Doktor na moru: Smiju li jedriti osobe s visokim kolesterolom?

Imate li povišene masnoće, uživajte u moru, ali izbjegavajte lignje i školjke

dreamstime_frigani lignji2

Pravilna prehrana i što više kretanja  najbolji su način da snizite razinu kolesterola, pa je svaka plovidba dobrodošla ako pritom ne jedete morske plodove bogate kolesterolom

Osobe s povišenim kolesterolom u krvi, ukratko rečeno, smiju jedriti i na druge načine uživati u plovidbi brodicama.

Povišeni kolesterol, sam po sebi nije bolest, nego rizik faktor za neke bolesti (ateroskleroza).

Kolesterol je lipid koji se uglavnom sintetizira u jetri te je, u normalnoj razini, neophodan za život.

Kada ga ima previše, nakuplja se u pojedinim dijelovima tijela, a za nas je najopasniji dio koji se taloži u stijenkama krvnih žila.

Kako spriječiti povišenu razinu kolesterola u krvi?

Nepravilna prehrana te nedovoljna tjelesna aktivnost su, u svakom slučaju, dvije ključne stvari koje trebate izbjeći.

I vi možete sami svoje stanje popraviti da bi normalizirali razinu kolesterola, tako što ćete se pravilnije hraniti i više kretati.

Ponekad, doduše, niti to nije dovoljno pa je moje osobno mišljenje (potkrijepljeno donekle i osobnim iskustvom) da u stvari i ne možete mnogo toga napraviti, uglavnom zbog tzv. endogenog kolesterola na čiju sintezu praktički ne možete utjecati.

U svakom slučaju pripazite na hranu bogatu kolesterolom (lignje, jaja, školjke,itd.), a navodno crno vino u umjerenim količinama pogoduje smanjivanju razine kolesterola u krvi, što objašnjava tzv. francuski fenomen.

Ukratko, Francuzi jedu jako masnu hranu, ali piju poprilične količine crnog vina, te najvjerojatnije zbog toga nemaju problema s kolesterolom.

Kolesterol se dijeli na tzv. dobri (HDL) i loši (LDL).

Preporučena razina ukupnog kolesterola u krvi je ispod 5 mmol/L, a cilj bi vam trebao biti i da razinu LDL-a držite ispod 3 mmol/L.

Dr.Marin Krstulović/ foto: Dreamstime

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja