Utjecaj prehrane na zdravlje

Nezdrava hrana seli sa zapada na istok Europe

pomfrti

Proizvodi koji su zbog dokazane zdravstvene štetnosti  „odbačeni“ na zapadu Europe, postali su dio novih navika kroz „zamah“ zemalja istoka što je dovelo i do povećane smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti

piše: doc.dr.sc. Alen Ružić

Siromašniji su nekad jeli manje, a danas jedu lošije, barem u Europi.

Bolesti srca i krvnih žila jedno su od najvjernijih ogledala dugoročnih učinaka prehrane na ljudsko zdravlje, a globalni trendovi razvoja ovog našeg velikog euroazijskog tla jasno se ocrtavaju na njima.

Zemlje europskog kontinenta tako se danas dijele u dvije velike skupine po trendu kardiovaskularne smrtnosti – dok krajnji jug, zapad i sjever Europe bilježe trajni pad broja umrlih od bolesti srca i krvnih žila na 1000 stanovnika, on se tijekom posljednjih 20 godina stalno povećava u zemljama europskog istoka, posebno u regiji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Izravna usporedba pojedinih zemalja dosegla je alarmantne raspone: prema EuroHeartSurvey-u je tako 1980. u Bugarskoj i Rumunjskoj bilo oko šest, a u Francuskoj četiri kardiovaskularne smrti na tisuću stanovnika.

Taj se broj 2005. godine u Bugarskoj i Rumunjskoj popeo na oko devet i pol, a u Francuskoj je pao na vrijednost tek nešto iznad 2.

Iako se smatra da su raslojavanja u kvaliteti zdravstvene zaštite jedan od vodećih uzroka opisanih promjena, sasvim smo sigurni kako su i zabilježene promjene u preventivnim mjerama iznimno važne.

Razvijene zemlje Europe postigle su cilj blizak idealu prevencije kardiovaskularnih bolesti: kroz promišljene promidžbene akcije tijekom niza su godina uspjeli educirati opću populaciju o ključnim praktičnim činjenicama, učiniti stanovnike zdravstveno osviještenim, a zdrave navike poželjnim ponašanjem.

Iako je prehrana tek dio ove ukupne strategije prevencije bolesti, ona nedvojbeno zauzima jedno od ključnih mjesta.

Odbacivanje zasićenih i trans (umjetno očvrsnutih) masnoća kroz prihvaćanje stava o štetnosti palminog ulja i različitih margarina, odličan je primjer čiji su pozitivni učinci snažni i dugoročni.

Na zapadu je čak i industrija brze hrane promijenila svoje lice.

Zamijenila je ključne proizvode, učinila dostupnim zdrave namirnice – voće i povrće, ponudila paletu zdravih niskokaloričnih pića i kroz niz drugih promjena snažno se prilagodila opisanom trendu zdravstvene prosvijećenosti, sve u cilju prilagodbe tržištu.

Za razliku od toga, prevladana prehrambena tehnologija i proizvodi koji su zbog dokazane zdravstvene štetnosti  „odbačeni“ na zapadu, postali su dio novih navika kroz „zamah“ zemalja istoka.

Prividno jednaka estetika urbanih komercijalnih sadržaja pod dobro poznatim brendovima prehrambenih mega-kompanija, tako danas na istoku i zapadu donosi bitno različite sadržaje.

A „tranzicijske“ ljepote iskazuju još jedno od svojih lica.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja