Masnoće koje su zagospodarile našim životima

Margarinizacija nas čini sve debljima i bolesnijima

napolitanke2

Napolitanke nisu ništa doli zaslađen margarin s umjetnom aromom i s manje od 5 % suhonjavog vafla, bijela čokolada, taj aromatiziran slatki margarin osim oblika nema ama baš ništa zajedničkog sa čokoladom, a margarin je jedan od glavnih sastojaka gotovo sve hrskave hrane

Piše: doc.dr.sc. Alen Ružić

Istaknemo li činjenicu kako svježa jaja iz industrijskog uzgoja imaju 9 puta manje omega-3 masnih kiselina od jaja koja je dala kokica iz domaćeg uzgoja, mnoge će stvari postati jasnije. Ako ste, kao i ja, rođeni negdje prije 80-ih, sjećat ćete se da su nekad rajčice imale miris.

I da je gotovo svaka gradska obitelj imala nekoga na selu tko je bio izvor kontinuiranog dotoka domaće hrane - namirnica nesavršenog izgleda, ali redom zamamnih okusa i mirisa.

Sela su se postupno gasila, kravice preselile u zoološke vrtove kako bi ih klinci uopće mogli vidjeti, a našim je životima zagospodarila moderna prehrambena industrija, ona kojoj je margarin jedna od vodećih sirovina.

Mislite da nije?

Očvrsnute masnoće, jeftin su i tehnološki vrlo postojan materijal koji čini značajan udio mnogobrojnih gotovih prehrambenih proizvoda.

Hrskave napolitanke tako nisu ništa doli zaslađen margarin s umjetnom aromom i s manje od 5 % suhonjavog vafla.

Bijela čokolada, taj aromatiziran slatki margarin osim oblika nema ama baš ništa zajedničkog sa čokoladom, a margarin je općenito jedan od glavnih sastojaka gotovo sve hrskave hrane, namaza lisnatih tijesta, preljeva i niza drugih proizvoda.

Muesli – obični ili hrskavi?

Muesli? Velika je prehrambena razlika između tzv. „običnih“ i „chrunchy“ tj. hrskavih žitnih pahuljica koje se prodaju pod zajedničkim nazivom muesli.

Kako bi se češće jele, bolje i skuplje prodavale, stvorene su hrskave žitne pahuljice koje u svom sastavu imaju barem trećinu žitarica prženih u industrijskoj (dakle nekvalitetnoj) masnoći, a zbog čega su gotovo dvostruko kaloričnije od „običnih“.

Usprkos tome, njihova prodaja stalno raste, dok vrtoglavo pada prodaja „običnih“ žitnih pahuljica.

Hrskavi muesli čista su negacija same ideje integralnih žitarica obogaćenih suhim voćem.

Valja naglasiti kako danas posjedujemo brojne i vrlo kvalitetne znanstvene dokaze koji o očvrsnutim masnoćama (margarinima, zasićenim čvrstim biljnim mastima ili trans-masnoćama) jasno govore kao o zdravstveno nepoželjnim namirnicama.

Pored iznimno velike kalorijske vrijednosti, one se povezuju s razvojem kardiovaskularnih bolesti i njihovim neželjenim ishodom. Infarkt srca i/ili mozga, aritmije, suženja različitih arterija našeg tijela – samo su neki od zdravstvenih poteškoća koje možemo dovesti u vezu s dugoročnom primjenom ovih nezdravih masti.

U pohodu na skupe zablude

Stupanj neinformiranosti javnosti o upravo iznesenom, ali i o nizu sličnih primjera iz svakodnevnog života, dosegao je zabrinjavajuće razmjere.

Danas, u doba kad tek prigodno, u pravilu uoči Svjetskog dana borbe protiv pretilosti, slušamo površne kuknjave nad zdravstvenim učincima nezdravog hranjenja, činjenica je da i dalje činimo malo kako bismo širu zajednicu upoznali s provjerenim, važnim i – u svakodnevnom životu primjenjivim informacijama iz područja prehrane.

Zato nije ni čudo što ćemo u nedostatku alternative i dalje poput vjernika pohoditi mega-markete, obilaziti „police zdrave hrane“ i na njima nailaziti na nove, za zdravlje dugoročno skupe zablude.

Pogledate li bolje, uz mnoge proizvode koji ne zaslužuju naziv „zdravih“, u ovim odabranim kutcima masovne potrošnje, naći ćete pored ostalog i čitav niz naizgled različitih žitnih pahuljica.

U mnoštvu tog šarenila i „vitaminima-obogaćenih“ deklaracija, vaš će pogled teško doprijeti do proizvoda koji nije hrskav.

I koji nema 500, već 300 kcal na 100 g. Koji dakle nije masnoća i šećer na integralnom zrnu, već čisto integralno zrno.

„Što se on dohvatio žitnih pahuljica?“, sigurno se pitate.

Priznajem – one nisu jedino područje o kojem bi u svakodnevnoj prehrani trebalo javno progovoriti, definitivno nisu ni najvažnije, ali svakako jesu vodeći simbol onoga što nas danas obuzima – simbol neprepoznate „margarinizacije“ koja nas polako, ali sigurno čini sve debljima i sve bolesnijima, a o kojoj nedovoljno govorimo.

doc.dr.sc. Alen Ružić

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

Mastercard WFP_znanstvenica

Hrvati doniraju preko 200.000...

UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…

Zdravlje

dvilje šparoge

Šparoga - delikatesa, lijek...

Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

đumbir -d

Đumbir (Zingiber officinale)

Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…

Najave događaja