Dagnje s majonezom i senfom

Sastojci:
(za 4 osobe)
2 kg dagnji (pedoća)
1 velika glavica luka
1 lovorov list, 1 čaša vode
1 navršak svježe samljevenog bijelog papra
sok ½ limuna, 3 žumanjka
1 žlica dižonskog senfa (moutarde de Dijon)
2 navrška noža soli
4 žlice ulja od klica
2 žlice masnijeg kiselog vrhnja
po 1 svežnjić svježeg kozalca (estragon) i krabuljice
Priprema:
Dagnje dobro očistite pod mlazom hladne vode. Luk narežite na kolutove. U veliku posudu pristavite vodu s lukom i lovorom. Kad provri, dodajte dagnje i popaprite. Poklopite i kuhajte cca 8 minuta; povremeno protresite posudu. Otklopite i ostavite da se dagnje ohlade (neotvorene školjke bacite). Polovice ljuštura u kojima je meso poslažite na pladanj i pokapajte limunovim sokom.
Žumanjke pomiješajte se sanfom i posolite. Miješajte dodavajući ulje kap po kap. Majonezi umiješajte vrhnje.
Operite, ovijedite i nasjeckajte začinsko bilje, manji dio umiješajte u majonezu.
Dagnje ukrasite majonezom i pospite nasjeckanim travama. Poslužite s bijelim kruhom.
Napomena:
Izvor:
francuski specijalitet