Iz Plavog podruma: Ivica Dobrinčić «Žlahtina Šipun 2010»

Žlahtina – vino koje volim kada tražim osvježenje

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Žlahtina kao sorta ne može podariti veliko dugovječno vino pa za nju vrijedi “manje je više” i treba je piti mladu i svježu

Žlahtina je autohtona sorta primorskog kraja. Prema njoj sam krajnje subjektivna. Volim ju po defaultu. Ali to ne znači da sam neobjektivna.

Da li bih se, s mojih 1,55, ikada mogla ozbiljnije baviti košarkom?

E pa tako niti žlahtina kao sorta ne može podariti veliko, dugovječno, niti višeslojno vino.

Nema ju smisla njegovati u baricima jer za to jednostavno nema fizičke predispozicije.

Ono što žlahtini treba su odgovorni i disciplinirani proizvođači koji će njenu svježinu, nježnost i mineralnost znati vrednovati, kako se ne bi pretvorila u instant razvodnjenost.

Već godinama su moje dvije omiljene žlahtine  Šipun i Ivan Katunar. Iz berbe u berbu izmjenjuju se na tronu.

Lani je Šipun malo skrenuo igrajući se s malom dozom drveta i školovanjem na kvascima.

Proizvovođač: Vinarija Šipun, Ivica Dobrinčić

Vina: Žlahtina Šipun 2010

Porijeklo: Otok Krk

Sorta: žlahtina

Temperatura serviranja: 12°C

Čaša: klasična degustacijska

Dekantirati: ne

Trajnost: do izlaska nove berbe

Odnos cijene i kvalitete: odličan (5)

Ocjena:4/6

Cijena: 65,00 kn

Pošteno je za tu sortu želio postići više i bolje, ali žlahtina za to prirodno nema dovoljno ekstrakta. I nema ju smisla «maltretirati» inače posve uobičajenim podrumskim tretmanima. Jer čak ni da se popne na prste ne može narasti do chardonnaya ili rieslinga.

Za žlahtinu uvijek vrijedi «manje je više». I inox u kombinaciji s ne pretjerano visokim urodom je dobitna kombinacija.

Traži se sve što je ležerno osvježavajuće, hrskavo, neobavezno i neopterećujuće. Od svih njenih kvaliteta najdraže su mi njena mineralnost i slanost. Danas sam na placu i ribarnicu krenula puno ranije nego inače. Po povratku, još uvijek u debelo prijepodne, nisam baš s nekim velikim entuzijazmom krenula kušati vina. Ali Šipun me, časna riječ, u dva gutljaja, oraspoložio i osvježio. Berba 2010. izašla je početkom ljeta.

Inače nikada ne provjeravam količinu alkohola u vinu, ali danas jesam. Inače to nema smisla jer toplina u vinu nikada ne dolazi sama, već u kombinaciji sa svježinom, voćnošću i ekstraktom, pa se tek u interakciji s ostalim faktorima donosi sud o njenoj realnoj snazi.

Žlahtina s 11,6 % alkohola učinila mi se i više nego prihvatljivom. Ti lijepljeni pluteni čepovi idu mi na živce. Žlahtina bi svakako morala u što skorije vrijeme prijeći na navojni čep.

zlahtina sipun cepČaša se orosila istog trena, ali svejedno se nazirala njena svijetlo slamnatožuta boja sa zelenkastim odsjajem. Najveća je greška pothladiti vina. Voda se pije ledena, a vino fino rashlađeno, jer preniska temperatura serviranja otme mu dušu.

Žlahtina Šipun 2010 u mirisu ističe mineralno-citrusno-travnati karakter žlahtine, ali s primjesama žutog koštunjičavog voća, dok je u ustima suha, slana i osvježavajuća.

U svim segmentima je umjereno intenzivna, fina i nenametljiva i upravo ju ta njena ujednačenost čini ozbiljnom.

Toplo preporučam.

Živjeli!

autor: Daniela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>