Iz Plavog podruma: Benvenuti - Muškat i Malvazija San Salvatore

Zbog Benvenutijevih slatkih vina vrijedi oblizati usnice

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Benvenutijeva predikatna vina dobila su ime San Salvatore po položaju, a obje sorte – i malvazija istarska i muškat momjanski prolaze isti tretman

Ova nam godina nije baš laka, a niti ne obećaje previše, pa sam se, u silnoj želji za slatkim mislima i slatkim okusom u ustima, odlučila za kušanje Benvenutijevih predikata. Pjenušava, bijela i crvena suha vina više doživljavam kao formalna vina, a čudesne slatke bombice isključivo kao vrlo prisna i prijateljska vina.

Budući da Benvenuti proda sve, njegove slatke bočice  treba osigurati na vrijeme.

San Salvatore vina su dobila ime po položaju.

Obje sorte: i malvazija istarska i muškat momjanski prolaze isti tretman, samo što malvazija kasnije kraće odležava u baricima.

Grožđe se bere nakon redovnog termina berbe i suši se na slami, prirodno, oko tri mjeseca.

Što ovisi o vremenskim uvjetima.

Proizvovođač: Benvenuti

Vino: Malvazija istarska 2010 San Salvatore

Porijeklo: Centralna Istra

Sorta: malvazija istarska

Temperatura serviranja: 10-12°C

Čaša: za visoke predikate

Dekantirati: da

Trajnost: piti ili čuvati

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Cijena: 220,00 kn (boca 0,375 lit.)

Ocjena: 4,5/6

Prerađuje se prosušeno, maceracija traje 6-7 dana, a fermentacija 2-3 mjeseca u inoxu.

Malvazija na školovanju u već korištenim hrastovim baricima provede do godinu i pol, a muškat do dvije i pol godine.

Muškat 2008 i Malvazija 2009 već su odavna prodani, Malvazija 2010 je puštena na tržište krajem 2012., a Muškat 2009. u siječnju 2013..

Pripremila sam tri bočice. Nešto sam si ipak spremila na vrijeme: Muškat 2008, te Malvaziju 2009 i 2010.

Malvazija 2009 me malo zabrinula, budući da je bila maglovito mutna, što je u prozirnoj boci odmah uočljivo.

Odmah sam se makla od mogućih problema.

Albert me razuvjerio, tvrdeći da je riječ o nefiltriranom vinu.

Slijedeću berbu, Malvaziju 2010., su ipak filtrirali.

„Stare“ berbe San Salvatore Muškata 2008. i Malvazije 2009. osvojile su srebra na Decanterovom World Wine Awardu, ali Albert se pohvalio da Malvazija 2010, po njemu, obećaje još i više.

S nestrpljenjem se hvatam otvarača. Sve pomalo i na malo.

Mala čaša, mali gutljaji, niska temperatura serviranja.

Ova vina obiluju jedino senzualnošću i kalorijama.

Neprovrelog sladora imat će oko 150 grama po litri, a okusna ravnoteža visi im o niti. I beskrajno je stabilna, bez opterećujuće-zaslađujućeg osjećaja težine.

E to me najviše fascinira kod ovakvih vina! Razlika u boji je očita.

Jantarne nijanse i boja starog zlata

Muškat 2008 poprimio je snažne jantarne nijanse, a Malvazija 2010 boje je starog zlata. Bistra su i sjajna.

Malvazija doista ekstremno miriše na med od bagrema. I grožđice i kandiranu limunovu koricu.

Ima u tom „teškom“ bouquetu i puno citrusnih osvježenja.

U ustima, zbog gustoće, uljnato oblaže nepce, ali slatkoća joj je razigrana sveprisutnom i još uvijek mladenačkom svježinom.

U retrookusu ponovno caruje med.

Muškat 2008 puno je zreliji u aromama.

Litchi, kandirane latice ruže, med i orasi. U ustima je staloženiji i ozbiljniji.

Ne sjećam se da me je neko drugo vino natjeralo da obližem usnice.

Valjda da ne izgubim nijednu kap.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>