Iz Plavog podruma: Tomac „Crni pinot 2009“

Tomčev Crni pinot je prekrasni monstrum u svojoj prividnoj nježnosti

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Vino šokira senzualnošću, ali je u njemu sve skladno i na svom mjestu pa ga smijemo prozvati savršenim gentlemenskim vinom uglađenih,  finih i mekih tanina, sofisticirane topline i sortnih aroma, podatnog tijela sa samo jednom “manom” – malo ga je pa pazite da vam ne promakne

Raznorazni tehničari po struci, vječno „tehniciraju“, čak i kad je vino u pitanju.

Samo za njih, eto malo podataka: vinogorje Plešivica-Okić, vinograd crnog pinota starosti 10 godina i veličine 0,5 ha, položaj: Kraljeva vila, proizvedeno 4 barrique-a, oko 1200 boca, fermentacija u otvorenoj kaci na bobicama 2 tjedna, zatim godina dana već jedanput korištenih barrique-a uz stalni battonage, pa godina i pol stakla (napunjena bez filtracije) i vina su napokon izašla na tržište.

E, za taj podatak sam osobno najviše zainteresirana.

Za sve zaslužna obitelj Tomac.

Proizvovođač: obitelj Tomac

Vino: Crni pinot 2009

Porijeklo: Vinogorje Plešivica-Okić

Sorta: crni pinot

Temperatura serviranja:16۫C

Čaša: burgundijska za crni pinot, veliki tulipan

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 150,00 kn

Ocjena: 5/6

Bitno je da svim svojim vinima pristupaju na isti način, bilo da je riječ o klasičnim pjenušcima, amforama,  bazičnom inoxu ili drvetu: sveto trojstvo glasi – najbolji položaj, mali prinos i organski pristup vinogradu.

Jasno je rečeno NE encimima, NE selekcioniranim kvascima i slijedom toga DA  autentičnim okusima.

Mi sommelieri smo više emotivci, negoli tehničari, nagledala sam se podruma, vinograda i bačvi, što je prijeko potrebno iskustvo, ali danas, jedino što me istinski zanima jest gutljaj vina.

OK i mi smo malo lupnuti na našu stranu, jer mi pak izgled, miris i okus vina raščlanjujemo i analiziramo do boli, pa u prvih par minuta kušanja, zapravo „zaboravimo“ na užitak.

S TomčevimCrnim pinotom 2009“ bogme nije tako, jer me već na prvom nosu šokirao senzualnošću.tomac-crni-pinot

Crni pinot je za vinogradara i vinara najkompliciranija sorta, svi ga žele ukrotiti, a samo rijetki uspijevaju, Galić je u Slavoniji postigao puno, ali više u mesnatom kalifornijskom stilu, negoli sofisticiranom burgundijskom, ali Tomac se, dokle moje sjećanje seže, najviše približio burgundijskom originalu.

Zakleti ljubitelji plavca malog ili caberneta uvijek ostaju zatečeni crnim pinotom.

Tom mekanom, podatnom teksturom ultra svilenkastih, ali zrelih, gustih i slatkih tanina, prodornom voćnošću trešanja i malina, ali i providnim izgledom. Tako crni pinot mora izgledati.

Rubinsko crveni, sjajni i providni.

Dok nijanse svjedoče o mladosti ili zrelosti. Ipak, nije sve u mišićima i sirovoj demonstraciji sile. Glupo je da se i vinoljupci dijele.

„Rat“ između Burgundije i Bordeauxa vječna je tema.

Nisam diplomata, istinski obožavam obje sorte. Ovisno o prilici, društvu i hrani.

Tomčev „Crni pinot 2009“ već dobrih pola sata vrtim u čaši, u velikom tulipanu, naravno.

Iako mu je bouquet iznimno raskošan, ne otvara se u dubinu svakom novom vrtnjom čaše, već je konstantno otvoren i maksimalno iznijansiran.

Zrele maline i trešnje obavijene su slojevina i slojevima tercijarnih nota.

Slatkih začina, cimeta, klinčića, kože, blondog duhana, cedrovine i crnog papra ima u izobilju.

Sve skladno i na svom mjestu. Savršeno „gentlemensko“ vino.

Uglađenih,  finih i mekih tanina, sofisticirane topline i sortnih aroma, svježina samo gricne, tijelo podatno.

Da se ne zavaramo, vino je prekrasni monstrum u svoj svojoj prividnoj nježnosti.

Malo ga je, pazite da Vam ne promakne.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>