Iz Plavog podruma: Benvenuti «Teran 2008»
Teran koji zna što hoće

Piše: Daniela Kramarić
Benvenutijev «Teran 2008» najbolje ocijenjeni teran na ovogodišnjoj Vinistri, u nosu je mirisna bomba, ali na nepce pada meko i podatno
Približava se prava zima. Dok nam tune neumorno skakuću po Kvarneru, a riječka ribarnica obiluje palamidama, sardelama, inćunima, papalinama, golčićima i plavčićima, čak i po relativno pristojnim cijenama, konačno je došao red i na crvena vina.
Taninski, topli i mesnati plavci prirodno me pitaju za «malo krvi» jednog fino odležanog bifteka, ali uz plavu ribu obožavam mirisni teran ili refošk sa hrskavom kičmom i zrelim taninima fine granulacije.
Mada plavac uz plavu ribu nikada nije greška.
Teran treba jako pažljivo odabrati. Coronica, Franc Arman, Roxanich, Dajla, Benvenuti pouzdana su imena, dok se s ostalima igramo ruskog ruleta. Naime, teran nije poput ostalih crvenih sorti. Njegova urođena svježina, čini ga posve specifičnim.
Na vinaru je da tu njegovu prirodnu neukrotivost donekle stavi pod kontrolu i upakira ga u finu mirisnu hrastovu košuljicu. Majstori to znaju.
Benvenutijev «Teran 2008» najbolje je ocijenjeni teran na ovogodišnjoj Vinistri, ali bez obzira na silna zlata, vina ipak žive svoj samostalni život.
Proizvovođač: Benvenuti
Vino: Teran 2008
Porijeklo: Vinogorje Centralna Istra
Sorta: teran
Temperatura serviranja: 16-18°C
Čaša: kao za cabernet
Dekantirati: da
Trajnost: piti ili čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 110,00 kn
Ocjena: 5/6
Više padam na vinski šarm, negoli na osvojena zlata, a Benvenutijev «Teran 2008» ima šarma napretek. Prvo sam mu zarezala aluminijsku kapicu, odabrala «bordeaux» čašu i izvukla čep.
«Bordeaux» čaša, uskog grla, znalački će pripitomiti svježinu vina, budući da usmjerava mlaz vina na sredinu jezika, a ne na rubove gdje se nalazi osjet za kiselost. Savršeno je čist u mirisu. Vino ga još gotovo nije ni dotaklo. Natočila sam si «pristojnu» količinu u čašu, da ga bolje mogu doživjeti.
Svježina u vinu utječe na boju vina, a Talijani vole reći da teran ima boju zečje krvi. Da se razumijemo, «sangue di coniglio» je službeni sommelierski termin.
Za teran je specifičan mladolik izgled protkan ljubičastim nijansama i odsjajem. Benvenutijev je pun, taman, kompaktan sa ljubičastim prstenom uz stijenku čaše. Izgleda jako ozbiljno.
U nosu: mirisna bomba! Jako je pikantan na prvom nosu. I totalno mediteranski orijentiran.
Grubo mljeveni crni papar, lovor, mediteranska makija, ružmarin, ali i slatki začini i koža nikako se ne daju smesti. Već dobrih pola sata mi vrlo intenzivno traju i traju u čaši.
Namjerno ga nisam dekantirala, da mogu preciznije pratiti njegov razvoj u čaši. Višnje u alkoholu i džem od kupina fina su mu aromatska pozadina. Iskreno, nakon ovako dominantnog nastupa u mirisu, potajno se pribojavam uvijek nepotrebne agresivnosti u ustima. Straha nema, dapače, čista je suprotnost. Meko i podatno pada na nepce. Ali kad se udahne malo zraka i razvuče ga se po jeziku, pokazuje svu svoju kontroliranu snagu i moć.
Rogač, menta i eukaliptus razbuđuju u retrookusu. Jako fino vino koje zna što hoće, izvrsnog odnosa cijene i kvalitete.
Vino za poželjeti.
Živjeli!
autor: Daniela Kramarić