Doktor na moru: Smiju li kronični bolesnici jedriti?

I dijabetičari mogu uživati u plovidbi, ali nikako ne bez frižidera

jedrilica

Dobro je da ostatak posade upoznate sa svojom bolešću kako bi vam mogli pomoći, a ponajprije pomozite sami sebi tako što ćete provjeriti ima li brod ispravan frižider

Smiju li dijabetičari jedriti? Ukratko, odgovor je «da, ali oprezno». Poznajem neke dijabetičare koji su jako uspješni jedriličari, neki od njih dobro kontroliraju svoju bolest, neki manje dobro. U svakom slučaju, bilo bi dobro da obavijestite svog liječnika (dijabetologa) o vašoj odluci da želite jedriti, te bi bilo dobro da vas dnevni profil potrebe za inzulinom uskladite s očekivanim boravkom na brodu.

Problemi na koje morate obratiti pažnju su to što je jedrenje prilično iscrpljujući sport, te što prehrana na brodu najčešće nije redovita i kvalitetna, što je vama prilično bitno. Također bi bilo dobro da ostatak posade upoznate s vašom bolešću, te da ih educirate što napraviti kod nekih akutnih stanja npr.napada hipoglikemije, koja vam se mogu desiti na brodu.

Dijebetičari koji zaborave staviti inzulin u brodski frižider izlažu se opasnosti da on uslijed velikih temperatura  postane neupotrebljiv.

Otvoreno sa skiperom

Ovo bi bila preporuka i za sve ostale jedriličare koji boluju od neke kronične bolesti: ma koliko vam to koji put bilo neugodno, upoznajte posadu, ili barem skipera, sa vašom bolešću i sa načinom na koji vam se može pomoći ako vam pomoć bude potrebna. To vam, u konačnici, može spasiti život.

Dijebetičari koji zaborave staviti inzulin u brodski frižider izlažu se opasnosti da on uslijed velikih temperatura postane neupotrebljiv. Kao i u svim ostalim bolestima za koje je potrebna stalna terapija s lijekovima koji se kvare na visokim temperaturama, savjet  je jednostavan.

Morate uvijek paziti da brod na koji idete ima ispravan frižider (raspitajte se o tome prije polaska na regatu ili đitu), a ako to nije slučaj, upotrijebite nekakav mali prijenosni frižider. Raspitao sam se malo po ljekarnama, prije su proizvođači inzulina znali poklanjati takve male, prijenosne frižidere u kojima se nosila neophodna oprema za dijabetičare, međutim, već neko vrijeme takvih torbica nema na tržištu u Hrvatskoj, ali mislim da će i neka obična termo-torbica, kakve se mogu nabaviti u dućanima (pogledajte obavezno da li imaju u kompletu i one bočice za održavanje temperature, ako ih nema, kupite ih posebno) poslužiti svrsi.

Moguće rješenje – inzulinska pumpa

Jedno od mogućih rješenja za dijabetičare na moru je i inzulinska pumpa. To je uređaj kojim se pokušalo najviše približiti fiziološkom otpuštanju inzulina od strane gušterače.

Riječ je o uređaju veličine mobitela u kojem se nalazi ampula s inzulinom, pumpa te elektronički dio kojim se programira rad pumpe. Spojena s organizmom kateterom raznih duljina, te vrlo tankom i osjetljivom kanilom (obično je pričvršćena u predjelu trbuha).

Pumpa je zamišljena tako da možete u bilo kojem trenutku programirati bazične vrijednosti inzulina (koji se, ovisno o vrsti pumpe, otpušta svakih nekoliko sekundi u organizam i na taj način skoro u potpunosti imitira gušteraču), te bolus (ovisno, naravno, o količini i kvaliteti obroka).

Dijabetičari – vrhunski jedriličari

Inzulinska pumpa je inače zamišljena uglavnom za pomoć mlađim dijabetičarima (u nekim zapadnim zemljama fondovi zdravstvenog osiguranja pokrivaju troškove upotrebe pumpe samo za mlađe pacijente), međutim, kod sportskog jedrenja nije preporučljiva zbog mogućnosti oštećenja pumpe i ostale prateće opreme.

Zaključno, želim reći da su mi poznati u Hrvatskoj neki vrhunski jedriličari koji su ujedno i dijabetičari. Drugim riječima, ova bolest nije razlog da se odreknete sportske, a još manje rekreativne plovidbe.

Dr. Marin Krstulović

foto: blog Our Diabetic Life

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja