Doktor na moru: Koliko je hrane i pića potrebno uzeti sa sobom na brodicu?

Uvijek na more ponesite više vode nego što je potrebno

d_s_pije kavu na jedrilici

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuhanja u plovidbi, a alkohol ostavite na kopnu

Na pitanje koliko hrane i pića vam treba je teško generalno odgovoriti, jer sve ovisi o očekivanom trajanju plovidbe, očekivanom broju članova posade i nekim drugim stvarima.

Kao liječnik, često sam pratio na jedriličarskim regatama brodove vrijedne stotine i stotine tisuća eura, čiji su članovi posade bili doslovno gladni i žedni.

Gdje je problem? Pa, dogodi se da se na brodu i ne zna tko bi trebao biti odgovoran za tzv. panatiku.

Vrlo čest scenarij ide ovako: večer prije isplovljavanja malo je „popustila kontrola“, start regate je u 10, a buđenje bude u 9 i pol. Onda se na brzinu svi pobacaju po brodu, dođe se do startne linije, a tamo bonaca, čeka se start… a nitko se u međuvremenu nije sjetio da bi bilo dobro imati nešto za pojest’ i popit’ na brodu. I onda počinje „mrcvarenje“.

Ovo će se vrlo rijetko dogoditi iskusnim jedriličarima, a u pravilu još rjeđe onima koji na more isplovljavaju samo iz gušta, dakle radi izleta, a ne regatavanja.

Kako izbjeći isplovljavanje bez dovoljno hrane i pića?

Pa, bilo bi najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića.

Kako odrediti potrebnu količinu?

Teško je točno odrediti vrijeme koje ćete provesti na moru, tako da bi bilo dobro da imate hrane, a pogotovo pića, uvijek malo više od onog što mislite da će vam biti potrebno.

Što uzeti sa sobom?

Od hrane, u svakom slučaju, prednost dajte suhoj hrani, nemojte očekivati neka velika kuhanja na brodu, posebno ako je regata više sportske, a manje „pašta-fažol“ orijentacije.

Dakle, sendviči, keksi, voće.

Ako na more izlazite isključivo turistički, možete razmišljati o nekoj konkretnijoj marendi, ali ne računajte da ćete tek tako uloviti ručak u moru. Sve ponesite unaprijed sa sobom.

Što se pića tiče, ponesite vode u velikim količinama (još nisam vidio da je neki brod donio nakon regate punu bocu vode natrag u porat) ili neki izotonički napitak.

Izbjegavajte alkohol na brodu, uvijek se radije „ubijte“ vani, na kraju, nakon regate.

Na brodu vam alkohol sigurno nije prijatelj.

Dr. Marin Krstulović

Vino

daniela1-mm

Piše: Daniela Kramarić

Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde

Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije

Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više

Novosti

pokrajac-knjiga pretilost-rez

Smršaviti možete samo ako...

„Pretilost – spremnost za promjenu načina življenja“ dr. Alessandre Pokrajac-Bulian najbolja je knjiga po ocjeni Hrvat…

Zdravlje

Michael Dansinger

Upornost je važnija od vrste...

Michael Dansinger (na slici), autor studije ističe da ne postoji dijeta koja bi djelovala kod svih ljudi, osobito ne dijete s niskim udj…

Najave

vinistra tocenje

Vinistra Poreč

Vinistra, Poreč, 11. – 13. 05. 2018. Poreč, Dvorana Žatika 25. Međunarodna izložba vina i vinarske opreme O značaju vina i o…

A do Z

palačinke

Palačinke (temeljni recept...

Sastojci:
50 dag brašna ½ l  vode ½ l mlijeka malo soli malo šećera 3 jaja ulje   Priprema: U posudi najprije umutite jaja, dod…

Najave događaja