Iz Plavog podruma - Edi Simčič «Sauvignon 2002»

Zrela senzacija iz kućne vinoteke

daniela1-mm

Piše: Danijela Kramarić

U posljednjih dvadesetak godina, koliko pratim našu vinsku scenu, nažalost se naše vinske navike nisu puno promijenile. Još uvijek mlada vina cijenimo više od odležanih, što je nonsens. Već početkom ožujka kreću najave «noviteta», a ja si panično što dulje želim osigurati količine onih «starih», koja još uvijek spadaju u red mladih vina, da mi traju što dulje. Malvazije iz 2009. od Coroniche i Kozlovića ili Radovanov Chardonnay 2009 ili Korakov Sauvignon 2009. tek sada su u top formi, mada ni njih ne možemo svrstati u kategoriju velikih vina.

Mlada vina čak sve ranije, umjesto sve kasnije izlaze na tržište, a vinari se vječno pravdaju nestrpljivom i žednom publikom.  Vinska nedonoščad, priznajem imaju šarma na pretek, ali nemoguće ih je ozbiljno doživjeti, a prije mjeseca svibnja nije ih ni preporučljivo ozbiljnije kušati. Postoje vina za zabavu i žeđ, a postoje i vina odškolovana u drvetu, koja tek nakon višegodišnje njege u boci dosegnu svoj vrhunac kvalitete. Tome treba težiti! I svakom gutljaju se iznova veseliti.

Devet godina, za bijelo suho vino je ozbiljna starost, ali ovo je u top formi!

Pred sigurno više od 5 godina posjetili smo podrum Edija Simčiča u Brdima. Povoda se više ne sjećam, ali njegov Sauvignon 2002. ni dan danas ne mogu zaboraviti. Sanduk sam spremila u moju kućnu vinoteku, i kako to često biva, na njega potpuno zaboravila. Njega vina skup je sport. Za nas potrošače je puno povoljnija varijanta kada sam proizvođač njeguje vina i stavlja ih na tržište zrela i spremna, ali za velika zadovoljstva moramo se i sami za sebe pobrinuti. To je velika lutrija.

Proizvovođač: Edi Simčič

Vino: Sauvignon 2002

Dekantirati: ne

Sorta: sauvignon

Temperatura serviranja: 12-14 °C

Čaša: za barikirana bjela vina

Trajnost: piti

Porijeklo: Goriška brda, Slovenija

Odnos cijene i kvalitete: u vrijeme kupnje: odličan (5)

Cijena: više nije na tržištu

Ocjena: 5/6

Uvoznik: Amec Distribucija doo, Zagreb

Neka vina bolje podnose starenje, nekima je razvoj predvidljiviji od ostalih, a na nekima se možemo i dobro prevariti. Zapravo je najgora varijanta, kada ih precijenimo i otčepimo u zalasku kvalitete. Nije mi baš bilo svejedno kada sam «pronašla» Simčičev Sauvignon, jer je 9 godina, za bijelo suho vino, ozbiljna starost.  Brzinski sam otčepila bocu, vino natočila u dvije vrste čaša, onu užu sauvignonsku i širu chardonnaysku i nestrpljivo pomirisala. Odahnula sam! Vino je još uvijek u top formi! Dapače, tek sada je na vrhuncu. To samo velika vina znaju i mogu! Zato sam i odabrala dvije čaše, jer nisam mogla pretpostaviti koja će mu bolje stajati.

U čaši izgleda poput ulja. Gusto je, sjajno i kristalno bistro, visoke žute boje, ali nimalo «ostarjele». Godine mu se na izgledu ne vide. A, bogme niti u mirisu. Osjeća se fina zrelost s mirisom citrusa, voska i sijena. U široj čaši djeluje voćnije, posebno se razabire sušeni ananas, a u užoj  travnatije. Pikantniji je i meni osobno draži u uskoj čaši.  Miriše bezvremeno! Ali, tek sam kušajući ga shvatila da je sada za njega savršen trenutak! Med, vosak, toplina, pikantnost, hrskavost…svi elementi su potpuno uravnoteženi. Savršen vinski trenutak. Isplatilo se čekati! Živjeli!

 

autor: Danijela Kramarić

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>