OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sastojci:

60 dag badema,

1 kg kristal šećera,

1 jaje

0,5 dl 70-postotnog alkohola

Fave (fave dei morti ili fave dei santi, bobići), 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Priprema:

Uzmi 60 dkg čistih mandula (badema). Metni ih u toplu vodu dok se ne počne kožica lupiti (blanširati cca minutu u kipućoj vodi)pa ih odmah izvadi i počni čistiti kožicu (procijediti i oljuštiti, preporuča se blanširati u dva puta da se bademi ne ohlade pa ih je u tom slučaju teže ljuštiti). Nakon toga treba ih staviti sušiti i treba da se suše dok ne postanu sasma tvrde (sušiti na plehu u pećnici na 50 stupnjeva, povremeno promiješati kuhačom). Kad se sasma osuše i postanu tvrde, uzmi ih i samelji (najbolje na klasičan način, starinskim ručnim mlincem). Nakon toga, kad ih samelješ uzmi 1 kg šećera i pomiješaj sa samljevenim mandulama i to sve skupa dobro istuci i nakon toga prosiješ kroz sito. To sve metni u jednu zdjelu, dodaj toliko cijelih jaja (bjelanjaka i žumanjaka) koliko je potrebno, ali pazi jer to tijesto mora biti dosta tvrdo. Unutra metni i malo alkohola, koji čini, kad se isti peku da se nadignu tj. da postanu prhki (alkohol je mjesto kvasa). Ukoliko želiš da ti budu kao čokolada, metni malo kakaoa (preporuča se smjesu razdijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati 3 žlice kakaa u prahu ili čokolade, dok u drugi dio, koji će ostati bijele boje dodajte ekstrakt vanilije – 2 ampule). Izgled istih može biti prema boji koju si metnula u tijesto (triještinske fave rade se u tri boje: bijeloj, ružičastoj i smeđoj. U tom slučaju se smjesa podijeli na tri dijela pa se u svaki umiješaju dodaci – ekstrakt vanilije, čokolada ili kakao i za roza fave par kapi boje za hranu s okusom jagode ili maline). Kad sve to svršiš, praviš male komadiće, koje malo valjaš u ruci da postanu okrugli i pečeš ih u rolu na vatri koja ne smije biti vruća (oblikovane kuglice složite na papir za pečenje i pecite na 50 stupnjeva 2 do tri sata). (Kad sve ispečeš, dobro ih ohladi i pozovi Frana pa će ti on pokazati kako se to jede!!! posvećeno mojoj noni i noniću) S obzirom da su po ovom receptu pripremljene fave tvrđe od kupovnih ili spravljenih po nekim drugim receptima u koje se dodaje brašno, putar, soda bikarbona…a također se dodaju limunova korica, cimet, umjesto alkohola se koriste rakija, maraschino…preporuča se da odstoje dva, tri dana dok malo ne omekšaju.

Fave (fave dei morti ili fave dei santi, bobići), 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Napomena:

Originalni recept iz najpoznatije sušačke „Slastičarnice Radman“ iz prve polovice 20. stoljeća. Kolačići koji se pripremaju u vrijeme blagdana Svih svetih na Sjevernom Jadranu i u Dalmaciji.

Fave (fave dei morti ili fave dei santi, bobići), 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Izvor:

gastronomika.hr

 

 

Fave (fave dei morti ili fave dei santi, bobići), 5.0 out of 5 based on 6 ratings
VN:F [1.9.8_1114]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Vezani recepti

krostule 2 pusna kuharica

Kroštule (2)

     …

rolada od kestena i čokolade

Rolada od kestena i čokolade

           …