Iz Plavog podruma: Rivetto «Barolo Leon 2005»

Veliko vino koje je u stanju svaki petak pretvoriti u svetak

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Za dobar Barolo treba duboko zavući ruku u džep, ali mladi Leon iz 2005. ima relativno povoljnu cijenu i već je odličan uz prognoze da će biti još bolji ako mu dozvolite da stari s radošću

Talijani su svoja brendiranja odavna odradili, tako da i totalni vinski laici znaju da su pijemontski Barolo i toskanski Brunello di Montalcino dva njihova najprestižnija crvena vina.

Aficionadi ulaze već dublje u priču. Točno znaju da su za Barolo 1971., 1978., 1982., 1996., 2000., 2001. i 2004. izvrsne berbe.

Budući da je i njegov životni potencijal iznimno dugačak, što bi u vinskom svijetu značilo od 30 godina na više, legendarne berbe iz sedamdesetih tek sada su u top formi. No, za njih bi ipak trebalo malo dublje zavući ruku u džep.

Dobra je vijest da se mlađim i odličnim berbama tek izašlim na tržište, poput 2005., može već i sada pristupiti. Odlične berbe garantiraju da će najbolja vina regije biti izvrsna, ali da niti medium klasa neće oscilirati u kvaliteti.

Točno se zna da Rivettov «Barolo Leon 2005» školovanje započinje u 225 litarskim francuskim baricima, a nastavlja ga u bačvama zapremnine 30 hl od slavonskog hrasta. Sljeduje ga sveukupno 36 mjeseci drveta i 14 mjeseci njege u boci prije izlaska na tržište. Njeguju ga, iz poštovanja prema lozi, vinu i pilcima, čak godinu dana dulje no što je zakonski minimum.

Ljudi uvijek nalikuju vinima koje piju. Barolo je vino iznimne elegancije, snage i koncentracije s fantastičnim potencijalom starenja za ljude snažne osobnosti. Neki će mu pristupiti u njegovoj najranijoj mladosti, neki u zrelosti.

Proizvovođač: Rivetto

Vino: Barolo Leon 2005

Porijeklo: Piemonte, Italija

Sorta: nebbiolo

Uvoznik: Petković doo, Mali Lošinj

Temperatura serviranja: 16-18۫۫C

Dekantirati: da

Čaša: za nebbiolo

Trajnost: piti ili čuvati

Cijena: 360,00 kn

Ocjena: 5/6

Odnos cijene i kvalitete: skupo i jako fino!

Dobro ga je dekantirati. Barem ja tako mislim. Ali, nekima je dovoljno i svega par sekundi od izvlačenja čepa do čaše. I to je ok. Pa, neka vino raste u čaši.

Isplati se investirati, pa makar i u bočicu-dvije, u ovakva vina koja stare s radošću! Pod uvjetom da ih s čuva kao lijekove. Na tamnom, hladnom i suhom mjestu.

Što nažalost nije pravilo niti s jednim hrvatskim vinom.

Otčepiti Barolo uvijek je događaj. Svečanosti su same po sebi svečane, ali samo velika vina su u stanju sasvim običan dan pretvoriti u svetak. Zapravo smo jedino tada i u stanju u potpunosti se posvetiti njegovim čarima.

baroloRivettov «Barolo Leon 2005» prvo sam kušala u solo akciji. Stoga ga nisam dekantirala. Kako ga ne bih morala dvostruko dekantirati, odnosno ponovno vraćati u bocu…čisto da ga ne izmaltretiram.

Na ozbiljna vina, uvijek iznova, ostanem paf! U njegovom mirisu komprimirano je vrijeme.

Barem dvadesetak godina budućnosti. Što će s nama biti, ne znamo, ali ovo vino će s vremenom zasigurno postajati sve ljepše, mekše, podatnije, dublje i iskrenije. I sada je spremno.

Barolo se općenito prepoznaje u mirisu ruža, slatkih začina, rogača, cedrovine, tartufa i jesenje šume. Dok mu taničnost finih i gustih, te zrelih i ispoliranih tanina i svježina garantiraju dugovječnost nedoživljenu na ovim našim prostorima.

Uvele latice ruže, zrele višnje u alkoholu, rogač, crna čokolada i crni papar na nosu, te mišićavo tijelo u ustima definiraju Rivettov Barolo Leon 2005.

Od gutljaja prolaze trnci.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>