom oku neće promaknuti zlatna dijagonala na prepoznatljivoj Vladinoj nakošenoj etiketi.

Zaintrigirala me poput njegove Graševine iz 2002., koja je generalno bila loša godina, ali bouquet budi sjećanja. Zlatnožute boje, bistra i blistava, dobrog viskoziteta i konzistencije.

Na nosu sijeno, grejp, zrela marelica i breskva, malo citrusa i miris tostiranih badema, pa raste sve do meda i tropskog voća. Na nepcu puno i uravnoteženo vino s aromama prvenstveno jonattan jabuka sa malo bijelog papra.

Kompaktna, sočna i „vrhnjasta“ tekstura, kao i pseudo-slatkoća, najvjerojatnije ukazuju na sur-lie metodu njege na kvascima, ali bez upotrebe barrique-a.grasevina pomale jelkovac

Naša „šampionka“ bi i to mogla, jer samo alkoholno moćne graševine, preko 13%, mogu podnijeti drvo, ali tada gube na voćnosti i svježini, a da li im je to uopće cilj?

Vrhunac mlade, svježe i reduktivne graševine jest njena primamljiva voćnost i skladnost, već od najranije mladosti, tako da na tržište može odmah samo nekoliko mjeseci nakon rođenja, ali njena realna snaga leži u strukturalnoj uravnoteženosti, koja će joj dati snage i mladolikosti da u boci, u top formi, izdrži i nekoliko godina.

Ima mesa, špeka i topline na bacanje

Usporedba 2002. i 2011. generalno ne stoji, jer 2011. „ima mesa, špeka i topline“ na bacanje, ali na usporedbu me prvenstveno potakao vrlo sličan aromatski profil. Graševina je zadržla sortnost i prepoznatljivost, ali bitno je dobila na punoći, skladnosti i dubini.

Mladosti, voćnosti, svježine, punoće, kremoznosti i dugovječnosti zasigurno joj ne nedostaje.

Jako lijepo, ma prekrasno, svakodnevno vino. Iznimno fer odnosa cijene i kvalitete. Skrušeno priznajem, još uvijek ne mogu prežaliti njegove visoke predikate graševine berbi 1994., pa 1996. i 1998.

Dečki “regularnu“ Graševinu Krauthaker nepravomoćno svojataju, vole ju nakon nogometa, omiljena im je za turneje po kafićima, ali cure, sa „šampionkom“ smo i mi došle na svoje.

Ona je „naša“.

Za razliku od prethodnica, uz kristalno čistu voćnost, iznimno je mineralna, fina i elegantna. Progovara li to iz nje Panonsko more? Ako može Chablis, zašto konačno ne bi i graševina? I upravo zbog te njene mineralnosti i slanosti, ali i potrebite suhoće, iznimno ju je lako sljubiti uz plodove Jadranskog mora.

Odrasla sam slušajući konstatacije o fenomenalnom sljubljivanju Jadranskog i Panonskog mora, a s mineralnošću ove graševine nikada nismo bili bliže tom idealu, a strani gosti nam i nakon dva desetljeća i nadalje ulaze u restoran s papirićem na kojem piše „Graševina Krauthaker“.

Vlado zna!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>