Iz Plavog podruma: Eliđo Pilato «Bijeli pinot 2010»

Ugodno istarsko iznenađenje za male vinske romantičare

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Pilatov Pinot njegom u boci osnažio se i definirao što je fenomen koji je u Istri bio rezerviran isključivo za Coronicinu Malvaziju

Nekada smo vina doživljavali daleko romantičnije. Naša osjetila su bila i ostala jedini mjerni sustav mjerenja kvalitete, ali «nekad» nam je bio dovoljan osobni doživljaj ljepote, ugode i elegancije uz šarmantno izvučeni pluteni čep.
Danas je sve više navojnih čepova, koji objektivno bolje čuvaju mlada vina, ali flair se posve izgubio, a vina su postala poput missica i sportaša.
Vina danas sudjeluju na izborima i natjecanjima mahnito skupljajući medalje i bodove. Potrošači to vole.
Dobro ocijenjeno vina pruža sigurnost dobrog odabira, a trgovcima pojednostavljuje prodaju.
Najbitnije je da svaki vinski aficionado pronađe «svog» vinskog kritičara, vinsku reviju ili sajam koji mu stilski najviše odgovara. Jer i njih ima previše.

Proizvovođač: Eliđo Pilato
Vino: Bijeli pinot 2010
Porijeklo: Vižinada, Istra
Sorta: bijeli pinot
Temperatura serviranja: 12۫C
Čaša: klasična degustacijska
Dekantirati: ne
Trajnost: piti
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 70,00 kuna
Ocjena: 4/6

Rock, jazz i vino

Robert Parker najutjecajniji je vinski kritičar na svijetu. Njeguje rokerski vinski stil, kao i Wine Spectator, ekstraktnih i definiranih vinskih bombica.
Ameriku i Daleki Istok odavna je pokorio. Njegovih 90+ bodova prazne podrume i cijene raketiraju u nebo.
Britanski Decanter stilski njeguje jazz i klasiku elegantnih, mineralnih i klasično «evropskih» vina. Na njihovu godišnju nagradu vinari se sami prijavljuju uz kotizaciju željno iščekujući neku medaljicu.

Od dobrog prema vrlo dobrom

Trenutak kušanja za svako vino je ključan. Da sam ocjenjivala Pilatov «Bijeli pinot 2010» u trenutku kada je, negdje početkom lipnja, izašao na tržište, ocjena bi bila posve prosječna. Dobar (3).
Iako je Pilato već godinama istarski velemajstor reduktivnih chardonnaya i bijelih pinota, kišna 2010. uzela je danak u snazi izričaja.
Nakon što je prošlo više od pola godine iznova ga oduševljeno kušam. Njegom u boci osnažio se i definirao. Sada je ubjedljivo «vrlo dobar».
Do sada je u Istri taj «fenomen» bio rezerviran isključivo za Coronicinu Malvaziju. Zašto sam ga uopće krenula tražiti?

Vino uz sirove kvarnerske škampe

Trebalo mi je vino uz sirove kvarnerske škampe. Malavazije su uspješnice, ali ponekad je potrebna promjena.
Sirovi škamp traži nježne mjehuriće ili mirisne sauvignone ili oble i sočne chardonnaye ili bijele pinote ili hrskave žlahtine….sve odreda voćne, suhe do kosti ili u «abbocato» varijanti.

Talijani vole tu tanku granicu između suhih i polusuhih vina, i ni u ludilu barikirana. pilato-pinot-bijeli
Pilatova vina uvijek lijepo izgledaju.
Puna, limun-žuta njegovog Bijelog pinota 2010 uz školsku bistroću ima i  poseban sjaj.
U nosu se igra citrusno-travnato-voćno-cvjetnim aromama. Ima tu svega: vlasca, minerala, blagih orašatih nota, korice limuna, jonattan jabuka i cvjetova akacije.
Fin, nenametljiv i uglađen bouquet. U istom tonu nastavlja i na nepcu.
Arome sa nosa se ponavljaju, umjereno je topao, nježno hrskav i blago pikantan. Jako ugodno iznenađenje.
Nije to vino za 90+, čak ni kada je u najboljoj formi, ali mali vinski romantičar čuči u svakom od nas i na svu sreću ne impresioniraju ga isključivo medalje i brojke.
Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>