Od A do Z

Šparoga – delikatesa, lijek i afrodizijak

dvilje šparoge

Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke.

Koriste se samo mladi izdanci slatkastoga mirisa i okusa, bjelkaste boje

Šparoga raste samoniklo na livadama, proplancima, uz puteve i živice, na kamenjaru u primorskim krajevima.

Kultivirana šparoga izraste više od jednog metra.

Izdanci  šparoge vrlo su ukusno i delikatesno povrće i ako je divlja i ako je kultivirana.

Šparoga ima nisku energetsku vrijednost: 100 g jestivog dijela daje 105 kJ (25 kcal).

Siromašna je bjelančevinama 3,6 %, mastima 0,1 % i ugljikohidratima 3,8 %.

Njena biološka vrijednost sastoji se u bogatom sadržaju vitamina i minerala.

Pravi je depo minerala, od čega više od trećine otpada na kalij, a ostalo su drugi važni minerali – fosfor, sumpor, kalcij, magnezij te željezo, bakar, cink, fluor, jod i drugi mikroelementi.

Šparoga sadrži najviše vode, 93 %.

Od vitamina, šparoga je najbogatija vitaminom C-23 mg, a sadrži i dosta karotina (provitamina A) i sve vitamine grupe B.

Zatim sadrži aspargin, arginin, glikozide, organske kiseline, kao i drugo povrće bogato vitaminima i mineralima.Važno je poznavati strukturu biljke da se procesom pripreme hrane ne bi odstranili biološki vrijedni sastojci.

Naziva se još i špargla, beluš, mekostruk, kalenac, vilina metla.

Vanjski slojevi šparoge sadržavaju najviše vitamina i mineralnih tvari te ih stoga treba pripremati neoljuštene.

Važno je i kako će se kuhati. Izdanke treba svezati u snopić i staviti u duboki lonac s vrhovima prema gore, a vodu naliti do polovice njihove visine.

Obavezno ih treba kuhati poklopljene, najidealnije na pari.

Tako pripremljene šparoge izvanrednog su okusa i sačuvane hranjivosti.

Ako se šparoge češće konzumiraju, i u većim količinama, mokraća poprima karakterističan neugodan miris, što je dokaz da potiču izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Šparoge se pripremaju na razne načine – kuhane, pečene, pirjane, kao juhe, variva, salate i sl.

Pogodne su i za konzerviranje u salamuri, a mogu se ukuhati i zamrznuti.

Šparoge koje su postale drvenaste nisu za pripremu salate ili variva, već se mogu skuhati za juhu od povrća kojoj poboljšaju okus.

O ljekovitosti šparoge postoje razna proturječna mišljenja.

U staroj Kini, 3000 g.p.n.e. jedna je vrsta šparoge s Dalekog istoka bila tražena kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina.

Smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki.

U Francuskoj je bila poznata po diuretičkom djelovanju, a bogataši su joj pripisivali afrodizijska svojstva.

Šparoga povoljno djeluje kod zatvora te slabokrvnih osoba.

Važna je u prehrani dijabetičara, rekonvalescenata, slabih osoba.

Najznačajnije je njeno diuretičko djelovanje.

Preporuča se osobama kod otežanog mokrenja, oboljelima od gihta, reume, vodene bolesti, a zabranjuje kod akutne upale zglobova, mokraćnih puteva i prostate. Stimulativno djeluje kod povećanih umnih napora, ali se ne preporuča kod osoba koje su nervozne i koje pate od nesanice.

 

autor: Ivan Zidar

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja