Najvažnija tekućina

Bez vode nam nema zdravog života

voda iz spine

Gubitak vode iz organizma manifestira se poremećajem metabolizma od kojih neki mogu biti i potencijalno opasni po život.

Stoga uvijek imajte na dohvat ruke bocu s vodom, koristite je što češće, a ne tek u trenutku kad osjetite žeđ, jer tada vaši organi i tkiva već imaju manjak vode

Voda je potrebna svakom organu jer napaja sve stanice tijela pa stoga liječnici  preporučuju da dnevno trebamo popiti barem osam čaša vode.

Dehidracija ili gubitak vode iz organizma manifestira se poremećajem metabolizma od kojih neki mogu biti i potencijalno opasni po život poput letargije, glavobolje, suhih usta, smanjenog mokrenja, žarenja u želucu, ubrzanog pulsa, nemogućnosti koncentracije i zamora.

Kad osjetite neki od tih simptoma, posegnite za vodom, sokovima, čajevima ili juhama koje će nadoknaditi vodu i sol, potrebne organizmu.

Ako je stanje poslije toga nepromijenjeno, obratite se svom liječniku.

Hladna voda je najbolja

Zbog manjka vode ljudi često pate od zatvora, a biljna vlakna koja se preporučuju osobama s tim problemom ne obavljaju svoju ulogu bez vode, uz čiju pomoć omekšavaju stolicu i tako olakšavaju njeno izbacivanje.

Voda sprječava i pojavu raka debelog crijeva.

Dokazano je da je kod žena koje piju najmanje 5 čaša vode dnevno pojava raka debelog crijeva 5 % manja.

To se objašnjava time da se unošenjem većih količina vode neprobavljeni ostaci hrane kreću kroz crijevo i izbacuju pa tako nemaju vremena oštetiti njegovu sluznicu.
Na dohvat ruke uvijek imajte bocu s vodom i koristite je što češće.

Nemojte posezati za čašom tek u trenutku kad osjetite žeđ, jer tada vaši organi i tkiva već imaju manjak vode.

Da li ste popili dovoljnu količinu vode dnevno vidite po mokraći, koja treba biti gotovo prozirna, bijela ili sasvim svijetložute boje.

Najbrže se i najučinkovitije izgubljena tekućina nadoknađuje čistom vodom.

Prisutnost minerala ili kakvih organskih materija u vodi, prije svega šećera, znatno usporava resorpciju.

Najbolja rehidracija postiže se hladnom vodom.

Buđenje zbog žeđi je loš znak

Zdrav čovjek gubi tekućinu mokrenjem, znojenjem i disanjem, a izgubljena se tekućina mora nadoknaditi da bi organizam mogao normalno funkcionirati, pa određeni receptori šalju signale mozgu, nakon čega se javlja osjećaj žeđi.

Žeđ najčešće izaziva povećana količina natrija u krvi, koja postaje preslana, pa bubrezi dobivaju naredbu da štede vodu jer je nema dovoljno, a mokraća postaje tamnija i koncentrirana.

Na taj se način uštedi izvjesna količina tekućine, ali to nije dovoljno za normalan rad organizma.

Ako se tijekom noći, u dužem periodu više od 2 puta budite s osjećajem žeđi, to je signal da nešto nije u redu.

Isto tako, više od 3,5 litre izlučene tekućine dnevno može biti znak bolesti, pa se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Pojačan osjećaj žeđi prisutan je kod dijabetesa, povišene tjelesne temperature i  proljeva.

Ne zalijevajte obroke vodom

Alkoholičari jače osjećaju žeđ, jer alkohol pojačava izlučivanje tekućine, a to se javlja već nakon 3 čaše vina ili piva.

Glavni je problem u tome što se žeđ gasi «novom turom» pića, pa se ponovno žedni i tako u krug, pri čemu pate jetra i bubrezi.

Postoji i «govornička žeđ» koja se javlja prilikom dugog pričanja, koje dovodi do prekomjernog suženja sluznice usne šupljine i grkljana.

Dnevno je potrebno u organizam unijeti 8 – 10 čaša vode da se nadoknadi tekućina koja se gubi mokrenjem, znojenjem i disanjem.

Obroci se ne smiju zalijevati vodom, jer tijelo ne može koristiti tu vodu za stvaranje probavnih sokova, a pijući vodu uz obrok, zapravo razrjeđujete želučane sokove.

Voda se pije između obroka, i to je garancija da će vam bubrezi biti zdravi.

(Pripremio I.Z.)

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja