Amur iz šljivika

Sastojci:
900 g amura
200 g kus kusa
2 svježe crvene paprike
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
10 g suhih šljiva
2 dl octa
čili paprika
maslac
sol, papar
šećer
vlasac, peršin
ulje
Priprema:
Amura očistite i narežite na filete te ih marinirajte u smjesi soli, papra i 2 dl biljnog ulja. Šljive prelijte vrelom vodom i ostavite ih par minuta da omekšaju. Izvadite ih iz vode i ostavite da se hlade. Kus kus prelijte kipućom vodom, dodajte 1 žlicu maslaca, sol i papar te ostavite par minuta da nabubri. Rajčicu operite, zarežite joj kožicu i uronite na par minuta u vrelu vodu. Izvadite, odstranite kožicu, nasjeckajte na kockice i dodajte u kus kus. Paprike operite i cijele ih stavite na tavu bez masnoće ili ako imate plinsko kuhalo, onda na otvorenu vatru. Kada je pečena, ogulite je i narežite na kockice i dodajte je u kus kus. Nasjeckajte češnjak, luk i vlasac i polijte s 3 žlice octa, dodajte čili te sve umiješajte u kus kus. Lagano promiješajte i ostavite da se svi sastojci prožmu. Filete amura pržite na vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Na drugoj tavi zagrijte maslac, dodajte šljive, 1 dl octa i 2 kavene žlice šećera i ostavite da kuha. Kada proključa, dodajte nekoliko žlica masnoće na kojoj se pekla riba. Kuhajte umak dok se ne zgusne. Umak polijte po kus kusu i poslužite s pečenim amurom.
Napomena:
recept preuzet iz emisije Masterchef Nove TV
Izvor:
Šime Sušić, Masterchef