Ljekovito sredstvo i dodatak prehrani

Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja

razni octovi 3

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljujući sve većoj primjeni u redukcijskim dijetama

Kiselo je okus koji podržava uzlaznu energiju, pojačava probavu i blago zagrijava tijelo, stoga je poželjno naglasak staviti na uporabu kvalitetnog prirodnog octa.

Ocat mijenja ne samo okus već i energetsku vrijednost hrane, dok korištenje industrijski proizvedenog octa može imati sasvim suprotan učinak.

Kod kupnje dobro je potražiti one s potvrdnicom organskog uzgoja (*).

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljujući sve većoj primjeni u redukcijskim dijetama.

Po svojoj kiselosti najblaži je rižin ocat, najjači destilirani alkoholni ocat, a sredinu zauzimaju vinski ocat, kvasina te vrste octa nastale od voća, šećerne trske, meda i piva.

Postoje i neke vrste koje su nam za sada nedostupne u trgovinama kao što je primjerice ocat od kokosovog oraha (Tajland) ili ocat dobiven od šećerne trske (Filipini).razni octovi1

Prirodni jabučni, umeboshi i rižin ocat neizostavni su dodaci u makrobiotičkoj prehrani, dok se danas sve popularniji aceto balsamico našao na našem popisu ponajviše zbog specifičnog okusa i izuzetno bogate arome za koji će užitak pravi gurmani izdvojiti i do 1500 kuna za decilitar.

Jabučni ocat

Prirodni proizvod dobiven fermentacijom neprskanih jabuka bez dodavanja umjetnih sastojaka.

Danas se najčešće upotrebljava kao pomoć pri redukcijskim dijetama, međutim najveća vrijednost očitava se u njegovim ljekovitim svojstvima.

Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksičnih tvari, normalizira krvni tlak te pomaže u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi.

Zbog svog antibakterijskog, dezinfekcijskog i laksativnog djelovanja štiti i pospješuje probavu od raznih poremećaja, posebice infekcija.

Umeboshi ocat

Poznat i kao ume-su; ekstrahirana tekućina koja nastaje postupkom fermentacije umeboshi šljiva s morskom soli i shiso lišćem.

Ume ocat zadržava sve hranjive tvari ove japanske šljive, a koristi se u orijentalnoj medicini više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva kod trovanja i bakterijskih upala. Kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, uklanja umor te znatno pojačava snagu.

Kiselo-slan okus idealan je kao dodatak juhama, salatama, namazima i raznim preljevima.

Rižin ocat

Pravi se na tradicionalan način višemjesečnim fermentiranjem smeđe riže ili rižinog vina.

U našim trgovinama može se naći japanski bijeli rižin ocat te kineski koji su pretežno crveni i crni.

Okusi variraju od slatkasto (bijelog octa) do blago-kiselog.

Rižin ocat se izuzetno cijeni kao ljekovito sredstvo, za očuvanje zdravlja te prevenciju kod staračkih bolesti.

Posebno se pokazao učinkovit u borbi protiv osteoporoze. Starijoj koži pomaže u nestajanju ‘staračkih pjega’, a osjetljivoj koži u borbi protiv gljivica.

Aceto balsamico

Drugim imenom siroppo aceto poznat od kraja srednjeg vijeka kada se ovaj dragocjen ocat prodavao u ljekarnama.
Pravi aceto balsamico i danas se dobiva na tradicionalan način prešanjem zrelih bobica (organski uzgojenog grožđa) nakon čega se dobiveni mošt kuha najmanje 12 sati.

Nakon prvog spremanja u hrastove bačve i postupka sazrijevanja slijedi nekoliko faza prelijevanja u sve manje bačve jer je koncentrata postupno manje, ali je bogatiji šećerom i kiselinama.

Na samom kraju iz zadnje bačve pravljene od murvinog drveta dobiva se ova prekrasna vrsta octa.

Treba napomenuti da sazrijevanje nekih vrsta traje i do 30 godina.

(*) Organski uzgoj (organska hrana) – Hrana uzgajana na tlu koje dugo nije tretirano kemikalijama, kao ni usjev koji nije tretiran ni u jednom razdoblju rasta. Za uspješniji urod mogu se dodavati: prirodni humus, kamena prašina, prirodni kompost i slično. Organska hrana zadržava u sebi svu prehrambenu vrijednost i nosi istaknuti registrirani znak kvalitete, tj. zaštitni znak, certifikat ili potvrdnicu.

Edita Goldstein
astrogold.wordpress.com

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja