Dobro je znati

Lijekovi utječu na prehranu, ali i hrana na učinak lijekova

sengula

Utjecaj lijeka na hranu i obratno,  individualno je vrlo različit,  ali činjenica je da suvremeni čovjek, koji “guta” mnoštvo raznih lijekova, time utječe na prehranu

Liječnicima je dobro poznato da neki lijekovi koče, a neki pospješuju i pojačavaju iskoristivost te razgradnju hrane.

Također se zna da i neka hrana utječe na učinkovitost lijeka.

Pri opisivanju liječenja debljine spomenuti su preparati amfetamina, koji su se najprije upotrebljavali da smanje apetit,  želju za uzimanjem jela.

Liječnici znaju da tetraciklinski antibiotici pogoršavaju apsorpciju mlijeka i drugih namirnica bogatih kalcijem.

Svakom je dobro poznato da je kronični alkoholizam čvrsto povezan s malnutricijom.

Utjecaj lijeka na hranu i obratno, utjecaj hrane na lijek, individualno je vrlo različit.

Ali je sve jasnija činjenica da suvremeni čovjek, koji “guta” mnoštvo raznih lijekova, itekako utječe na uzimanje i iskorištavanje hrane.

Zašto individualne razlike?

Zato što će lijek drukčije djelovati djetetu, a drukčije starom čovjeku.

Drukčije ženi, a drukčije muškarcu.

Čimbenici koji utječu na interakciju lijekova i hrane:

1. doza nekog lijeka

2. sastav nekog jela s obzirom na namirnice koje su upotrijebljene za njegovu pripremu

3. dob pojedinca

4. spol

5. veličina tijela

6. nutricijsko stanje pojedinca

7. opće zdravstveno stanje onoga koji jede i uzima neki lijek

8. puši li

9. pije li kavu

10. pije li alkohol neumjereno

Svi ti čimbenici pojedinačno ili u kombinaciji nekoliko njih mogu utjecati na djelovanje nekog lijeka i obratno, na apetit i na glad, te na iskoristivost nekog jela.

Interakcija lijek-hrana najviše se očituje u vrlo mladih ili u veoma starih osoba.

Također i u vrlo pothranjenih i u vrlo debelih osoba. Jednako tako i u osoba koje boluju od raznih kroničnih bolesti.

Kako je kava naštetila Goetheu

Poznata je anegdota o njemačkom književniku Johannu Wolfgangu Goetheu.

U mladosti je bio velik zaljubljenik u kavu, neumjereno ju je trošio.

Kad je ostario, nije podnosio čak ni jednu šalicu kave.

Zašto?

Danas to jednostavno tumačimo iscrpljenošću jetre, kroz koju prolazi sva kava, a jetra je jedina u stanju razgraditi kofein i ukloniti njegovo moguće štetno djelovanje.

Liječnici znaju da se kod jetre istroši mikrosomski enzimski sustav i jetra više nije u stanju razgraditi kofein.

Osim toga, mnogi stariji ljudi imaju smanjenu funkciju bubrega, pa se tvari koje organizam treba izbaciti mokraćom zadržavaju u tijelu dulje nego je potrebno, jer bubrezi ne funkcioniraju u starije osobe kao u mlade.

Uzimanjem lijekova starije osobe mogu imati vrlo neugodne posljedice.

Donedavno su liječnici smatrali da neki lijek propisan starijoj osobi ne djeluje zato što je ona zaboravljiva, smetena, konfuzna, pa ne uzima lijek redovito ili ne u propisanoj dozi.

Danas znamo da za to nije kriva zaboravljivost i konfuzija, nego da je posrijedi nuspojava zbog koje mnoge starije osobe samovoljno i bez liječnikova savjeta prestanu uzimati potreban im lijek.

Nekritičko uzimanje lijekova

I mnoga jela mogu utjecati na učinkovitost nekog lijeka.

Različita istraživanja starijih ljudi pokazala su da mnogi od njih, u SAD čak polovica njih, pate od deficita vitamina, osobito tijamina, piridoksina, vitamina A (retinola), a mnogi i od manjka askorbinske kiseline (vitamina C)!

Danas se sve više može dokazati da kronični proljev, loš apetit, mršavljenje ili debljanje te osteoporozu kod pojedinih starijih osoba najvjerojatnije uzrokuju lijekovi, jer stariji ljudi nekritički uzimaju odjednom mnogo tableta.

Danas već postoje kompjutorski podaci o djelovanju nekog lijeka na hranu, odnosno hrane na učinak nekog lijeka.

U svijetu postoje gotovo kompjutorske informacije o tome u svakoj većoj ljekarni. I naše ljekarne bi u najbližoj budućnosti trebale imati kompjutorske informacije o djelovanju lijeka na hranu i hrane na lijek.

(NZL)

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja