Doktor na moru: Savjeti za pravilnu prehranu jedriličara i nautičara

Prosječna pizza idealan je obrok za nautičare i jedriličare

krkaju na brodu

Nautičari na Jadranu najčešće se “ubiju” od hrane za večeru što je daleko od ideala zdrave prehrane

Preporučiti jedriličaru/nautičaru što treba jesti je vrlo jednostavno, ali problemi nastaju prilikom pokušaja provođenja savjeta.

Jedriličari se, a posebice rekreativni nautičari, u pravilu vrlo nezdravo hrane, možda ne toliko što se tiče vrste hrane, koliko što se tiče učestalosti i količine obroka.

Standardno je pravilo da dnevno moramo imati minimalno pet obroka, tri glavna i dva međuobroka (cca za doručak bi trebali konzumirati 30% potrebne dnevne količine hrane, 40% za ručak, a 20% za večeru, te ostalih 10% raspodijeliti na međuobroke).

Podjela tri osnovne vrste namirnica je: cca 50% ugljikohidrati, 30% masti te 20% bjelančevine ( koliko god blesavo zvučalo, jedna prosječna pizza je najbliža ovom idealu).

Također bi bilo uputno ujutro konzumirati što više ugljikohidrata i masti, a navečer bjelančevine.

Ovo je sve gruba teorija, ali, na žalost, kod jedriličara to ne ide tako, pogotovo ne na regatama.

Standardna prehrana jedriličara i uopće nautičara na Jadranu mislim da izgleda ovako: za doručak ako se što pojede – super, na more se ide oko 11-12 sati, na brodu se nešto «čvakne» čisto da se ubije glad, a onda se za večeru «ubije» od hrane.

Kad usporedimo ovo sa prije napisanom preporukom, vidimo da je to jako daleko od ideala, tako da bih ja preporučio jedriličarima i svim nautičarima da, barem kad su na kopnu, pokušaju barem donekle pratiti preporuke.

Svemu ovome bi trebali pridodati i što veće količine voća (voće bi bilo najidealnije konzumirati u međuobrocima).

Imajte uvijek, i doma i na regati, jednu zdjelu voća ispred sebe, mislim da ćete za jedno kilo banana, jabuka i naranača uvijek naći nešto novca i vremena.

Dr. Marin Krstulović

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja