Utjecaj prehrane na zdravlje

Nezdrava hrana seli sa zapada na istok Europe

pomfrti

Proizvodi koji su zbog dokazane zdravstvene štetnosti  „odbačeni“ na zapadu Europe, postali su dio novih navika kroz „zamah“ zemalja istoka što je dovelo i do povećane smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

piše: doc.dr.sc. Alen Ružić

Siromašniji su nekad jeli manje, a danas jedu lošije, barem u Europi.

Bolesti srca i krvnih žila jedno su od najvjernijih ogledala dugoročnih učinaka prehrane na ljudsko zdravlje, a globalni trendovi razvoja ovog našeg velikog euroazijskog tla jasno se ocrtavaju na njima.

Zemlje europskog kontinenta tako se danas dijele u dvije velike skupine po trendu kardiovaskularne smrtnosti – dok krajnji jug, zapad i sjever Europe bilježe trajni pad broja umrlih od bolesti srca i krvnih žila na 1000 stanovnika, on se tijekom posljednjih 20 godina stalno povećava u zemljama europskog istoka, posebno u regiji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Izravna usporedba pojedinih zemalja dosegla je alarmantne raspone: prema EuroHeartSurvey-u je tako 1980. u Bugarskoj i Rumunjskoj bilo oko šest, a u Francuskoj četiri kardiovaskularne smrti na tisuću stanovnika.

Taj se broj 2005. godine u Bugarskoj i Rumunjskoj popeo na oko devet i pol, a u Francuskoj je pao na vrijednost tek nešto iznad 2.

Iako se smatra da su raslojavanja u kvaliteti zdravstvene zaštite jedan od vodećih uzroka opisanih promjena, sasvim smo sigurni kako su i zabilježene promjene u preventivnim mjerama iznimno važne.

Razvijene zemlje Europe postigle su cilj blizak idealu prevencije kardiovaskularnih bolesti: kroz promišljene promidžbene akcije tijekom niza su godina uspjeli educirati opću populaciju o ključnim praktičnim činjenicama, učiniti stanovnike zdravstveno osviještenim, a zdrave navike poželjnim ponašanjem.

Iako je prehrana tek dio ove ukupne strategije prevencije bolesti, ona nedvojbeno zauzima jedno od ključnih mjesta.

Odbacivanje zasićenih i trans (umjetno očvrsnutih) masnoća kroz prihvaćanje stava o štetnosti palminog ulja i različitih margarina, odličan je primjer čiji su pozitivni učinci snažni i dugoročni.

Na zapadu je čak i industrija brze hrane promijenila svoje lice.

Zamijenila je ključne proizvode, učinila dostupnim zdrave namirnice – voće i povrće, ponudila paletu zdravih niskokaloričnih pića i kroz niz drugih promjena snažno se prilagodila opisanom trendu zdravstvene prosvijećenosti, sve u cilju prilagodbe tržištu.

Za razliku od toga, prevladana prehrambena tehnologija i proizvodi koji su zbog dokazane zdravstvene štetnosti  „odbačeni“ na zapadu, postali su dio novih navika kroz „zamah“ zemalja istoka.

Prividno jednaka estetika urbanih komercijalnih sadržaja pod dobro poznatim brendovima prehrambenih mega-kompanija, tako danas na istoku i zapadu donosi bitno različite sadržaje.

A „tranzicijske“ ljepote iskazuju još jedno od svojih lica.

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja