Doktor na moru: Koliko je hrane i pića potrebno uzeti sa sobom na brodicu?

Uvijek na more ponesite više vode nego što je potrebno

d_s_pije kavu na jedrilici

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuhanja u plovidbi, a alkohol ostavite na kopnu

Na pitanje koliko hrane i pića vam treba je teško generalno odgovoriti, jer sve ovisi o očekivanom trajanju plovidbe, očekivanom broju članova posade i nekim drugim stvarima.

Kao liječnik, često sam pratio na jedriličarskim regatama brodove vrijedne stotine i stotine tisuća eura, čiji su članovi posade bili doslovno gladni i žedni.

Gdje je problem? Pa, dogodi se da se na brodu i ne zna tko bi trebao biti odgovoran za tzv. panatiku.

Vrlo čest scenarij ide ovako: večer prije isplovljavanja malo je „popustila kontrola“, start regate je u 10, a buđenje bude u 9 i pol. Onda se na brzinu svi pobacaju po brodu, dođe se do startne linije, a tamo bonaca, čeka se start… a nitko se u međuvremenu nije sjetio da bi bilo dobro imati nešto za pojest’ i popit’ na brodu. I onda počinje „mrcvarenje“.

Ovo će se vrlo rijetko dogoditi iskusnim jedriličarima, a u pravilu još rjeđe onima koji na more isplovljavaju samo iz gušta, dakle radi izleta, a ne regatavanja.

Kako izbjeći isplovljavanje bez dovoljno hrane i pića?

Pa, bilo bi najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića.

Kako odrediti potrebnu količinu?

Teško je točno odrediti vrijeme koje ćete provesti na moru, tako da bi bilo dobro da imate hrane, a pogotovo pića, uvijek malo više od onog što mislite da će vam biti potrebno.

Što uzeti sa sobom?

Od hrane, u svakom slučaju, prednost dajte suhoj hrani, nemojte očekivati neka velika kuhanja na brodu, posebno ako je regata više sportske, a manje „pašta-fažol“ orijentacije.

Dakle, sendviči, keksi, voće.

Ako na more izlazite isključivo turistički, možete razmišljati o nekoj konkretnijoj marendi, ali ne računajte da ćete tek tako uloviti ručak u moru. Sve ponesite unaprijed sa sobom.

Što se pića tiče, ponesite vode u velikim količinama (još nisam vidio da je neki brod donio nakon regate punu bocu vode natrag u porat) ili neki izotonički napitak.

Izbjegavajte alkohol na brodu, uvijek se radije „ubijte“ vani, na kraju, nakon regate.

Na brodu vam alkohol sigurno nije prijatelj.

Dr. Marin Krstulović

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

Mastercard WFP_znanstvenica

Hrvati doniraju preko 200.000...

UN-ov World FoodProgrammei Mastercard u partnerstvu od 2012.pružaju pomoć i nova rješenja za stvaranje svijeta u kojem nema gladi,…

Zdravlje

dvilje šparoge

Šparoga - delikatesa, lijek...

Šparoga (Asparagus officieales) je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, koja razvija podanak i mlade izdanke. Koriste se sam…

Najave

tuberfest

XX. Tuberfest - Dani tartufa...

Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)   Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…

A do Z

đumbir -d

Đumbir (Zingiber officinale)

Drugi nazivi: Đinđer, amomum zingiber, korijen đumbira, ingver, imber Okus: Ovisno o porijeklu, đumbir može imati opor ili snaž…

Najave događaja