Iz Plavog podruma: Gianfranco Kozlović, Muškat momjanski 2011

Vino u koje se svi bez iznimke uvijek iznova zaljubljuju

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Kao da je bilo jučer, ali desetak godinica prohuja u trenu.

K’o ludi smo uživali u muškatima.

Kozlović je u berbi 2001. muškatno šarao i u boce napunio čak pet varijanti muškata: u polu-suhoj i polu-slatkoj varijanti, Dulcineu, Violettu i Muškat ružu!

Bio je i ostao istinski kralj muškata u Hrvata.

Bez obzira što su se kasnije pojavili izvrsni Clai, Kabola i Benvenuti, čak i sa puno ozbiljnijim, prosušeno-ponekad-botritiziranim varijantama.

Ipak Kozlovićeva „crna etiketa“ u poluslatkoj varijanti, jedina ima tu čarobnu formulu fantastično dopadljivog cvjetno-voćnog bouqueta, što za aromatičnu sortu ni nije neko čudo, ali i istovremeno vrlo konkretnog tijela prozračne mesnatosti kojem, e to je za muškat čudo: ugodna svježina daje vižljatost.

I rezultat je u svakoj berbi isti: dopadljiv, neobavezan i šarmantan do boli!

Da se u njemu uživati i u kojoj čašici više, za razliku od gustih i ljepljivih, „ozbiljnih“ visokih predikata.

Ima i korektnu cijenu, pa osobni proračun ne pati.

Proizvovođač: Gianfranco Kozlović

Vino: Muškat momjanski 2011

Porijeklo: Vinogorje zapadna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: „majušna“ za predikate ili klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 90,00 kn (boca 0,5 lit.)

Ocjena: 4/6

U berbi 2011. etiketa je redizajnirana, crna naravno, i dalje kozlovićevski prepoznatljiva i vrlo lijepa.

Volimo mi svojatati taj naš muškat momjanski, iako na svijetu ima mali milijun vrsta muškata, ovaj naš bi pripadao vrsti muscat blanc a petits grains, najplemenitijoj dakako od svih muškata, za kojeg je među vodećim svjetskim stručnjacima konačno postignut konsenzus, da originalno potječe iz Grčke.

Iako ga oduvijek imaju sve zemlje mediteranskog bazena.

Grci su sortu prenijeli u današnju Italiju, Rimljani su je uveli u francusku regiju Narbonne, gdje je postala poznata pod nazivom Muscat de Frontignan i Muscat de Lunel. Ali DNA analiza potvrdila je da su sinonimi današnjeg Muscat blanc a petits grains i drevne grčke sorte Moschato Aspro, Moschato Kerkyras i druge.

Malo sam zbunjena, jer autori Robinson-Harding-Vouillamoz u najaktualnijoj svjetskoj „bibliji od grožđa“: Wine Grapes, kao jedan od glavnih sinonima za Muscat blanc a petits grains navode i Moscato di Momiano.

Samo piše da je iz Italije. Da nemaju i oni neki svoj Momjan?

Puste teorije, a mene najviše zanima gutljaj. I to slatko iščekivanje pred kušanje nove berbe.

Ubija me znatiželja. Nekada se kod nas litchi nije mogao nabaviti.

Prijateljica mi ga je donosila iz Trsta, jer je sva stručna literatura navodila da muškat primarno miriše na litchi. Oooo,da!

Zapravo je situacija krajnje jednostavna, muškat miriše na muškat.

Rijetko vino koje ima okus svoje raspuknute bobice grožđa.

Kozlovićev „Muškat momjanski 2011“ elegantne je slamnato-žute boje.

Usporedbe radi: tamniji i zlatniji muškati obično su macerirani i odležani u drvetu.

U nosu je točno ono što sam očekivala: miris latica ruže, litchija, ali i citrusa i vlasca. Ugodno je blago pikantan.

Pojednostavljeno: miriše na muškat. S primjesama livadskog meda. Meko pada na nepce.

Na prvu loptu djeluje vrlo jednostavno. Ugodna slatkoća kliže niz nepce, ali kičmu joj ipak daje ugodna svježina.

Arome u ustima identične su onima na nosu, kao i u retrookusu. Nije to vino za dulje odležavanje ili visoke domete, ali je zato ekstremno dopadljivo i upravo fino.

I opet iznova ćemo se  svi, bez iznimke, zaljubiti u Kozlovićev Muškat.

Ma, svaka mu čast!

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>