Skidanje kilograma

Upornost je važnija od vrste dijete

Michael Dansinger

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udjelom ugljikohidrata poput Atkinsove, koje su u modi

Znanstvenici s Tuftsa (New England Medical Center) iz Bostona objavili su u „Journal of the American Medical Association“ da je pri pokušajima smanjenja tjelesne mase ključno pridržavati se odabranog načina prehrane.

Oni su godinu dana pratili učinkovitost četiriju različitih dijeta za mršavljenje: Atkinsove dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, vegetarijanske dijete Ornish, Weight Watchersovog režima prehrane i Zona-dijete.

U studiju su bile uključene četiri skupine od 40 pretilih ljudi. Rezultati su pokazali da je svaki od ispitivanih načina prehrane omogućio smanjenje tjelesne mase te je uočeno značajno smanjenje razine omjera LDL i HDL kolesterola (za 10 %).

Dijeta kao životni partner

Nije bilo značajne razlike u djelotvornosti ispitivanih dijeta, a najveće smanjenje tjelesne mase ostvarili su ispitanici koji su se najvjernije pridržavali odabranog načina prehrane. Najviše su odustajali oni koji su provodili Atkinsovu i Ornish-dijetu.

Oni koji su uspjeli izdržati godinu dana na određenoj dijeti, prosječno su izgubili oko 5% tjelesne mase (5-9 kg), a svaki deseti izgubio je više od 10% težine (više od 10 kg).

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udjelom ugljikohidrata poput Atkinsove, koje su u modi.

– Kako biste pronašli dijetu koja je najbolja za vas, pokušajte ‘hodati s dijetama’ kao da tražite partnera za cijeli život. Mogli biste usput poljubiti pokojeg žapca, no kada nađete jednu s kojom možete živjeti cijeli život, pridržavajte je se – savjetuje Dansinger.

D.S.

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja