Američka Vlada brine o zdravlju djece

U dječjim grickalicama ubuduće manje soli i masnoća

kokice

Smatra se da djeca previše jedu nezdravu industrijsku hranu u čiji marketing se ulaže 2 milijarde dolara godišnje

Skupina američkih proizvođača hrane i lanaca restorana odlučila je revidirati dosadašnje standarde u proizvodnji i pripremi namirnica namijenjenih djeci, kao što su primjerice žitarice, grickalice i slično.

Cilj revizije je smanjiti količinu šećera, masti i drugih sastojaka koji se smatraju nezdravim ukoliko se uzimaju u velikim količinama.

Međutim, predložene izmjene ne predstavljaju značajne promjene, s obzirom na to da se dvije trećine proizvoda tih proizvođača već prodaju prema novim zakononom predviđenih  prehrambenih standarda.
Vlasti u Washingtonu želi ukinuti oglašavanje nekih namirnica poput krekera, koji sadrže previše zasićenih masnoća, soli, te su napravljeni od bijelog brašna.

Drugi je prijedlog da se na dječje jelovnike u restoranima uvede više zdravih jela jer su i u restoranima, kao i kod proizvođača hrane standardi vrlo niski.

Za uvođenje novih prehrambenih standarda zalažu se zdravstveni stručnjaci, koji smatraju da djeca ne mogu kritički procijeniti niti razumjeti što im se servira putem reklama na televiziji, putem interneta i slično. U marketing za proizvodnju prehrambenih proizvoda namijenjenih djeci industrija hrane i pića u Americi godišnje uloži dvije milijarde dolara.

M.M.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

hamburger

Otkrivamo zašto se tako lako...

Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…

Zdravlje

razni octovi 3

Ocat – eliksir...

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

pekmez od smokava

Pekmez od smokava

Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…

Najave događaja