Doktor na moru: Koliko je hrane i pića potrebno uzeti sa sobom na brodicu?

Uvijek na more ponesite više vode nego što je potrebno

d_s_pije kavu na jedrilici

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuhanja u plovidbi, a alkohol ostavite na kopnu

Na pitanje koliko hrane i pića vam treba je teško generalno odgovoriti, jer sve ovisi o očekivanom trajanju plovidbe, očekivanom broju članova posade i nekim drugim stvarima.

Kao liječnik, često sam pratio na jedriličarskim regatama brodove vrijedne stotine i stotine tisuća eura, čiji su članovi posade bili doslovno gladni i žedni.

Gdje je problem? Pa, dogodi se da se na brodu i ne zna tko bi trebao biti odgovoran za tzv. panatiku.

Vrlo čest scenarij ide ovako: večer prije isplovljavanja malo je „popustila kontrola“, start regate je u 10, a buđenje bude u 9 i pol. Onda se na brzinu svi pobacaju po brodu, dođe se do startne linije, a tamo bonaca, čeka se start… a nitko se u međuvremenu nije sjetio da bi bilo dobro imati nešto za pojest’ i popit’ na brodu. I onda počinje „mrcvarenje“.

Ovo će se vrlo rijetko dogoditi iskusnim jedriličarima, a u pravilu još rjeđe onima koji na more isplovljavaju samo iz gušta, dakle radi izleta, a ne regatavanja.

Kako izbjeći isplovljavanje bez dovoljno hrane i pića?

Pa, bilo bi najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića.

Kako odrediti potrebnu količinu?

Teško je točno odrediti vrijeme koje ćete provesti na moru, tako da bi bilo dobro da imate hrane, a pogotovo pića, uvijek malo više od onog što mislite da će vam biti potrebno.

Što uzeti sa sobom?

Od hrane, u svakom slučaju, prednost dajte suhoj hrani, nemojte očekivati neka velika kuhanja na brodu, posebno ako je regata više sportske, a manje „pašta-fažol“ orijentacije.

Dakle, sendviči, keksi, voće.

Ako na more izlazite isključivo turistički, možete razmišljati o nekoj konkretnijoj marendi, ali ne računajte da ćete tek tako uloviti ručak u moru. Sve ponesite unaprijed sa sobom.

Što se pića tiče, ponesite vode u velikim količinama (još nisam vidio da je neki brod donio nakon regate punu bocu vode natrag u porat) ili neki izotonički napitak.

Izbjegavajte alkohol na brodu, uvijek se radije „ubijte“ vani, na kraju, nakon regate.

Na brodu vam alkohol sigurno nije prijatelj.

Dr. Marin Krstulović

Vino

somelieri 2016

20. prvenstvo sommeliera Hrvatske u Opatiji

Filip Savić- najbolji sommelier Hrvatske za 2016. godinu

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK) 20. prvenstvo sommeliera Hrvatske održano je 28. i 29. studenog, u opatijskom hotelu Ambasador pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice i uz potporu TZ Kvarnera i TZ Opatije. Sommelier Filip Savić zaposlen u Maistrinom hotelu Monte Mulini, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2016. godinu. P… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

cura pije vodu

Četiri brza i efikasna...

Voda, banana, jabuka i zeleno povrće ne sadrže mnogo kalorija, ali će vas  zasititi Osobe koje pokušavaju smršavjeti često se na…

Najave

festival čokolade opatija 2014

Festival čokolade Opatija

Opatija, Ljetna pozornica, od 2. do 4. prosinca Najslađa opatijska manifestacija u prvom vikendu prosinca predstavlja najbolje doma…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja