Iz Plavog podruma: Meneghetti «Meneghetti bijelo 2009»

Vino idealno za primorsku kuhinju, a posebno za kapesante

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Meneghetti bijelo 2009 je u ustima meko, sočno, jednostavno voćno, ali i blago pikantno te ugodno gorkasto vino kojem su slanost i svježina izbalansirani do boli

Kada sam po prvi puta kušala Meneghettijevo (veliko) bijelo, a mislim da je prva komercijalna berba bila 2006., (uostalom drugu liniju tada nisu niti imali) utjecaj školovanja i njege u drvetu na samo vino bio je uistinu ekstreman.

Party na stanciji je bio vrlo elegantan, ali svu slavu je zasluženo pobralo crveno vino. Bilo je jako hladno, toliko da je čak i bijelo vino bilo pothlađeno, što je još dodatno pojačavalo dojam njegove čvrste kičme i žilavih tanina.

Otada su se vinogradi proširivali, mijenjali enolozi konzultanti, a bitno se promijenio i stil, pogotovo bijelih vina.

Od berbe 2010. uvedena je i više nego šarmantna, isključivo u inoxu odškolovana, voćno-cvjetna malvazijska bombica s dodatkom 15% chardonnaya i bijelog pinota, a veliko vino se, pogotovo u aktualnoj berbi 2009., odmaklo od prvotnih masnih i tvrdih pogleda na svijet, konačno se okrenuvši eleganciji i profinjenosti.

Proizvovođač: Meneghetti vina d.o.o.

Vino: Meneghetti bijelo 2009

Porijeklo: zapadna Istra

Sorta: 60% chardonnay i 40% bijeli pinot

Temperatura serviranja: 12-14°C

Čaša: burgundijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili kraće čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 140,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Berba 2009. kupaža je 60% chardonnaya i 40% bijelog pinota. Zaklela bih se da ima i malo malvazije.

OK, berba 2009. bila je zrela i mazna, što je u chardonnayu i bijelom pinotu samo potaklo zrelu koštunjičavu žutu voćnost, tako blisku i malvaziji.

Vino je prošlo dvogodišnje školovanje u velikom drvetu i staklu, te kasniju njegu i u boci.

Dva mjeseca unatrag još je bilo nedovoljno izdefinirano i harmonizirano. I ne znam da li bih dala ruku u vatru za njega.

Njegovo vrijeme počinje upravo sada. Sve je u pravom timingu!

Drvo se osjeća u bouquetu, ali više kao vanilijsko-dimno naslućivanje. Mineralnost je konačno iskočila u prvi plan, kako i dolikuje ozbiljnim vinima, dok koštunjičava orašastost golica nosnice. Pa tek onda slijedi red voćnosti, red cvjetnosti.meneghetti bijelo 2009

Koštica breskve i marelice, limun, grejp i vlasac i malo meda od akacije. Stilski se šeće od Rhone do Wachau-a. U maniri zrelih viogniera i zelenih veltlinaca, više negoli rasnog burgundijskog chardonnaya.

 

U ustima je meko, sočno, jednostavno voćno, blago pikantno i ugodno gorkasto. Iako ima dojmljivu težinu na srednjem nepcu, ne pravi se važno.

Pseudo slatkoća chardonnaya

Toplina grije, ali ne preteže. Da je malo ekstraktnije i slojevitije na srednjem nepcu, gdje bi mu bio kraj? Ali zato su mu sočnost, slanost i svježina izbalansirani do boli, što ga čini idealnim vinom uz jelo. Budući da za sobom ostavlja podatni, voćno-slani trag, od kojeg rastu sline i zazubice.

Jednostavno mami na još jedan gutljaj, ali i za neki fini griz. Volim pseudo-slatkoću chardonnaya, pa čak i malvazije, gdje mirisi marelice i breskve, tako asociraju na «slatko», a realne slatkoće niotkud.

Usto je i mineralno i slano. Za našu primorsku kuhinju idealno.

Za kapesante rođeno!

Nije da je jeftino, ali nije niti zanemariv podatak da su, u usporedbi sa cijenama «na početku», malo ublažili priču. Sada ga stavljam na kartu.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>