Iz Plavog podruma - Gianfranco Kozlović "Santa Lucia 2008"

Santa Lucia vraća se među najbolje

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Vinograd Santa Lucia podario je već 49 berbi, ali nisu sve podjednako dobre. Santa Lucia iz 2008. ponovno je jedna od boljih

Nedavno je moja sestra slavila rođendan. Za stolom šaroliko društvo od dvadeset i dvije do osamdeset i šest godina sa dva Kozlovićeva vina: «Malvazijom 2009» i «Santa Luciom 2008».

Svih je otprve šarmirala«obična» Kozlovićeva malvazija, kako joj svi od milja tepamo, budući da postoji i ona «ne-obična» i u drvetu odškolovana «Santa Lucia». Ali tog dana je «Santa Lucia» nekako ostala sa strane. Što me užasno zaintrigiralo, toliko, da sam ju odmah drugi dan odlučila kušati u miru i tišini.

Kozlovićeva klasična malvazija, uostalom kao i njegov muškat već desetljećima su nepogrešive uzdanice enoaficionada.

Franco je usavršio formulu: njegova malvazija je iznimno aromatična s naglaskom na cvjetnost akacije, ponekad čak i ljubičica, a u ustima čvrsta, snažna, definiranih mišića i vrlo postojana. Postojana u stilu, strukturi, ali i vremenu trajanja u top formi. Jer, ipak je riječ o jednogodišnjem vinu, namijenjenom da ga se popije do dolaska nove berbe.

U ovo proljetno i rano-ljetno doba uvijek ću preferirati odležanu Kozlovićevu i dakako Coronichinu malvaziju nad svim mladim i još uvijek adolescentnim malvazijama.

Iskreno, uopće ne razumijem tu fascinaciju mladim i nedoraslim vinima, kojoj su mnogi, čak i vrlo iskusni pilci, podložni. U harmoniji, još nijedan drugi istarski muškat nije, a pri tome mislim na «klasične» muškate, a ne na visoke predikate dobivene prosušivanjem grožđa u stilu Clai-a i Benvenuti-ja, dosegao Kozlovića. «Santa Lucia» ima veće oscilacije, od savršenstva do prosječnosti.

Možda pretjerujem, ali viši cjenovni razred nužno nameće i strože kriterije, bez obzira na klimatske posebnosti pojedinih berbi. Budući da mi je kućni vinski frižider uvriježeno prekrcat, vina namijenjena testiranju uvijek završe u običnom frižideru, što je za «Santa Luciu» definitivno preniska temperatura. Otčepit ću ju, natočiti u čašu veće zapremnine i malo pričekati.

Niska temperatura u stanju je zatvoriti i najmirisnija vina.

Proizvovođač: Gianfranco Kozlović

Vino: Santa Lucia 2008

Porijeklo: Momjan, Istra

Temperatura serviranja: 12-14°C

Sorta: malvazija istarska

Dekantirati: ne

Čaša: od klasične degustacijske do burgundijske

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: vrlo dobar (4)

Cijena: 140,00 kn

Ocjena: 4,5/6

U međuvremenu se zabavljam prepoznatljivom Kozlovićevom etiketom i iščitavam podatak da je vinograd Santa Lucia podario već 49 berbi.

Stara loza ima definitivnu prednost nad mladom. Urod joj je manji, ali zato kvalitetniji, a vina dublja, mineralnija i mesnatija.

«Santa Luciu 2008» prvo promatram u čaši iz daljine. Ima prepoznatljivu, sjajnu, lijepu i prilično visoku zlatno žutu boju. Iz aviona se vidi da je macerirana i odškolovana u drvetu.

Stilski se bouquet berbe 2008. više oslanja na sekundarne arome vezan uz način proizvodnje vina, negoli na malvazijinu primarnu voćnost. Plemenito se osjeća drvo, iznimno je mineralna i vrckavo pikantna. Tek toliko da blago škaklje nos. U ustima jako dobar početak. Sočna je, meka, zaokružena, punašna taman koliko treba, ali…da bi bila savršena nedostaje joj točka na «i», a to je teatralni završetak. Vođen svježinom i pikantnošću.

Bez obzira na male nedostatke, opet je u vrhu. I to me veseli.

Ponovno ću je uvrstiti na moju vinsku kartu. Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>