Iz Plavog podruma: Bura «Dingač 2009»

Uglađena snaga vrhunskog vina s Pelješca – amen

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Dingač Bura 2009. nasljednik je istoimenog kultnog vina iz 2006. godine, najdražeg hrvatskog crvenog vina Daniele Kramarić

Dingač Bura, meni osobno je najdraže crveno vino u Hrvata.

S maksimalnom ekspresijom terroira koji veliča sortnost, ali i toliko uglađeno – harmoničnim stilom, da se vino divovskih gabarita doimlje nježno i pristupačno.

Ima on i univerzalno čitljiv gard velikog vina. Očekivanja su velika jer traži se nasljednik kultne berbe 2006.!

Berba 2007. ima šarma na pretek, ali ne i savršenu kompaktnost i harmoničnost 2006. U berbi 2008. ostao je mali ostatak šećera, uz bombastičnu toplinu, tako da je vino polusuho, što je za tradicionalni Dingač vrlo tipično, ali sommelierskim očima gledano, za sljubljivanje uz visoku gastronomiju, pomalo problematično.

Od berbe 2009. se, s obzirom na idilične vremenske uvjete, puno očekuje.

Dan mi je divno započeo. S tastingom nove Bure.

 

Proizvovođač: OPG Nikola Bura

Vino: Dingač 2009

Porijeklo: Potomje, Pelješac

Sorta: plavac mali

Temperatura serviranja: 16-18°C

Čaša: bordoška

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: još se ne zna

Cijena: -

Ocjena: 5/6

Bocu otčepim barem pola sata prije kušanja. Nisam ga dekantirala, kako bi bolje osjetila njegovo otvaranje, rast i razvoj.

Uzmem čašu za syrah. Vrlo je slična bordoškoj, ali malo više izduljena. Da mi vino malo dulje miriši. Dobro da sam ju prije točenja pomirisala. Kod kuće slabo pijemo vina, pa se i čaše rijetko koriste. Uuuu, čaša je dobila ustajali miris, kao po mokrom kartonu, koji može uništiti svako vino. Dovoljno ju je samo isprati jako vrućom vodom.

Bacam pogled na etiketu: za Dingač, vrlo umjerenih 14,7 vol%alk smiješi mi se s etikete. To mi nije najbitniji podatak, jer Dingač stoički podnosi i preko 15 vol% budući da ima i tijelo i strukturu i mišiće, koji tu mediteransku toplinu bez ikakvih problema savršeno amortiziraju.

Vino je suho i vrhunsko, amen.

Pune, tamne i pomalo zagasite rubinsko crvene boje s nježnim, rubnim crvenkastim odsjajem.

Bouquet: školski prepoznatljiv i nadasve eteričan!

Slatki začini, čokolada, lovor i ružmarin, preteča su voćnosti. Sirup od crnog ribizla i kupina i višnje u alkoholu prestižu zrelu šljivu. Sviđa mi se što su arome jako zrele, ali nisu prešle granicu prema ukuhanosti.

Crni papar u nosu šarmantno škaklje nosnice, a mineralnost i miris mora se protežu u svim fazama bouqueta. Meko pada na nepce. Nisam ga odmah rasčlanjivala, ali prvi dojam me posve šarmirao, jer vino je meko, a moćno, ugodno toplo, ali bez demonstracije sile, fino tanično, sa taninima fine granulacije ispoliranim do boli, tako da se moćna taničnost doimlje poput ugodne hrapavosti.

Usto je i živo i slano, taman koliko treba. I nadasve harmonično. Mislim da smo pronašli nasljednika kultne 2006.!

Čokoladasta sočnost u retrookusu izluđuje i najdiscipliranije. Na samo još jedan gutljaj!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>