Doktor na moru: Savjeti za pravilnu prehranu jedriličara i nautičara

Prosječna pizza idealan je obrok za nautičare i jedriličare

krkaju na brodu

Nautičari na Jadranu najčešće se “ubiju” od hrane za večeru što je daleko od ideala zdrave prehrane

Preporučiti jedriličaru/nautičaru što treba jesti je vrlo jednostavno, ali problemi nastaju prilikom pokušaja provođenja savjeta.

Jedriličari se, a posebice rekreativni nautičari, u pravilu vrlo nezdravo hrane, možda ne toliko što se tiče vrste hrane, koliko što se tiče učestalosti i količine obroka.

Standardno je pravilo da dnevno moramo imati minimalno pet obroka, tri glavna i dva međuobroka (cca za doručak bi trebali konzumirati 30% potrebne dnevne količine hrane, 40% za ručak, a 20% za večeru, te ostalih 10% raspodijeliti na međuobroke).

Podjela tri osnovne vrste namirnica je: cca 50% ugljikohidrati, 30% masti te 20% bjelančevine ( koliko god blesavo zvučalo, jedna prosječna pizza je najbliža ovom idealu).

Također bi bilo uputno ujutro konzumirati što više ugljikohidrata i masti, a navečer bjelančevine.

Ovo je sve gruba teorija, ali, na žalost, kod jedriličara to ne ide tako, pogotovo ne na regatama.

Standardna prehrana jedriličara i uopće nautičara na Jadranu mislim da izgleda ovako: za doručak ako se što pojede – super, na more se ide oko 11-12 sati, na brodu se nešto «čvakne» čisto da se ubije glad, a onda se za večeru «ubije» od hrane.

Kad usporedimo ovo sa prije napisanom preporukom, vidimo da je to jako daleko od ideala, tako da bih ja preporučio jedriličarima i svim nautičarima da, barem kad su na kopnu, pokušaju barem donekle pratiti preporuke.

Svemu ovome bi trebali pridodati i što veće količine voća (voće bi bilo najidealnije konzumirati u međuobrocima).

Imajte uvijek, i doma i na regati, jednu zdjelu voća ispred sebe, mislim da ćete za jedno kilo banana, jabuka i naranača uvijek naći nešto novca i vremena.

Dr. Marin Krstulović

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja