Orada iz pećnice s krumpirom

Sastojci:
2 orade od cca ½ kg
4,5 krumpira
5,6 režnjeva češnjaka
peršin
2,3 grančice ružmarina
maslinovo ulje
krupna morska sol
svježe samljeveni papar (po ukusu)
bijelo vino (po ukusu)
Priprema:
Očišćene i oprane ribe posušite kuhinjskim papirom. Grančicu ružmarina ostavite sa strane, a ostatak – iglice – sitno nasjeckajte i pomiješajte s nasjeckanim peršinom. Češnjak također nasjeckajte, a dva režnjića ostavite cijela ili ih prepolovite.
Oguljeni i oprani krumpir narežite na tanke ploške i posušite ga. Stavite ga u nauljeni lim ili vatrostalnu posudu, nakapajte uljem, pospite s dijelom češnjaka, peršina, nasjeckanog ružmarina, posolite i po želji popaprite.
Potom na krumpire položite orade u čije ste utrobe stavili grančice ružmarina, po režanj češnjaka i malo soli. Ribe nakapajte uljem, pospite s preostalim češnjakom, peršinom, ružmarinom i solju. Po ukusu zalijte s malo bijelog vina i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva cca 50 minuta. Neko vrijeme možete peći prekriveno aluminijskom folijom, a potom je maknite i zapecite do kraja. Poslužite toplo.
Napomena:
Ako imate manje ribe (cca 25 dag svaka) stavite najprije peći krumpir 20-ak minuta, a potom na njega položite ribe i pecite još cca 25 minuta. Također, po ukusu možete koristiti i neko drugo začinsko bilje, npr. lovor ili bosiljak.
Izvor:
gastronomika.hr