Zdravlje iz orašastih plodova
Lješnjak, badem i pistacija – istinski čuvari srca i krvnih žila

Piše: doc.dr.sc. Alen Ružić
Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje
Kada bismo prema kriteriju pozitivnog djelovanja na srce i krvne žile trebali rangirati različite namirnice, orašasti bi plodovi zasigurno stajali pri samom vrhu tog popisa.
Današnja saznanja uverljivo govore o pozitivnom djelovanju orašastih plodova na razine masnoća u krvi, ali potvrđuju i njihovo izravno kardioprotektivno djelovanje.
Orašasto je voće izrazito bogato polinezasićenim masnim kiselinama, a one su dokazano dobre za naše zdravlje.
Smatra se da upravo navedeni sastojci imaju presudan utjecaj u zdravstvenim prednostima koje donosi zamjena drugih vrsta masnoća u našim jelovnicima orašastim plodovima.
Utjecaj na masnoće u krvi
Studije koje su proveli Sabate J. i suradnici 1993., te Zambon D i suradnici 2000. pokazale su kako uzimanje značajne količine lješnjaka – u količini 20 – 35 % ukupnog dnevnog energetskog unosa mogu smanjiti ukupni kolesterol za 4 – 12 % i LDL-kolesterol za 6 – 12 % u usporedbi s različitim, no načelno zdravim i dobro balansiranim modelima prehrane.
Navedeni pozitivan utjecaj lješnjaka zabilježen je u odnosu na tipičnu mediteransku dijetu, odnosno na tzv. “Step I” dijetu Američkog nacionalnog programa za edukaciju o kolesterolu.
Kako su oba modela prehrane suprotstavljena utjecaju lješnjaka zdravi obrasci hranjenja, pretpostavlja se kako bi lješnjaci u odnosu na neki drugi, nezdravi obrazac hranjenja iskazali i značajno veći utjecaj na masnoće u krvi.
Zanimljiva je i činjenica kako je učinkovitost lješnjaka na promjene lipidnog profila dokazana i za druge orašaste plodove: bademe i pistacije.
Uz istraživanja koja su analizirala laboratorijske parametre utjecaja orašastih plodova, još su zanimljivija ona koja su tretirala njihov izravni odnos s pojavnošću i ishodom bolesti srca i krvnih žila.
Tako su velika klinička istraživanja poznata pod nazivima Adventist Healt Study i Physicians’ Health Study jasno utvrdila da korištenje orašastih plodova dva do tri puta tjedno ili više značajno smanjuje rizik od nefatalnog infarkta srca, te ukupne koronarne i iznenadne srčane smrti.
Kalorično, ali zdravo
Opisani pozitivni utjecaji orašastih plodova mogu se dodatno istaći ukoliko se to zdravo i tvrdo voće ne uzima kao jednostavan dodatak redovitoj prehrani, već ako se u svakodnevnom obrascu jedenja nepoželjne i štetne masnoće koje inače jedemo (zasićene i hidrogenizirane masti) njima zamijene.
Takav postupak u kojem bi orašasti plodovi trebali ući u ograničenje od 30 – 35 % ukupnog energetskog unosa koji dnevno valja zadovoljiti iz masti, osim dodatnog zaštitnog utjecaja na zdravlje srca i krvnih žila, zaštit će nas i od potencijalnog debljanja obzirom da ne treba zaboraviti kako orašasti plodovi nisu energetski zanemarivi.
Dapače!
Grickate li lješnjake ili bademe dok ovo čitate, znajte da 100 g ima čak oko 550 kcal.
Kalorično, ali zdravo!
Zamijenite dio masnoća koje redovito uzimate orašastim plodovima, uzimajte ih redovito, ali nemojte pretjerivati u njihovoj količini.
Vaše će srce biti zadovoljno.
(u suradnji sa www.kardioteka.hr)
autor: doc.dr.sc. Alen Ružić
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti