ZDRAVLJE: Stručnjaci pozivaju na povratak tradiciji

Mediteranska prehrana – kombinacija savršenog i jednostavnog

trznica-venezia-razno 041-rez

Sjetite se da ste potomak Mediterana i da je “preporuka stručnjaka” upravo vaše naslijeđe, a može biti i vaša hrana i vaš stil života. Zato, skrenite do obližnje tržnice, ribarnice, nabavite domaće proizvode, “stare” recepte, servirajte more na stol i vratite se osnovama zdravih životnih navika!

Piše: Karmen Matković, nutricionistica
Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je kvalitetnog života, a upravo odabirom raznolikih namirnica osigurat će se optimalan unos energije (ugljikohidrata i masti), bjelančevina,vitamina i minerala i time zadovoljiti nutritivne potrebe organizma, očuvati njegova snaga i psihofizička stabilnost.

Globalizacija i užurbani tempo života današnju su prehranu uvelike odredili.

Izbor namirnica i način pripreme jela gotovo se potpuno razlikuje od onih naših baka, pa čak i roditelja.

Atraktivno zapakirani proizvodi, popularni restorani brze prehrane, svjetski trendovi naša su svakodnevica kojom tržište stvara nove prehrambene navike, a dostupnost procesuiranih proizvoda poziva nas na prekomjernu kupovinu, koju, osim peglanjem kartica plaćamo i našim zdravljem.

Problem nezdrave i loše prehrane leži u neuravnoteženosti koju će nam priuštiti slastan sastav suvremene prehrane, vrlo često sveden na jednostavne ugljikohidrate, zasićene masnoće i ready to use formu.

Bilo da se radi o polugotovim smrznutim jelima, instant juhama ili brzom zalogaju s nogu, današnji način prehrane daleko je od osnovnih nutricionističkih načela.

Prehrambene navike suvremenog načina života polagano dovode do poremećaja metabolizma i niza bolesti što sustavno narušava naše zdravlje, zato je točno i pravodobno informiranje o štetnim posljedicama takvog načina života od ključne važnosti.

Najvažnije od svega je podsjetiti se na činjenicu da živimo u mediteranskom bazenu i da smo jedna od zemalja koja je izvor najkvalitetnijih namirnica i tvorac raznolikih jela.

Podneblje u kojemu živimo daje nam jedinstvenu prednost jer nam pruža plodove zdravlja koje danas Zapad, tvoritelj instant prehrane, iznimno cijeni i skupo plaća.

Mediteranska prehrana na neko je vrijeme uspjela biti zasjenjena sjajem šuškavih pakiranja brze i gotove hrane, no njezina jednstavnost i nutritivna savršenost sve se više vraća u naše tanjure.

Principi prehrane naših starih temeljeni su na prirodnim, neprerađenim namirnicama i jednostavnim, “siromašnim”jelima.

Svakodnevan izvor energije predstavlja najmanje jedan obrok složenih ugljikohidrata (tjestenine, riže, kukuruzne krupice ili krumpira).

Kombinacijom mahunarki (grah, grašak, slanutak, bob, leća), žitarica i povrća, kroz ukusna variva nekoliko puta tjedno, kvalitetno se zamjenjuje meso.

Jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (domaći sirevi), kao i voće i gorko povrće (brokula, radič, rikula, raštika) neizostavni su dio svakodnevne prehrane, a riba, osobito plava, na repertoaru je barem jednom tjedno.

Baza pripreme jela, kako slanih, tako i slatkih, je visokokvalitetno maslinovo ulje, koje se koristi i u pripremi raznih umaka, salata i šalši.

Meso je na stolu dva puta tjedno, najčešće na lešo u povrtno mesnim juhama i rjeđe kroz suhomesnate proizvode (pršut, panceta).

Princip mediteranske kuhinje su jednostavna jela, no uvijek začinjena raznim meditaranskim biljem (bosiljak, ružmarin, lovor, origano,…) poznatih ljekovitih svojstava.

Najinteresantnija preporuka mediteranske prehrane je svakako čašica crnog vina, koja se preporuča svakodnevno iza ručka ili večere.

Uživa se u bojama i okusima, blaguje se polako, za stolom, s obitelji i prijateljima, a kratki odmor i opuštanje nakon obroka (tzv. siesta) vrijeme je probavljanja i punjenja baterija.

Umjerena konzumacija mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda u konačnici formira prehranu s niskim udjelom zasićenih masti, a konzumacija plave ribe i maslinovog ulja stvara optimalan unos i omjer omega-3, omega-6 i omega-9 nezasićenih masnih kiselina.

Domaće sezonsko voće i povrće uz vitaminsko-mineralno bogatstvo zajedno sa složenim ugljikohidratima predstavlja odličan izvor dijetalnih vlakana, toliko neprisutnih u prehrani industrijaliziranih zemalja.

Sjetite se da ste potomak Mediterana i da je “preporuka stručnjaka” upravo vaše naslijeđe, a može biti i vaša hrana i vaš stil života.

Zato, skrenite do obližnje tržnice, ribarnice, nabavite domaće proizvode, “stare” recepte, servirajte more na stol i vratite se osnovama zdravih životnih navika!

Konačno, i iskustvom dokazano, nabolje stvari u životu najčešće su upravo one najjednostavnije. Vaše zdravlje ovisi o vašim svakodnevnim odlukama, zato obratite pažnju na sezonske i kvalitetne namirnice i odlučite se za ono što i sami jeste, građanin mediteranske zemlje!

Foto: Ivan Zidar i Dreamstime

(Autorica Karmen Matković, dipl.ing.preh.teh. je nutricionistica i suradnica Definicije hrane – internetske nutricionističke enciklopedije )

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja