Ljekovito bilje: Gospina trava (Hypericum perforatum L.)
Kantarion liječi i dušu i tijelo

Dokazano je da pripravci od gospine trave djeluju učinkovito na niz tegoba pa se koriste za liječenje rana, opekotina, čireva, za liječenje bolesti jetre, želuca, glavobolje, pospješuju cirkulaciju krvi te se koriste kao prirodni sedativi i antidepresivi
Gospina trava (poznata i pod imenom kantarion) zeljasta je korovska biljka (visoka 30 – 70 cm).
Raste uz rubove šuma, po čistinama, šikarama, livadama i uz živice.
Jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka.
Nalazimo je na sjeveru do srednje Skandinavije, na istoku do Altaja i Kine, na jugu do Sjeverne Afrike, a prenesena je i u Sjevernu i Južnu Ameriku te Australiju i Novi Zeland.
Vrhovi grančica puni su kitnjastih cvasti sa žutim cvjetovima.
Listići gospine trave, gledani prema svjetlu, izgledaju kao da su probušeni vrhom igle.
Te su točkice na listićima žlijezde s eteričnim uljem.
Gospina trava cvate u vrijeme cijelog ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju.
Bere se gornji dio biljke dok je u cvatu.
Pripravci od gospine trave upotrebljavaju se izvana – za liječenje rana, posjekotina, udaraca, ozljeda mišića, opekotina, hemoroida i čireva, a iznutra – za liječenje bolesti želuca, jetre, žučne vrećice, crijevnih parazita, glavobolje (naročito kod migrene), noćnog mokrenja u krevet, proljeva, upale maternice, astme, bronhitisa i katara pluća.
Također pospješuje cirkulaciju krvi i podiže opće (psihičko) raspoloženje.
Dokazani su njeni lagani sedativni i antidepresivni učinci.
Upotrebljava se za pripremu čaja, a posebno je poznato i cijenjeno ulje od gospine trave.
Bjelopute osobe moraju biti oprezne kod uporabe ulja od gospine trave zbog fotosenzibilizacije.
Naime, kod njih se pod utjecajem sunčeva svjetla, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca!
Priprema čaja
Jednu čajnu žličicu osušenog lista i cvijeta gospine trave preliti sa 2,5 decilitra kipuće vode.
Nakon pet minuta procijediti, zasladiti medom (dijabetičari čaj piju bez ikakva zaslađivanja) i piti toplo – ujutro prije doručka i navečer prije spavanja.
Pije se kod upale maternice, grčeva u crijevima, glavobolje i katara pluća.
Kada četiri čajne žličice gospine trave prokuhamo u 2,5 decilitra vode, dobit ćemo odlično sredstvo (u obliku obloga) za zarašćivanje rana ili osvježavanje smežurane staračke kože.
Priprema ulja od gospine trave
U bocu sa širokim grlom staviti jedan dio svježeg cvijeta i lista gospine trave i tri dijela maslinova ulja ili ulja od kukuruznih klica. Bocu dobro začepiti i držati na suncu 7 tjedana.
Kroz to vrijeme potrebno je svakodnevno bocu dobro promućkati.
Nakon 7 tjedana ulje se procijedi kroz višestruku gazu, a također treba iscijediti i lišće i cvjetove gospine trave.
Uz uvjet da se čuva u tamnoj boci i na tamnom mjestu to ulje može se držati i do dvije godine, a da se ne pokvari.
Ulje od gospine trave njeguje kožu (suhu, nečistu i ispucalu).
Odlično je sredstvo za masažu – kod reume, lumbaga, išijalgije, diskopatije i bolova u mišićima.
Pravo i dobro pripremljeno ulje od gospine trave ima crvenu boju.
Vino od gospine trave
Staviti u bocu 50 grama cvjetova gospine trave i preliti litrom dobrog domaćeg bijelog vina.
Ostaviti da odstoji mjesec dana.
Zatim sve dobro ocijedite (i cvjetove), malo zasladite medom i držite u tamnoj boci na hladnom mjestu.
Kod tegoba s probavom – pije se po jedna čašica (0,3 dcl) tog vina – prije ručka i večere.
Liker od gospine trave
Prirediti 15 grama osušenih cvjetova gospine trave, jedan (neprskan) limun, litru dobre rakije i 25 dekagrama šećera.
Limun dobro oprati i izrezati na kolutove pa staviti u rakiju zajedno s cvijetom gospine trave.
Ostaviti da odstoji na suncu – 15 dana. Svaki dan dobro promućkati.
Nakon toga ocijediti i rakiji dodati šećer pa držati na suncu još tri dana. Svaki dan dobro promućkati.
Da bude čišći, ovaj liker se profiltrira.
Koristi se kao aperitiv ili digestiv.
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti