Iz Plavog podruma: Benvenuti «Malvazija istarska 2011»
Vino za prvu pomoć koje vas podiže već jednim gutljajem

Piše: Daniela Kramarić
Pomalo kameleonsko vino na nosu ima chardonnaysku ljupkost bijele breskve i šarm bijelih cvjetova, malo je i sauvignoski travnata, mirisi vlasca i ananasa nedoljivo vuku na austrijski zeleni veltlinac, ali je zato orašasta, baš na malvaziju što i jest
Benvenutijevi su iznimno vrijedna i požrtvovna obitelj.
Vinski jedna od najnagrađivanijih.
Malvazija, teran i muškat, kao uostalom i svim Istrijanima, teku im u venama. Prva berba bila im je 2003., ali još uvijek ih vinska javnost percipira kao mlade lavove.
Krenuli su potiho, sa svega hektar vinograda i manjom količinom grožđa otkupljenom od kooperanata. Danas imaju vlastitih 7 ha u rodu, upravo su završili sadnju još 4,5 ha, a slijedeće godine u planu su još 3 nova ha.
I dalje se manje količine grožđa otkupljuju od kooperanata, a sve njihove pozicije su na području Centralne Istre, u okolici Kaldira.
Proizvovođač: Benvenuti
Vino: Malvazija istarska 2011
Porijeklo: Centralna Istra, Motovun
Sorta: malvazija istarska
Temperatura serviranja: 12°C
Čaša: klasična degustacijska
Dekantirati: ne
Trajnost: piti ili kraće čuvati
Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)
Cijena: 70,00 kn
Ocjena: 4,5/6
Iako su sa bijele zemlje, a bijela zemlja puno više izdrži bez vode, pa loza bolje prati sušu, ta podjela na bijele i crvene malvazije, načelno ih ne interesira.
Odluke vinara i njegova vinska filozofija ipak najsnažnije utječu na karakter vina, mada se pozicija, tlo, ekspozicija vinograda i sama klima nipošto ne mogu zanemariti.
Parafrazirat ću legendarnu pošalicu Giorgia Claia, koji je naravno također s bijele zemlje, da se zemlja, kada je kušala «njihove» malvazije zacrvenjela od srama.
Niži urod, a kod Benvenutijevih je za malvaziju uvijek ispod 2 kg, a za teran uvijek ispod 1 kg, za kvalitetu je ipak jedna od važnijih odluka.
Dok razgovram s Albertom, osjećam kako mu je vinograd u krvi. Nama sommelierima je čaša u krvi. Nikada prazna naravno. A, Benvenutijeva «Malvazija istarska 2011» prava je kameleonka i vino za prvu pomoć. Kao da osjeća što mi je u tom trenutku potrebno.
Prvi put, početkom ljeta, kušala sam ju uz fritaju sa škampima, šparugama i pršutom i bila je sva koprivasta, travnata i u nosu totalno aromatski «zelena», s notama čak vlasca i lista pomidora.
Malo se bacala na sauvignonsku stranu. Samo na nosu, u ustima ne. Baš je bila aromatična i divna.
Poslije sam ju kušala malo aperitivno, a malo uz sirove škampe. I priznajem, bila sam malo nervozna. Ali, takva voćna nježnost i pristupačnost, natjeraju te da malo zastaneš i zaboraviš na trenutne gluposti.
Jednim mirisom i gutljajem me digla.
Danas, za potrebe teksta, kušam ju u kasno prijepodne. Natašte naravno. I opet je predivna.
Pravo otkriće. Voćna, mineralna i travnata, taman koliko treba.
Kako da jednom strancu objasnite, kakvo je to vino?
Na nosu ima chardonnaysku ljupkost bijele breskve i šarm bijelih cvjetova, malo je i sauvignoski travnata, mirisi vlasca i ananasa nedoljivo «hitaju» na austrijski zeleni veltlinac, ali je zato orašasta, baš na malvaziju.
U ustima se aromatski ponavlja ista priča, samo fino punašna, malo slana i ugodno svježa.
Kopriva zamiriše u retrookusu. I neodoljivo mami na još!
Volim ju!
Živjeli!
P.S. Proizvedeno oko 50 000 boca, dovoljno da Vam nipošto ne promakne
autor: Daniela Kramarić