Američka Vlada brine o zdravlju djece

U dječjim grickalicama ubuduće manje soli i masnoća

kokice

Smatra se da djeca previše jedu nezdravu industrijsku hranu u čiji marketing se ulaže 2 milijarde dolara godišnje

Skupina američkih proizvođača hrane i lanaca restorana odlučila je revidirati dosadašnje standarde u proizvodnji i pripremi namirnica namijenjenih djeci, kao što su primjerice žitarice, grickalice i slično.

Cilj revizije je smanjiti količinu šećera, masti i drugih sastojaka koji se smatraju nezdravim ukoliko se uzimaju u velikim količinama.

Međutim, predložene izmjene ne predstavljaju značajne promjene, s obzirom na to da se dvije trećine proizvoda tih proizvođača već prodaju prema novim zakononom predviđenih  prehrambenih standarda.
Vlasti u Washingtonu želi ukinuti oglašavanje nekih namirnica poput krekera, koji sadrže previše zasićenih masnoća, soli, te su napravljeni od bijelog brašna.

Drugi je prijedlog da se na dječje jelovnike u restoranima uvede više zdravih jela jer su i u restoranima, kao i kod proizvođača hrane standardi vrlo niski.

Za uvođenje novih prehrambenih standarda zalažu se zdravstveni stručnjaci, koji smatraju da djeca ne mogu kritički procijeniti niti razumjeti što im se servira putem reklama na televiziji, putem interneta i slično. U marketing za proizvodnju prehrambenih proizvoda namijenjenih djeci industrija hrane i pića u Americi godišnje uloži dvije milijarde dolara.

M.M.

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

michelin 2018

Pelegrini i 360º dobili, a...

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM prep…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja