Zdravlje iz orašastih plodova

Lješnjak, badem i pistacija – istinski čuvari srca i krvnih žila

orašasti plodovi

Piše: doc.dr.sc. Alen Ružić

Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje

Kada bismo prema kriteriju pozitivnog djelovanja na srce i krvne žile trebali rangirati različite namirnice, orašasti bi plodovi zasigurno stajali pri samom vrhu tog popisa.

Današnja saznanja uverljivo govore o pozitivnom djelovanju orašastih plodova na razine masnoća u krvi, ali potvrđuju i njihovo izravno kardioprotektivno djelovanje.

Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje.

Smatra se da upravo navedeni sastojci imaju presudan utjecaj u zdravstvenim prednostima koje donosi zamjena drugih vrsta masnoća u našim jelovnicima orašastim plodovima.

Utjecaj na masnoće u krvi

Studije koje su proveli Sabate J. i suradnici 1993., te Zambon D i suradnici 2000. pokazale su kako uzimanje značajne količine lješnjaka – u količini 20 – 35 % ukupnog dnevnog energetskog unosa mogu smanjiti ukupni kolesterol za 4 – 12 % i LDL-kolesterol za 6 – 12 % u usporedbi s različitim, no načelno zdravim i dobro balansiranim modelima prehrane.

Navedeni pozitivan utjecaj lješnjaka zabilježen je u odnosu na tipičnu mediteransku dijetu, odnosno na tzv. “Step I” dijetu Američkog nacionalnog programa za edukaciju o kolesterolu.

Kako su oba modela prehrane suprotstavljena utjecaju lješnjaka zdravi obrasci hranjenja, pretpostavlja se kako bi lješnjaci u odnosu na neki drugi, nezdravi obrazac hranjenja iskazali i značajno veći utjecaj na masnoće u krvi.

Zanimljiva je i činjenica kako je učinkovitost lješnjaka na promjene lipidnog profila dokazana i za druge orašaste plodove: bademe i pistacije.

Uz istraživanja koja su analizirala laboratorijske parametre utjecaja orašastih plodova, još su zanimljivija ona koja su tretirala njihov izravni odnos s pojavnošću i ishodom bolesti srca i krvnih žila.

Tako su velika klinička istraživanja poznata pod nazivima Adventist Healt Study i Physicians’ Health Study jasno utvrdila da korištenje orašastih plodova dva do tri puta tjedno ili više značajno smanjuje rizik od nefatalnog infarkta srca, te ukupne koronarne i iznenadne srčane smrti.

Kalorično, ali zdravo

Opisani pozitivni utjecaji orašastih plodova mogu se dodatno istaći ukoliko se to zdravo i tvrdo voće ne uzima kao jednostavan dodatak redovitoj prehrani, već ako se u svakodnevnom obrascu jedenja nepoželjne i štetne masnoće koje inače jedemo (zasićene i hidrogenizirane masti) njima zamijene.

Takav postupak u kojem bi orašasti plodovi trebali ući u ograničenje od 30 – 35 % ukupnog energetskog unosa koji dnevno valja zadovoljiti iz masti, osim dodatnog zaštitnog utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila, zaštit će nas i od potencijalnog debljanja obzirom da ne treba zaboraviti kako orašasti plodovi nisu energetski zanemarivi.

Dapače!

Grickate li lješnjake ili bademe dok ovo čitate, znajte da 100 g ima čak oko 550 kcal.

Kalorično, ali zdravo!

Zamijenite dio masnoća koje redovito uzimate orašastim plodovima, uzimajte ih redovito, ali nemojte pretjerivati u njihovoj količini.

Vaše će srce biti zadovoljno.

(u suradnji sa www.kardioteka.hr)

autor: doc.dr.sc. Alen Ružić

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja