Panna cotta

Sastojci:
1 l vrhnja za šlag
3-4 žlice šećera
1 mahuna vanilije
2 paketića listića želatine
za umak:
šumsko voće po izboru
šećer u prahu
malo vode
Priprema:
Vrhnje stavite u posudu i postepeno zagrijavajte sa šećerom i sjemenkama vanilije (mahunu vanilije presijecite po dužini i nožićem sastružite sjemenke). Kad je zakuhalo umiješajte želatinu koju ste prethodno otopili u vodi prema uputama na pakiranju. Panna cottu ulijte u veći kalup ili više manjih i pustite da se stisne. Neka odstoji barem tri sata u hladnjaku prije posluživanja.
Voće zakuhajte, po ukusu ga propasirajte kroz sito ako vam smetaju sitne koštice. Dodajte šećer otopljen u malo vode i ponovno zakuhajte (lagano miješajte). Panna cottu (kuhano vrhnje) istresite na pladanj ili na manje tanjuriće ako ste koristili više manjih kalupa i poslužite s umakom.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr, talijanski desert