Pečena patka u narančama i medu

Sastojci:
1 manja patka (oko 1,5 kg)
3 naranče
1 jabuka
150 g dalmatinske pancete
pola žlice masti
žlica prošeka
med
kadulja, klinčići
ružmarin, list celera
muškatni oraščić
ulje
Priprema:
Patku natrljajte maslinovim uljem, solju, paprom i listićima ružmarina. Zatim napravite nadjev od polovice naranče i polovice jabuke koje ste narezali na kockice, jednog do dva listića kadulje, malo klinčića, lista celera, malo muškatnog oraščića i nekoliko komadića dobre dalmatinske pancete. Nakon što ste patku nadjenuli, lijepo je zašijte ili zatvorite drugom polovicom naranče. Pecite na masti i ulju uz nekoliko kriški naranče, najprije otkriveno, a poslije malo pokrijte te pred sam kraj zapecite. Temperatura mora biti oko 190 stupnjeva, a vrijeme pečenja oko 90 minuta. Patku tijekom pečenja mažite sokom od dviju naranči u koji ste dodali malo prošeka i žlicu meda.
Kad je gotovo, odstranite masnoću ako je ima previše, izvadite sastojke iz patke te ih pomiješajte sa sokom od pečenja. U taj umak najbolje ide neka domaća tjestenina, ja najviše volim istarske fuže. I preporučujem ih zaleđene, bolji su od suhih.
Napomena:
recept preuzet iz knjige „Kod Yvesa“
Izvor:
Ivica Prtenjača