Iz Plavog podruma - Benvenuti, Istarska malvazija 2008 Anno Domini

Kad vino miriše na kruh, putar i lješnjake

daniela1-mm

Piše: Danijela Kramarić

Iskusni vinski znalci imaju ozbiljan problem budući da istinski poznaju, strastveno vole i iznimno cijene velika vina, ta svoja saznanja prirodno žele podijeliti sa sebi bliskima.

Prečesto takve situacije za znalce znaju biti izvor dubokih frustracija. Baš nedavno sam, meni dragu i blisku osobu, željela razveseliti jednim fantastičnim Bordeaxom.

«Uuuu, baš ti hvala, znaš, ja ti volim i onaj Prosecco!» K’o da me mlatnuo mokrom krpom po glavi. Jer «Neki prosecco» i ovaj «Moj Bordeaux» su stilski i kvalitativno udaljeni svjetlosnim godinama. Bilo mi je užasno žao vina.

Uz Coronicinu i Kozlovićevu, Benvenutijeva malvazije iz 2009. favorit je sezone

Pravilo broj jedan je da se vino očito ne treba primarno sljubljivati sa hranom, kao što mi sommelieri tvrdimo, već isključivo sa čovjekom kojem je ono namijenjeno. Obećala sam si, nikad više! Ukus jest prvenstveno stvar pojedinca, ali i pojedine nacije preferiraju određene sorte, regije i stilove. A da bi te netko zavolio, mora te i upoznati.

Malvazija je na američko tržište ušla polako na mala vrata. U najnovijem broju američkog Wine Spectatora za ožujak 2011.  u rubrici Buying Guide (New Wines From Around The World) naša pobjednička malvazija sa prošlogodišnje Vinistre «Malvazija MaDeBaKo 2009» odjednom je postala Bastianich «Malvasia Croatia Adriatico 2009» i osvojila fantastičnih 87 bodova, a prodaje se za 19 $. Matoševićev, Degrassijev, Bastianichev i Kozlovićev projekt u Hrvatskoj zbog previsoke cijene nije u potpunosti zaživio, ali su zato Coronicina, Kozlovićeva i Benvenutijeva malvazije iz 2009. favoriti sezone.

Proizvovođač: Benvenuti

Vino: Malvazija istarska 2008 Anno Domini

Porijeklo: Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Čaša: za barikirana bijela vina

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: dobar (3)

Cijena: 160,00 kn

Ocjena: 4,5/6

Benvenutijeva «obična» Malvazija 2009 iz inoxa, orašasto-voćna, mesnata i cvjetna, već gotovo da je u popunosti «isparila». Bio je to pravi mali eno-masakr, ali zato «nova», godinu starija, macerirana i odškolovana u drvetu, tek sada izlazi na tržište. Načelno «turbo» maceracije, pogotovo za bijela nejaka vina, smatram nepotrebnima, pa čim čujem, bijelo-macerirano, upale mi se lampice za oprez. U sebi molim, samo da nisu pretjerali! Otčepila sam obje Benvenutijeve suhe malvazije. «Mladu i frišku» i «Staru i maceriranu». Vizuelno se, po PS-u, iznimno razlikuju. Bistre su i blistave obje, ali macerirana je nužno puno viša u boji. Zlati se u čaši.

Moja nona bi rekla da diši na «kruh, putar i lešnaki» i bila bi potpuno u pravu. Ovoj malvaziji je potrebno više prostora u čaši i viša temperatura (12-14۫C) serviranja, da bi se pokazala u top formi. Bouquet je fino obavjen «drvetom» i notama meda, a tek onda dolazi na red voćnost sušenih marelica i prezrelih žutih bresaka. Oblost, sočnost i kremoznost u ustima narušavaju joj još pretvrdi tanini, koji će se s vremenom smekšati. I opet bi se moja nona javila: «Puna su je usta!». Živa istina. Redoslijed nepromijenjen, kako u friškim, tako i u «maceriranim» malvazijama: Coronica, Kozlović, Benvenuti. I da ne bude nepotrebnih razočaranja: GranMalvazija isključivo za znalce! Benvenutija preporučam. Živjeli!

 

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>