Iz Plavog podruma: Coronica «Malvazija istarska 2010»

Vino može biti zaokruženo i mesnato, ali ljudi ne

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Malvazija 2010. je suho, ugodno mesnato, fino zaokruženo, blago pikantno, čak malo slano, a u retrookusu bademasto vino –  dakle Coronica stil intravenozno

Ništa me ne može odvratiti od finog ručka.

Uz čašu vina, naravno.

Ali, s malvazijama iz berbe 2010. otpočetka sam imala mali problem, budući da su patile od kroničnog nedostatka tijela.

Coronica, Kozlović i Meneghetti moji su ovogodišnji favoriti. Coronici se, već po običaju, usred ljeta dogodi «čudo» i baš ta malvazija značajno stasa i zaokruži se u ustima, dok većina ostalih u to vrijeme već lagano krene nizbrdo.

Coronicina «Malvazija istarska 2010» me u proljeće, kad je izašla na tržište, nije pretjerano oduševljavala.

Proizvovođač: ATC doo

Vino: Malvazija istarska 2010

Porijeklo: Zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 11-12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 70,00 kn

Ocjena: 4/6

Bez obzira što je zadržala prepoznatljiv Morenov rukopis i stil i impozantnih 13,2 vol% alkohola, kao da joj je nedostajalo snage na srednjem nepcu.

Kasnije je priča postala bitno drugačija i nekoliko mjeseci u boci fino ju je zaokružilo. Puna, sjajna slamnatožuta boja i bistroća ostale su naravno iste.

Na mirisu, u kojem dominiraju grejp, vlasac, korica limuna i bademi, također se osnažila. Djeluje osvježavajuće.

U ustima, slična priča. «Osvježavajući efekt» postignut je više kroz citrusne arome, negoli kroz realnu svježinu (čitaj: kiselost) uz blagu pikantnost. Vino je suho, ugodno mesnato, fino zaokruženo (što je samo kod vina dobro, a kod ljudi malo manje), blago pikantno, čak malo slano, a u retrookusu bademasto: Coronica stil intravenozno!

CORONICA_malvazija 2010Da se vratim na početak. Isprobala sam ju uz vrlo široku paletu jela. Od njenih prirodnih partnera: oborite ribe, školjki i rakova, do onih «neprirodnih»: palamide, pršuta i bifteka.

Plodovi mora iz nje izvuku svu slanost i mineralnost, što je naravno optimalna varijanta, dok uz moćnija jela fino osvježava i čisti usta, ne gubeći pritom svoj identitet.

Trajat će do izlaska nove berbe.

Kao uostalom i sve dosadašnje, prvenstveno iz razloga što će već odavna biti popijene. Ali, bez obzira na silno poboljšanje, 2010. ne bi, za razliku od 2009. niti imalo smisla čuvati.

Sačuvala sam si par bočica iz «stare» berbe 2009. Sada je senzacionalno dobra. Vječno je pitanje, koliko dugo vina uopće treba čuvati da bi postigla svoj maksimum.

Općenito govoreći, mi smo još u razvojnoj fazi.

Nekada se na Bordeaux moralo čekati i tridesetak godina da sazrije u boci. Danas, značajnim napretkom u tehnologiji, kako u vinogradu tako i u podrumu, isti efekt se postiže već nakon desetak godina, pa nema smisla toliko dugo čekati. Iako će ta vina i za tridesetak godina biti perfetna.

Mi smo još na početku. Vina su nam tek naučila stariti s veseljem.

Živim za vrijeme kada će nam mlada vina postati standardni dvogodišnjaci.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>