Iz Plavog podruma:Giorgio Clai «Brombonero Refošk 2009»

Senzacionalni refošk koji glasno govori “wow, wow, wow”

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Giorgio Clai nije skroman čovjek, ali se doista ima čime pohvaliti pa ako ste pri novcu pokušajte nabaviti bar dva kartona njegovog Brombonera iz 2009.

Za Giorgia Claija nipošto se ne bi  moglo reći da je skroman čovjek.

Ozbiljnim glasom će ustvrditi da su pet najboljih vina na svijetu -naravno sve odreda njegova: Sv. Jakov malvazija, Ottocento bijela i crna kupaža, Brombonero refošk i Tasel muškat.

I da, tijekom degustacije, finalmente, kada dođe red na njegove boce, konačno se pije vino.

U svom nastupu vrlo je sugestivan i beskrajno simpatičan.

Ali, vina ipak žive svoj život. Potpuno odvojen od proizvođačeva.

Proizvovođač: Clai bijele zemlje

Vino: Brombonero Refošk 2009

Porijeklo: Krasica, Buje, Istra

Sorta: refošk

Temperatura serviranja: 16-18۫C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 250,00 kn

Ocjena: 6/6

I jedini bitan odnos  postaje onaj između mene i «moje», a ne više proizvođačeve, čaše vina.

Ipak, kao što kažu da psi nalikuju svojim vlasnicima, tako sam uvjerena u karakternu bliskost finih vina i njihovih kreatora.

Wine Spectator prilikom godišnjeg odabira 100 njboljih vina na svijetu, uz kvalitetu, dostupnost na tržištu, odnos cijene i kvalitete, obavezno vrednuje i wow-efekt. Ukupnost ljupkosti, skladnosti, elegancije i emocija od kojih zastaje dah, a teško ih je definirati riječima.

Claiev «Brombonero 2009» urla «wow-wow-wow!».

Donedavno se smatralo da su teran i refošk, ako ne iste, onda barem slične ili srodne sorte, ali znanstveno je nedvojbeno utvrđeno da one to nisu. Zajednička im je dosta viša kiselost nego kod drugih crvenih vina, od 6-10g/l uz pH od 2,6 do 3,5.

Refošk je ekstraktniji i mesnatiji od terana.

Doma je u Furlaniji, na slovenskom Krasu i u Istri.

Nekada nije imao tako visoke alkohole kao danas, pa su ga preporučivali dijabetičarima i za otvaranje apetita.

Baš sam si s guštom otčepila bočicu za degustaciju  iako mi je vino već itekako dobro poznato.

Čep mu je prekratak za dulje čuvanje, što je šteta budući da ima potencijala za dulje odležavanje u boci. Zapravo je iznimno napredno i skladno za svoje mlade dvije godinice.

Izgledom crno, gusto i neprozirno, mladost i svježinu odaje tek tanašnim ljubičastim odsjajem uz stijenku čaše.

Svo šumsko voće je tu. Samo je naglasak više na crnom ribizlu i kupinama, negoli malinama, ali neda se smesti niti miris Kraševih Griotta.

Jako je bogato i bombastično intenzivno u nosu. Koža, mediteranski začini, mineralnost, balzamske note, eterični mirisi, plešu pri vrhu čaše. U nosu je, ponovio uspjeh prethodne berbe, ali ju je u ustima drastično nadmašio.

Oborio s nogu i Japance

Snagu demonstrira autoritetom, a ne silom. Nabildanost tijela i ekstrakta, uz doista visoku toplinu (a nekada se govorilo da je refošk «niskoalkoholno» vino) i sočne, guste, zrele i slatke tanine, ostavlja dojam  začuđujuće skladnosti i mekoće. S obzirom na realne gabarite.

Čak su i japanski novinari poklekli pred ovim vinom. Oni su uvijek besprijekorno fini, poslovni i vrlo korektni, ali uz Claiev Brombonero 2009, konačno i nasmijani i opušteni. Već me peče savjest.

Trebalo bi barem dva kartona ovog vina spremiti i kušati za desetak godina. Kako mu odoljeti, kada raspoloživih boca ima na kapaljku?

Ja sam odavna kapitulirala i posve sam nespremna za takve žrtve.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>