Pečena patka

Sastojci:
1 glavica luka
1 peteljka celera, 2 kiselkaste jabuke
2 žlice maslaca, 60 g bijelih mrvica
po 2 navrška noža mljevenog cimeta i crnog papra
1/3 žličice soli
1 žličica naribane limunove kore
1 šalica jabučnog vina
1 očišćena patka teška 2 kg
2 žlice maslaca
½ žličice soli, 1 navršak noža papra
2 žlice meda
Priprema:
za nadjev: luk ogulimo i narežemo na sitne kockice, peteljku celera sitno nasjeckamo. Jabuke ogulimo, izvadimo im srce i narežemo ih na ploške. Maslac rastopimo u tavi i na njemu uz miješanje pržimo 3 minute luk, celer i jabuke. Tavu skinemo sa štednjaka i u njezin sadržaj umiješamo mrvice sa začinima i jabučnim vinom.
Pećnicu ugrijemo na 200°C. Patku nadjenemo pripremljenim nadjevom, a otvore sašijemo. Kožu pačjih bataka izbodemo iglom. Patku dresiramo, natrljamo maslacem, posolimo i popaprimo. Pečemo u pećnicu na roštilju oko 1 sat i 15 minuta. Petnaestak minuta prije kraja pečenja med otopimo u žlici vruće vode i kistom ga razmažemo po patki. S taloga od pečenja skinemo mast i talog poslužimo kao umak.
Napomena:
Izvor:
tradicionalni američki recept