Ljekovito sredstvo i dodatak prehrani

Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja

razni octovi 3

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljujući sve većoj primjeni u redukcijskim dijetama

Kiselo je okus koji podržava uzlaznu energiju, pojačava probavu i blago zagrijava tijelo, stoga je poželjno naglasak staviti na uporabu kvalitetnog prirodnog octa.

Ocat mijenja ne samo okus već i energetsku vrijednost hrane, dok korištenje industrijski proizvedenog octa može imati sasvim suprotan učinak.

Kod kupnje dobro je potražiti one s potvrdnicom organskog uzgoja (*).

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljujući sve većoj primjeni u redukcijskim dijetama.

Po svojoj kiselosti najblaži je rižin ocat, najjači destilirani alkoholni ocat, a sredinu zauzimaju vinski ocat, kvasina te vrste octa nastale od voća, šećerne trske, meda i piva.

Postoje i neke vrste koje su nam za sada nedostupne u trgovinama kao što je primjerice ocat od kokosovog oraha (Tajland) ili ocat dobiven od šećerne trske (Filipini).razni octovi1

Prirodni jabučni, umeboshi i rižin ocat neizostavni su dodaci u makrobiotičkoj prehrani, dok se danas sve popularniji aceto balsamico našao na našem popisu ponajviše zbog specifičnog okusa i izuzetno bogate arome za koji će užitak pravi gurmani izdvojiti i do 1500 kuna za decilitar.

Jabučni ocat

Prirodni proizvod dobiven fermentacijom neprskanih jabuka bez dodavanja umjetnih sastojaka.

Danas se najčešće upotrebljava kao pomoć pri redukcijskim dijetama, međutim najveća vrijednost očitava se u njegovim ljekovitim svojstvima.

Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksičnih tvari, normalizira krvni tlak te pomaže u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi.

Zbog svog antibakterijskog, dezinfekcijskog i laksativnog djelovanja štiti i pospješuje probavu od raznih poremećaja, posebice infekcija.

Umeboshi ocat

Poznat i kao ume-su; ekstrahirana tekućina koja nastaje postupkom fermentacije umeboshi šljiva s morskom soli i shiso lišćem.

Ume ocat zadržava sve hranjive tvari ove japanske šljive, a koristi se u orijentalnoj medicini više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva kod trovanja i bakterijskih upala. Kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, uklanja umor te znatno pojačava snagu.

Kiselo-slan okus idealan je kao dodatak juhama, salatama, namazima i raznim preljevima.

Rižin ocat

Pravi se na tradicionalan način višemjesečnim fermentiranjem smeđe riže ili rižinog vina.

U našim trgovinama može se naći japanski bijeli rižin ocat te kineski koji su pretežno crveni i crni.

Okusi variraju od slatkasto (bijelog octa) do blago-kiselog.

Rižin ocat se izuzetno cijeni kao ljekovito sredstvo, za očuvanje zdravlja te prevenciju kod staračkih bolesti.

Posebno se pokazao učinkovit u borbi protiv osteoporoze. Starijoj koži pomaže u nestajanju ‘staračkih pjega’, a osjetljivoj koži u borbi protiv gljivica.

Aceto balsamico

Drugim imenom siroppo aceto poznat od kraja srednjeg vijeka kada se ovaj dragocjen ocat prodavao u ljekarnama.
Pravi aceto balsamico i danas se dobiva na tradicionalan način prešanjem zrelih bobica (organski uzgojenog grožđa) nakon čega se dobiveni mošt kuha najmanje 12 sati.

Nakon prvog spremanja u hrastove bačve i postupka sazrijevanja slijedi nekoliko faza prelijevanja u sve manje bačve jer je koncentrata postupno manje, ali je bogatiji šećerom i kiselinama.

Na samom kraju iz zadnje bačve pravljene od murvinog drveta dobiva se ova prekrasna vrsta octa.

Treba napomenuti da sazrijevanje nekih vrsta traje i do 30 godina.

(*) Organski uzgoj (organska hrana) – Hrana uzgajana na tlu koje dugo nije tretirano kemikalijama, kao ni usjev koji nije tretiran ni u jednom razdoblju rasta. Za uspješniji urod mogu se dodavati: prirodni humus, kamena prašina, prirodni kompost i slično. Organska hrana zadržava u sebi svu prehrambenu vrijednost i nosi istaknuti registrirani znak kvalitete, tj. zaštitni znak, certifikat ili potvrdnicu.

Edita Goldstein
astrogold.wordpress.com

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja