Iz Plavog podruma: Benvenuti «Teran 2008»

Teran koji zna što hoće

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Benvenutijev «Teran 2008» najbolje ocijenjeni teran na ovogodišnjoj Vinistri, u nosu je mirisna bomba, ali na nepce pada meko i podatno

Približava se prava zima. Dok nam tune neumorno skakuću po Kvarneru, a riječka ribarnica obiluje palamidama, sardelama, inćunima, papalinama, golčićima i plavčićima, čak i po relativno pristojnim cijenama, konačno je došao red i na crvena vina.

Taninski, topli i mesnati plavci prirodno me pitaju za «malo krvi» jednog fino odležanog bifteka, ali uz plavu ribu obožavam mirisni teran ili refošk sa hrskavom kičmom i zrelim taninima fine granulacije.

Mada plavac uz plavu ribu nikada nije greška.

Teran treba jako pažljivo odabrati. Coronica, Franc Arman, Roxanich, Dajla, Benvenuti pouzdana su imena, dok se s ostalima igramo ruskog ruleta. Naime, teran nije poput ostalih crvenih sorti. Njegova urođena svježina, čini ga posve specifičnim.

Na vinaru je da tu njegovu prirodnu neukrotivost donekle stavi pod kontrolu i upakira ga u finu mirisnu hrastovu košuljicu. Majstori to znaju.

Benvenutijev «Teran 2008» najbolje je ocijenjeni teran na ovogodišnjoj Vinistri, ali bez obzira na silna zlata, vina ipak žive svoj samostalni život.

Proizvovođač: Benvenuti

Vino: Teran 2008

Porijeklo: Vinogorje Centralna Istra

Sorta: teran

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: kao za cabernet

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 110,00 kn

Ocjena: 5/6

Više padam na vinski šarm, negoli na osvojena zlata, a Benvenutijev «Teran 2008» ima šarma napretek. Prvo sam mu zarezala aluminijsku kapicu, odabrala «bordeaux» čašu i izvukla čep.

«Bordeaux» čaša, uskog grla, znalački će pripitomiti svježinu vina, budući da usmjerava mlaz vina na sredinu jezika, a ne na rubove gdje se nalazi osjet za kiselost. Savršeno je čist u mirisu. Vino ga još gotovo nije ni dotaklo. Natočila sam si «pristojnu» količinu u čašu, da ga bolje mogu doživjeti.

Svježina u vinu utječe na boju vina, a Talijani vole reći da teran ima boju zečje krvi. Da se razumijemo, «sangue di coniglio» je službeni sommelierski termin.

Za teran je specifičan mladolik izgled protkan ljubičastim nijansama i odsjajem. Benvenutijev je pun, taman, kompaktan sa ljubičastim prstenom uz stijenku čaše. Izgleda jako ozbiljno.

U nosu: mirisna bomba! Jako je pikantan na prvom nosu. I totalno mediteranski orijentiran.

Grubo mljeveni crni papar, lovor, mediteranska makija, ružmarin, ali i slatki začini i koža nikako se ne daju smesti. Već dobrih pola sata mi vrlo intenzivno traju i traju u čaši.

TeranBenvenutiNamjerno ga nisam dekantirala, da mogu preciznije pratiti njegov razvoj u čaši. Višnje u alkoholu i džem od kupina fina su mu aromatska pozadina. Iskreno, nakon ovako dominantnog nastupa u mirisu, potajno se pribojavam uvijek nepotrebne agresivnosti u ustima. Straha nema, dapače, čista je suprotnost. Meko i podatno pada na nepce. Ali kad se udahne malo zraka i razvuče ga se po jeziku, pokazuje svu svoju kontroliranu snagu i moć.

Rogač, menta i eukaliptus razbuđuju u retrookusu. Jako fino vino koje zna što hoće, izvrsnog odnosa cijene i kvalitete.

Vino za poželjeti.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>