Doktor na moru: Smiju li kronični bolesnici jedriti?

I dijabetičari mogu uživati u plovidbi, ali nikako ne bez frižidera

jedrilica

Dobro je da ostatak posade upoznate sa svojom bolešću kako bi vam mogli pomoći, a ponajprije pomozite sami sebi tako što ćete provjeriti ima li brod ispravan frižider

Smiju li dijabetičari jedriti? Ukratko, odgovor je «da, ali oprezno». Poznajem neke dijabetičare koji su jako uspješni jedriličari, neki od njih dobro kontroliraju svoju bolest, neki manje dobro. U svakom slučaju, bilo bi dobro da obavijestite svog liječnika (dijabetologa) o vašoj odluci da želite jedriti, te bi bilo dobro da vas dnevni profil potrebe za inzulinom uskladite s očekivanim boravkom na brodu.

Problemi na koje morate obratiti pažnju su to što je jedrenje prilično iscrpljujući sport, te što prehrana na brodu najčešće nije redovita i kvalitetna, što je vama prilično bitno. Također bi bilo dobro da ostatak posade upoznate s vašom bolešću, te da ih educirate što napraviti kod nekih akutnih stanja npr.napada hipoglikemije, koja vam se mogu desiti na brodu.

Dijebetičari koji zaborave staviti inzulin u brodski frižider izlažu se opasnosti da on uslijed velikih temperatura  postane neupotrebljiv.

Otvoreno sa skiperom

Ovo bi bila preporuka i za sve ostale jedriličare koji boluju od neke kronične bolesti: ma koliko vam to koji put bilo neugodno, upoznajte posadu, ili barem skipera, sa vašom bolešću i sa načinom na koji vam se može pomoći ako vam pomoć bude potrebna. To vam, u konačnici, može spasiti život.

Dijebetičari koji zaborave staviti inzulin u brodski frižider izlažu se opasnosti da on uslijed velikih temperatura postane neupotrebljiv. Kao i u svim ostalim bolestima za koje je potrebna stalna terapija s lijekovima koji se kvare na visokim temperaturama, savjet  je jednostavan.

Morate uvijek paziti da brod na koji idete ima ispravan frižider (raspitajte se o tome prije polaska na regatu ili đitu), a ako to nije slučaj, upotrijebite nekakav mali prijenosni frižider. Raspitao sam se malo po ljekarnama, prije su proizvođači inzulina znali poklanjati takve male, prijenosne frižidere u kojima se nosila neophodna oprema za dijabetičare, međutim, već neko vrijeme takvih torbica nema na tržištu u Hrvatskoj, ali mislim da će i neka obična termo-torbica, kakve se mogu nabaviti u dućanima (pogledajte obavezno da li imaju u kompletu i one bočice za održavanje temperature, ako ih nema, kupite ih posebno) poslužiti svrsi.

Moguće rješenje – inzulinska pumpa

Jedno od mogućih rješenja za dijabetičare na moru je i inzulinska pumpa. To je uređaj kojim se pokušalo najviše približiti fiziološkom otpuštanju inzulina od strane gušterače.

Riječ je o uređaju veličine mobitela u kojem se nalazi ampula s inzulinom, pumpa te elektronički dio kojim se programira rad pumpe. Spojena s organizmom kateterom raznih duljina, te vrlo tankom i osjetljivom kanilom (obično je pričvršćena u predjelu trbuha).

Pumpa je zamišljena tako da možete u bilo kojem trenutku programirati bazične vrijednosti inzulina (koji se, ovisno o vrsti pumpe, otpušta svakih nekoliko sekundi u organizam i na taj način skoro u potpunosti imitira gušteraču), te bolus (ovisno, naravno, o količini i kvaliteti obroka).

Dijabetičari – vrhunski jedriličari

Inzulinska pumpa je inače zamišljena uglavnom za pomoć mlađim dijabetičarima (u nekim zapadnim zemljama fondovi zdravstvenog osiguranja pokrivaju troškove upotrebe pumpe samo za mlađe pacijente), međutim, kod sportskog jedrenja nije preporučljiva zbog mogućnosti oštećenja pumpe i ostale prateće opreme.

Zaključno, želim reći da su mi poznati u Hrvatskoj neki vrhunski jedriličari koji su ujedno i dijabetičari. Drugim riječima, ova bolest nije razlog da se odreknete sportske, a još manje rekreativne plovidbe.

Dr. Marin Krstulović

foto: blog Our Diabetic Life

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja