Punjene kapule

Sastojci:
6 većih kapula (luk) podjednake veličine
mljevena junetina (cca 30 dag)
1 manja kapula
½ šalice riže
maslinovo ulje
sol
papar
cimet u prahu
Priprema:
Oljuštite kapule i nožem svaku prorežite okomito, pritom pazite da ne probijete dno. Prokuhajte ih 10-ak minuta u kipućoj vodi, ocijedite, ohladite i pažljivo vadite sloj po sloj dok ne dobijete „čašicu“ koju ćete puniti smjesom mesa i riže. Smjesu napravite tako da promiješate mljeveno meso, rižu i sitno nasjeckanu kapulu, sol i papar. Napunite kapule, ali nemojte stavljati previše smjese jer će tijekom kuhanja riža nabubriti.
Posložite kapule u posudu (odaberite onu u kojoj će kapule stajati jedna do druge bez suvišnog praznog prostora) i pokapajte ih maslinovim uljem. Poklopite (pritisnite) tanjurom kako smjesa ne bi izlazila iz kapula (a i da se ravnomjerno skuhaju) i dodajte vode onoliko koliko je potrebno da prekriju kapule. Kuhajte 30-ak minuta, potom ih pustite da se ohlade u vodi u kojoj su se kuhale (možete ih brže ohladiti ako posudu stavite u veću s hladnom vodom ili u sudoper).
Izvadite ih na tanjure ili pladanj za posluživanje, po želji ih malo prelijte vodom s maslinovim uljem u kojoj su se kuhale i pospite ih cimetom koji ovom jelu, inače specijalitetu grčke kuhinje, daje zanimljiv okus.
Napomena:
Izvor:
gastronomika.hr; foto: Rino Gropuzzo