Švedski znanstvenici upozoravaju

Kobasice ili slanina mogu povećati rizik od opasnih bolesti

dreamstime_kobasica

Istraživanja na švedskom Karolinska Institutu okazalo je da mesne prerađevine povećavaju rizik od pojave raka gušterače

Mesne prerađevine poput kobasica ili slanine mogle bi biti povezane s rakom gušterače, otkrilo je nedavno istraživanje u Švedskoj.
Profesorica Susanna Larsson s Karolinska Instituta koji je provodio istraživanje izjavila je za BBC da na svakih konzumiranih 50 grama prerađenog mesa, što odgovara jednoj kobasici,  rizik od pojave raka gušterače raste za 19 posto.
Postotak preživljavanja od raka gušterače jako je nizak, ali je utješno što je rizik razvoja ovog rijetkog tipa raka i dalje relativno malen.

U prosjeku od raka gušterače oboli tek jedan na 77 muškaraca te jedna na 79 žena.
Profesorica Susanna Larsson primjećuje da je osim ranog otkrivanja jako bitno i kontrolirati što se jede, kako bi se rizik od pojave raka dodatno smanjio. Larsson je preporučila ljudima da jedu manje crvenog mesa.
Prerađeno crveno meso nalazi se na „crnoj listi“ još otkako je dokazana veza između konzumacije kobasica ili slanine i raka crijeva. Vlada Velike Britanije čak je prošle godine građanima izdala preporuku da se suzdrže od konzumacije više od 70 grama prerađenog mesa dnevno.

D.S./foto Dreamstime

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja