Iz Plavog podruma: Vlado Krauthaker «Sauvignon Vidim 2010»

Sauvignon s okusom Jadrana, mirisom Slavonije i notama meda i zemlje

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Krauthaker je tijekom godina stilski puno eksperimentirao sa svojim sauvignonima, ali samo razigrani vinari i mogu doći do značajnijih rezultata

Tko kaže da bijela vina ne mogu dostojanstveno stariti?

Velika bijela vina, poput legendarnog i nikad prežaljenog Krauthakerovog Sauvignona 2002, kako je vrijeme prolazilo dobivalo je na podatnosti i sofisticiranoj iznijansiranosti kako bouqueta, tako i okusa.

Nažalost posljednju bocu tog sauvignona popili smo jaaako davno, ali i nakon petogodišnjeg odležavanja u boci, na sreću, još uvijek je bila na vrhuncu!

Berbe 2003. i 2004. ne tako bogato strukturirane, više su naglašavale razigran sauvignonski karakter, nego što su imale ambiciju postati masivnim vinom. Uostalom berbu 2004. razgrabila je Lufthansa za svoju Bussiness klasu, pa nama u Hrvatskoj od nje ni nije puno ostalo.

Berba 2005. neodoljivo  je podsjećala na dosad neprikosnovenu 2002., samo što je bila još elegantnija.

I meni bez konkurencije najdraža. Niti nje već odavna nema.

Proizvovođač: Krauthaker doo

Vino: Sauvignon Vidim 2010

Porijeklo: Kutjevo

Sorta: sauvignon blanc

Temperatura serviranja: 12-13°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5) !!!

Cijena: 70,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Onda su uslijedile nježnije sauvignonske godine. O kojima nisam ovisna, budući da je takvih vina, iako vrlo korektnih, poletnih i nadasve protočnih, pun svijet. Od Novog Zelanda do Južne Afrike. Krasna su za dnevnu konzumaciju, ali nemaju «ono nešto».

Krauthaker je tijekom godina stilski puno eksperimentirao sa svojim sauvignonima. Uostalom samo razigrani vinari i mogu doći do značajnijih rezultata.

Sauvignon Vidim 2010 nije novost na našem tržištu, ali se sada nalazi u top formi. Stilski podsjeća na bombice, poput 2002. i 2005., prvenstveno u nadasve terroirski orijentiranom bouquetu, ali je u ustima puno nježniji.

Čitaj: pitkiji, lakše sljubljiviji uz jelo, potpuno nekompliciran i komercijalan s mjerom.

Imam osjećaj da je samo provučen kroz drvo. Strašno volim kada vino pripada kraju u kojem je rođeno.

Jer sauvignon s notama meda, prosušenosti, čak i malo zemlje, koji uz to vješto koketira sa svoje dvije aromatske krajnosti, od travnatosti vlasca i bazge, do voćnosti grejpa, sušenih marelica i ananasa, može biti «samo» slavonski.

Dapače uvjerena sam da ga Francuzi, «domoroci» sauvignona, uopće ne bi doživjeli kao takvog, već kao prekrasno autohtono vino.

Sauvignon mi se čini kao dosta prilagodiljiva sorta.

I kraju i ruci vinara. nedavno sam bap kušala i Tomčev Sauvignon 2009. Jako zanimljiv. Sa sauvignonskim mirisima i rizlinškim okusima. kod nas su Plešivica i Slavonija za sauvignon obećana zemlja. Međimurje se masovno trudi, Istra krajnje pojedinačno, ali su im rezultati tanki.

Uvijek može bolje.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>