Doktor na moru: Savjeti za pravilnu prehranu jedriličara i nautičara
Prosječna pizza idealan je obrok za nautičare i jedriličare

Nautičari na Jadranu najčešće se “ubiju” od hrane za večeru što je daleko od ideala zdrave prehrane
Preporučiti jedriličaru/nautičaru što treba jesti je vrlo jednostavno, ali problemi nastaju prilikom pokušaja provođenja savjeta.
Jedriličari se, a posebice rekreativni nautičari, u pravilu vrlo nezdravo hrane, možda ne toliko što se tiče vrste hrane, koliko što se tiče učestalosti i količine obroka.
Standardno je pravilo da dnevno moramo imati minimalno pet obroka, tri glavna i dva međuobroka (cca za doručak bi trebali konzumirati 30% potrebne dnevne količine hrane, 40% za ručak, a 20% za večeru, te ostalih 10% raspodijeliti na međuobroke).
Podjela tri osnovne vrste namirnica je: cca 50% ugljikohidrati, 30% masti te 20% bjelančevine ( koliko god blesavo zvučalo, jedna prosječna pizza je najbliža ovom idealu).
Također bi bilo uputno ujutro konzumirati što više ugljikohidrata i masti, a navečer bjelančevine.
Ovo je sve gruba teorija, ali, na žalost, kod jedriličara to ne ide tako, pogotovo ne na regatama.
Standardna prehrana jedriličara i uopće nautičara na Jadranu mislim da izgleda ovako: za doručak ako se što pojede – super, na more se ide oko 11-12 sati, na brodu se nešto «čvakne» čisto da se ubije glad, a onda se za večeru «ubije» od hrane.
Kad usporedimo ovo sa prije napisanom preporukom, vidimo da je to jako daleko od ideala, tako da bih ja preporučio jedriličarima i svim nautičarima da, barem kad su na kopnu, pokušaju barem donekle pratiti preporuke.
Svemu ovome bi trebali pridodati i što veće količine voća (voće bi bilo najidealnije konzumirati u međuobrocima).
Imajte uvijek, i doma i na regati, jednu zdjelu voća ispred sebe, mislim da ćete za jedno kilo banana, jabuka i naranača uvijek naći nešto novca i vremena.
Dr. Marin Krstulović
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti