Iz Plavog podruma - Marjan Simčič «Pinot Noir Selekcija 2008»

Simčićev crni pinot – nježni div!

daniela1-mm

Piše: Danijela Kramarić

Na prednjoj etiketi Pinot noir, na stražnjoj modri pinot,  mi ga slobodno možemo zvati i crnim pinotom, no uvijek je riječ o originalno burgundijskoj sorti, koja se rijetko «zaozbiljno» udomaćuje van domovine Burgundije.

Simčičevi su joj u Goriškim brdima, sa najstarijim vinogradom pinot noira u Brdima, ipak pronašli dom. Crni pinot je komplicirana biljka. Teško ju je ukrotiti, a usto preferira i hladniju klimu, ali ako su joj zvijezde naklonjene u stanju je podariti najelegantnija crvena vina uopće. Izazov je svim vinarima svijeta, a znalcima na samo spominjanje sorte poteku sline. Ponekad me je malo i strah pinot noira, jer nemam vremena ni živaca za eventualna vinska razočaranja. Sa Simčičem naravno, uvijek se igra na sigurno. Bezbroj puta me u to uvjerio! Elegancija i harmonija njegov su motto.

Fenomenalno Simčićevo vino, burgundijske filozofije i mediteranskog tijela, topline i ekstrakta

Britanski je Decanter upravo ovu etiketu, ali iz prethodne berbe, 2007., proglasio u prosincu 2010. najboljim crvenim vinom mjeseca staroga svijeta! Što je moram priznati golem uspjeh!  S radošću otčepljujem bocu. Marjan na čepu ne štedi. Idealna je kombinacija kada i vino i čep imaju istovjetni vijek trajanja.

Trideset sekundi mi je dovoljno da znam da je riječ o fenomenalnom vinu, burgundijske filozofije i mediteranskog tijela, topline i ekstrakta. Vino je visoke rubinskocrvene i gotovo neprozirne boje. Zašto gotovo neprozirne? Jer za pinot noir je posve normalno kada je posve providan.

Proizvovođač: Marjan Simčič

Vino: Pinot noir 2008

Dekantirati: da

Sorta: crni pinot

Trajnost: piti ili čuvati

Čaša: crni pinot

Porijeklo: Goriška brda, Slovenija

Temperatura serviranja: 16-18 °C

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Uvoznik: Amec Distribucija doo, Zagreb

Ocjena: 5 /6

Cijena: 225,00 kn

Pri rubovima poprima tek nešto svjetlije i toplije nijanse. Čađavo-dimna zavjesa u bouquetu nipošto ne prekriva primarnu sortnu voćnost. Mediteranski začini uvod su u note Griotta. Trešanja u alkoholu i gorkoj čokoladi. Grubo mljeveni crni papar stavlja točku na «i». Slatki začini i cedrovina ga obavijaju. Bouquet mu je tako dinamičan! K’o neki krimić.

U finalu šarmira miris kože, poput novih cipela ili rukavica. Moćan je i trajan, ali istovremeno i silno elegantan. Svaki crni pinot ipak eksplodira u ustima u svoj svojoj nježnosti. Mnogi znalci će reći da je crni pinot, zbog njegove nježne taninske strukture, zapravo bijelo vino zamaškarano u crno. Što je velika greška. Jer neka crvena vina demonstriraju silu taninima, neka visokim alkoholima, masnim tijelom ili svima zajedno.

Crni pinot snagu demonstrira intelektom i autoritetom. Elegancija i harmonija njegovi su najsnažniji aduti! Utoliko je Simčičev netipičan, jer uz očekivano nježnu i ugodno zrnatu teksturu tanina pokazuje i zavidno tijelo natprosječno visoku toplinu. Koja ga tako fino obavija! Posvuda trešnje! U mirisu, okusu i mentolasto-trešnjastom završetku. Jaaako mi se svidio. Krenula sam ga kušati ne baš najbolje volje, a sad sam k’o ptičica. Odsada ga propisujem na recept. Stvarno djeluje. Živjeli!

 

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>