Doktor na moru: Smiju li jedriti osobe s visokim kolesterolom?
Imate li povišene masnoće, uživajte u moru, ali izbjegavajte lignje i školjke

Pravilna prehrana i što više kretanja najbolji su način da snizite razinu kolesterola, pa je svaka plovidba dobrodošla ako pritom ne jedete morske plodove bogate kolesterolom
Osobe s povišenim kolesterolom u krvi, ukratko rečeno, smiju jedriti i na druge načine uživati u plovidbi brodicama.
Povišeni kolesterol, sam po sebi nije bolest, nego rizik faktor za neke bolesti (ateroskleroza).
Kolesterol je lipid koji se uglavnom sintetizira u jetri te je, u normalnoj razini, neophodan za život.
Kada ga ima previše, nakuplja se u pojedinim dijelovima tijela, a za nas je najopasniji dio koji se taloži u stijenkama krvnih žila.
Kako spriječiti povišenu razinu kolesterola u krvi?
Nepravilna prehrana te nedovoljna tjelesna aktivnost su, u svakom slučaju, dvije ključne stvari koje trebate izbjeći.
I vi možete sami svoje stanje popraviti da bi normalizirali razinu kolesterola, tako što ćete se pravilnije hraniti i više kretati.
Ponekad, doduše, niti to nije dovoljno pa je moje osobno mišljenje (potkrijepljeno donekle i osobnim iskustvom) da u stvari i ne možete mnogo toga napraviti, uglavnom zbog tzv. endogenog kolesterola na čiju sintezu praktički ne možete utjecati.
U svakom slučaju pripazite na hranu bogatu kolesterolom (lignje, jaja, školjke,itd.), a navodno crno vino u umjerenim količinama pogoduje smanjivanju razine kolesterola u krvi, što objašnjava tzv. francuski fenomen.
Ukratko, Francuzi jedu jako masnu hranu, ali piju poprilične količine crnog vina, te najvjerojatnije zbog toga nemaju problema s kolesterolom.
Kolesterol se dijeli na tzv. dobri (HDL) i loši (LDL).
Preporučena razina ukupnog kolesterola u krvi je ispod 5 mmol/L, a cilj bi vam trebao biti i da razinu LDL-a držite ispod 3 mmol/L.
Dr.Marin Krstulović/ foto: Dreamstime
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Top 10 recepata
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti