Doktor na moru: Smiju li jedriti osobe s visokim kolesterolom?

Imate li povišene masnoće, uživajte u moru, ali izbjegavajte lignje i školjke

dreamstime_frigani lignji2

Pravilna prehrana i što više kretanja  najbolji su način da snizite razinu kolesterola, pa je svaka plovidba dobrodošla ako pritom ne jedete morske plodove bogate kolesterolom

Osobe s povišenim kolesterolom u krvi, ukratko rečeno, smiju jedriti i na druge načine uživati u plovidbi brodicama.

Povišeni kolesterol, sam po sebi nije bolest, nego rizik faktor za neke bolesti (ateroskleroza).

Kolesterol je lipid koji se uglavnom sintetizira u jetri te je, u normalnoj razini, neophodan za život.

Kada ga ima previše, nakuplja se u pojedinim dijelovima tijela, a za nas je najopasniji dio koji se taloži u stijenkama krvnih žila.

Kako spriječiti povišenu razinu kolesterola u krvi?

Nepravilna prehrana te nedovoljna tjelesna aktivnost su, u svakom slučaju, dvije ključne stvari koje trebate izbjeći.

I vi možete sami svoje stanje popraviti da bi normalizirali razinu kolesterola, tako što ćete se pravilnije hraniti i više kretati.

Ponekad, doduše, niti to nije dovoljno pa je moje osobno mišljenje (potkrijepljeno donekle i osobnim iskustvom) da u stvari i ne možete mnogo toga napraviti, uglavnom zbog tzv. endogenog kolesterola na čiju sintezu praktički ne možete utjecati.

U svakom slučaju pripazite na hranu bogatu kolesterolom (lignje, jaja, školjke,itd.), a navodno crno vino u umjerenim količinama pogoduje smanjivanju razine kolesterola u krvi, što objašnjava tzv. francuski fenomen.

Ukratko, Francuzi jedu jako masnu hranu, ali piju poprilične količine crnog vina, te najvjerojatnije zbog toga nemaju problema s kolesterolom.

Kolesterol se dijeli na tzv. dobri (HDL) i loši (LDL).

Preporučena razina ukupnog kolesterola u krvi je ispod 5 mmol/L, a cilj bi vam trebao biti i da razinu LDL-a držite ispod 3 mmol/L.

Dr.Marin Krstulović/ foto: Dreamstime

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

divovska fritada s tartufima

Dani tartufa u Istri -...

07.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2019 jaja i 10 kg tartufa) Tartuf, vrhunska delicija k…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja