Rigatoni s rajčicom, ricottom i pestom

Sastojci:
(za 4 osobe)
500 g rigatona
60 ml (4 žlice) ekstradjevičanskog maslinova ulja
4 češnja sitno nasjeckanog češnjaka
24 prepolovljene cherry rajčice
350 g svježe, ocijeđene ricotte (skute), na sobnoj temperaturi
120 ml pesta
sol i svježe mljeveni crni papar
listovi bosiljka za ukras
Priprema:
TJESTENINA
U veliki lonac ulijte vodu, posolite je i stavite na jaku vatru da zakipi.
Ubacite tjesteninu u kipuću vodu i kuhajte 10 do 12 minuta, da bude al dente.
UMAK
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
Dodajte češnjak i pirjajte ga 2 do 3 minute, tek toliko da počne dobivati boju.
Dodajte cherry rajčice i pirjajte ih 3 do 4 minute na laganoj vatri, dok ne omekšaju, ali tako da ostanu cijele.
Ocijedite tjesteninu i premjestite je u zagrijanu posudu za posluživanje.
Dodajte ricottu, pesto i cherry rajčice. Posolite i popaprite.
Lagano protresite, ukrasite listićima svježeg bosiljka i poslužite vruće.
Napomena:
Tehnološki, ricotta (skuta) nije sir jer se proizvodi od sirutke koja preostane u proizvodnji sira.
Za ovaj recept upotrijebite vrlo svježu ricottu od obranoga mlijeka.
Izvor:
Carla Bardi: „Tjestenina“