Prenosimo sa stranica Taste of Croatia

Saše Špiranec vertikalno kušao Kozlovićeve Santa Lucie

santa-lucia

Jedna od najpoznatijih malvazija, čuvena Kozlovićeva Santa Lucia našla se na kušanju kod Saše Špiranca koji je poredao sve dosadašnje berbe i detaljno opisao svoje doživljaje na stranicama Taste of Croatia

Ova vertikala Santa Lucie je kušana u dva navrata. Prvo kušanje sam obavio 26. 11. 2010. sa novinarima američkog Wine Enthusiasta Jeff Jenssenom i Mike Desimonom u samoj vinariji, a drugo 5. 9. 2011. sam u vlastitom laboratoriju. Impresije sa oba kušanja su bile vrlo slične bez obzira na vremenski razmak i različite okolnosti pa je opis objedinjen u jednu recenziju. Jedino što se vidljivo izmjenilo je bila berba 2001. kod koje su tercijarne note sada nešto naglašenije nego prije godinu dana. Važno je napomenuti da su uzorci kod kušanja 05.09.2011. po otvaranju i prvom kušanju bili bili dodatno kušani u nekoliko navrata slijedeća dva tjedna u razmacima od 3 do 4 dana i da vina nisu doživljavala gotovo nikakve promjene usprkos tome što su bila začepljena originalnim plutenim čepom bez prethodnog ispumpavanja zraka. To je čvrst dokaz da se radi o vinu iznimne stabilnosti što je isključiva odlika ponajboljih vina sa ponajboljih vinogradarskih položaja. Etiketa Santa Lucia se proizvodi samo u godištima koja potencijalom omogućavaju najviše svjetske standarde.

Santa Lucia je vino kolekcionarske vrijednosti, pa toplo preporučam da zajedno sa svojim najboljim wine-geek prijateljem investirate u 6 boca trenutno dostupne berbe 2008. koja se može nabaviti po smiješnih (u odnosu na kvalitetu)  dvjestotinjak kuna, te da joj se svake dvije godine vraćate prateći životni razvoj tog remek djela u boci. Garantiram nezaboravan doživljaj.

Kozlović Santa Lucia 2008.

Zlatne boje sa refleskima starog zlata. Prekrasna mirisa sa obilnim cvjetnim aromama bagrema i livadna cvijeća što intenzitet s lakoćom drže i desecima minuta po utakanju u čašu. Iza cvjetnih još dolaze brojne voćne arome vrlo zrela i slatkasta karaktera poput marelice, banane i breskve. Retronazalno pak dominiraju začinske note što podsjećaju na klinčiće i muškatni orašćić. Iznimno slojevit i ugodan miris. Okus je ustvari okusna eksplozija. Slastan i pun, snažan, a opet nevjerojatno izbalansirane svježine. Fantastično. Karakterizira ga iznimna mineralnost, blaga slankastost, zrela voćnost, stanovita kremastost pri završetku, te blago gorkasti finiš na retrookusu. Iznimno bogato vino koje zbog kompleksnosti i intenziteta nije izgubilo ni najmanje od elegancije ili harmonije, već dapače, posjeduje eleganciju Montracheta i intenzitet Chateau Grilleta.

Bodovi: 96+

Piti: 2012. – 2021.

 

Kozlović Santa Lucia 2006.

Dosta drugačiji od fantastične 2008. Iznimno bogata mirisa zrelija karaktera. Na nosu tragovi mednih nota, cvijet bagrema, kruške, ananas, tragovi anisa, primjese mediteranskih trava poput kadulje, tragovi dunje. Sve upućuje na snažnije vino zrela okusa što se potom u ustima i ostvaruje. Pun i snažan. Iznimno postojan. Voćan na početku, prilično topao sredinom. Nasreću, odlično doziranih kiselina što mu pružaju finu ravnotežu, te još važnije, iznimne mineralnosti sredinom i pri završetku koja podržava intenzitet, svježinu i trajanje. Na kraju blago slankastog retrookusa isprepletenog sa glicerolskom slasti. Traži još koju godinu odležavanja da bi se izraženiji alkohol nijansu smekšao i potpuno uklopio.

Bodovi: 94+

Piti: 2014. – 2018.

 

Kozlović Santa Lucia 2004.

U savršenoj kondiciji. Mirisom dominiraju svježina jabuka i herbalnih tonova, pomiješane sa atraktivnim voćnim notama ananasa i potom završnim začinskim tonovima klinčića. Aromatski pomalo podsjeća na ponajbolje odležane rebule goriških brda. Vrlo bogato i postojano. Okus je izvanredan. Izvrsno integriranog hrasta, intenzivne mineralnosti, blagih tanina, te dugotrajnog završetka sa decentnim gorkastim notama. Tek po ispijanju pokazuje puninu svog bogatstva, jer tada dolazi slast kao posljedica bogatstva ekstrakta popraćena idealno odmjerenim kiselinama, a iza nje i minerlanost izražena kroz konačnu, finu, slankasto pikantnu notu.

Bodovi: 95

Piti: sada – 2016.

 

Kozlović Santa Lucia 2001.

Užasno atraktivnog mirisa. Posebno za ljubitelje odležanih vina. Dominiraju blagi oksidativni tonovi sherry karaktera. Vrlo ugodno uklopljeni u zrele tonove kruške pomiješane sa tragovima anisa i vrlo starog brandya. Vino koje traži vrijeme da se otvori, te gotovo sobnu temperaturu da ponajbolje izrazi svoje fine tercijarne note. Okus je vrlo harmoničan, mekan, bogat, slastan, sa blago naglašenom gorkastošću na završetku. Kiselina fino dozirana, još uvijek ostavlja dojam svježine na retrookusu koji inače traje iznimno dugo i specifičnog je vanilično-začinsko-mineralna karaktera.

Bodovi: 92

Piti: sad – 2013.

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>