Zdravlje iz orašastih plodova

Lješnjak, badem i pistacija – istinski čuvari srca i krvnih žila

orašasti plodovi

Piše: doc.dr.sc. Alen Ružić

Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje

Kada bismo prema kriteriju pozitivnog djelovanja na srce i krvne žile trebali rangirati različite namirnice, orašasti bi plodovi zasigurno stajali pri samom vrhu tog popisa.

Današnja saznanja uverljivo govore o pozitivnom djelovanju orašastih plodova na razine masnoća u krvi, ali potvrđuju i njihovo izravno kardioprotektivno djelovanje.

Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje.

Smatra se da upravo navedeni sastojci imaju presudan utjecaj u zdravstvenim prednostima koje donosi zamjena drugih vrsta masnoća u našim jelovnicima orašastim plodovima.

Utjecaj na masnoće u krvi

Studije koje su proveli Sabate J. i suradnici 1993., te Zambon D i suradnici 2000. pokazale su kako uzimanje značajne količine lješnjaka – u količini 20 – 35 % ukupnog dnevnog energetskog unosa mogu smanjiti ukupni kolesterol za 4 – 12 % i LDL-kolesterol za 6 – 12 % u usporedbi s različitim, no načelno zdravim i dobro balansiranim modelima prehrane.

Navedeni pozitivan utjecaj lješnjaka zabilježen je u odnosu na tipičnu mediteransku dijetu, odnosno na tzv. “Step I” dijetu Američkog nacionalnog programa za edukaciju o kolesterolu.

Kako su oba modela prehrane suprotstavljena utjecaju lješnjaka zdravi obrasci hranjenja, pretpostavlja se kako bi lješnjaci u odnosu na neki drugi, nezdravi obrazac hranjenja iskazali i značajno veći utjecaj na masnoće u krvi.

Zanimljiva je i činjenica kako je učinkovitost lješnjaka na promjene lipidnog profila dokazana i za druge orašaste plodove: bademe i pistacije.

Uz istraživanja koja su analizirala laboratorijske parametre utjecaja orašastih plodova, još su zanimljivija ona koja su tretirala njihov izravni odnos s pojavnošću i ishodom bolesti srca i krvnih žila.

Tako su velika klinička istraživanja poznata pod nazivima Adventist Healt Study i Physicians’ Health Study jasno utvrdila da korištenje orašastih plodova dva do tri puta tjedno ili više značajno smanjuje rizik od nefatalnog infarkta srca, te ukupne koronarne i iznenadne srčane smrti.

Kalorično, ali zdravo

Opisani pozitivni utjecaji orašastih plodova mogu se dodatno istaći ukoliko se to zdravo i tvrdo voće ne uzima kao jednostavan dodatak redovitoj prehrani, već ako se u svakodnevnom obrascu jedenja nepoželjne i štetne masnoće koje inače jedemo (zasićene i hidrogenizirane masti) njima zamijene.

Takav postupak u kojem bi orašasti plodovi trebali ući u ograničenje od 30 – 35 % ukupnog energetskog unosa koji dnevno valja zadovoljiti iz masti, osim dodatnog zaštitnog utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila, zaštit će nas i od potencijalnog debljanja obzirom da ne treba zaboraviti kako orašasti plodovi nisu energetski zanemarivi.

Dapače!

Grickate li lješnjake ili bademe dok ovo čitate, znajte da 100 g ima čak oko 550 kcal.

Kalorično, ali zdravo!

Zamijenite dio masnoća koje redovito uzimate orašastim plodovima, uzimajte ih redovito, ali nemojte pretjerivati u njihovoj količini.

Vaše će srce biti zadovoljno.

(u suradnji sa www.kardioteka.hr)

autor: doc.dr.sc. Alen Ružić

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja