Doktor na moru: Koliko je hrane i pića potrebno uzeti sa sobom na brodicu?
Uvijek na more ponesite više vode nego što je potrebno

U pravilu je najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića. Ne očekujte velika kuhanja u plovidbi, a alkohol ostavite na kopnu
Na pitanje koliko hrane i pića vam treba je teško generalno odgovoriti, jer sve ovisi o očekivanom trajanju plovidbe, očekivanom broju članova posade i nekim drugim stvarima.
Kao liječnik, često sam pratio na jedriličarskim regatama brodove vrijedne stotine i stotine tisuća eura, čiji su članovi posade bili doslovno gladni i žedni.
Gdje je problem? Pa, dogodi se da se na brodu i ne zna tko bi trebao biti odgovoran za tzv. panatiku.
Vrlo čest scenarij ide ovako: večer prije isplovljavanja malo je „popustila kontrola“, start regate je u 10, a buđenje bude u 9 i pol. Onda se na brzinu svi pobacaju po brodu, dođe se do startne linije, a tamo bonaca, čeka se start… a nitko se u međuvremenu nije sjetio da bi bilo dobro imati nešto za pojest’ i popit’ na brodu. I onda počinje „mrcvarenje“.
Ovo će se vrlo rijetko dogoditi iskusnim jedriličarima, a u pravilu još rjeđe onima koji na more isplovljavaju samo iz gušta, dakle radi izleta, a ne regatavanja.
Kako izbjeći isplovljavanje bez dovoljno hrane i pića?
Pa, bilo bi najbolje uvijek imati jednog člana posade čija je dužnost, uz one na brodu, i nabava hrane i pića.
Kako odrediti potrebnu količinu?
Teško je točno odrediti vrijeme koje ćete provesti na moru, tako da bi bilo dobro da imate hrane, a pogotovo pića, uvijek malo više od onog što mislite da će vam biti potrebno.
Što uzeti sa sobom?
Od hrane, u svakom slučaju, prednost dajte suhoj hrani, nemojte očekivati neka velika kuhanja na brodu, posebno ako je regata više sportske, a manje „pašta-fažol“ orijentacije.
Dakle, sendviči, keksi, voće.
Ako na more izlazite isključivo turistički, možete razmišljati o nekoj konkretnijoj marendi, ali ne računajte da ćete tek tako uloviti ručak u moru. Sve ponesite unaprijed sa sobom.
Što se pića tiče, ponesite vode u velikim količinama (još nisam vidio da je neki brod donio nakon regate punu bocu vode natrag u porat) ili neki izotonički napitak.
Izbjegavajte alkohol na brodu, uvijek se radije „ubijte“ vani, na kraju, nakon regate.
Na brodu vam alkohol sigurno nije prijatelj.
Dr. Marin Krstulović
Vino

Piše: Daniela Kramarić
Iz Plavog podruma: Le Vin de Merde
Le Vin de Merde je puno više od teške provokacije
Autor je samo želio isprovocirati vinsku publiku i skrenuti pažnju na vina iz Languedoca, koja se teško nose s konkurencijom elitnih francuskih regija i često (ne)opravdano nose stigmu masovno-beznačajnih vina i – upalilo je. Imenu usprkos, vino je apsolutno iznad svakog očekivanja. Na francuskom sve jako dobro zvuči, pa čak i Le vin de merde, u prijevodu… više
Novosti

Otkrivamo zašto se tako lako...
Gotova jela, snackovi i jela od žitarica mogu u ljudskom mozgu izazvati ovisnost baš kao i duhan, proizlazi iz istraživanja proveden…
Zdravlje

Ocat – eliksir...
Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek posljednjih godina popularnost jača jabučnom octu zahvaljuju…
Najave

XX. Tuberfest - Dani tartufa...
Dani tartufa 2019
19. – 20.10. Livade
XXVI. Tuberfest (11:00 – 19:00)
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tar…
A do Z

Pekmez od smokava
Sastojci: smokve šećer Priprema: Na 1 kg smokava stavite 30-40 dag šećera jer su smokve dovoljno slatke – po ukusu možete staviti…
- Doktor koji je smršavio 98 kilograma otvara Školu mršavljenja
- Spaghetti bolognese (izvorni recept)
- Blogerica Nina objavila odličan recept za kukuruzni kruh
- Salsa od pomidora (za zimnicu)
- Arancini (ušećerene korice od naranči)
- Salata od hobotnice s krumpirom
- Kako se dresiraju psi tartufari koji mogu donijeti bogatstvo
- Pekmez od smokava
- Apetit Bistro, Zagreb
- Rimski njoki
- Ocat – eliksir dugovječnosti i zdravlja
- Pekmez od smokava
- Palačinke (temeljni recept za tijesto)
- XX. Tuberfest – Dani tartufa Livade
- Sajam pršuta u Tinjanu
- 40. Marunada u Lovranu
- Upornost je važnija od vrste dijete
- Otkrivamo zašto se tako lako navući na lošu hranu
- Dani tartufa u Istri – Subotina
- Četiri brza i efikasna načina da pobijedite glad dok ste na dijeti